Skip to main content

Karriertanácsok

Állást keresel? Interjúra készülsz? Dolgozol valahol és kérdéseid vannak? Tanácsok azoknak, akik (jobb) állásra vágynak, fejlődni akarnak.

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

7 tipp a sikeres bértárgyaláshoz

Mikor érdemes állást keresnünk?

Állások | Tanácsok | GRR

Letölthető önéletrajz-minta + 5 tipp

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

A munka világában kikerülhetetlen a munkaszerződés, ám sokan nincsenek tisztában azokkal a pontokkal, amiket mindenképpen ellenőrizni kell aláírás előtt. Összeállításunk segítségével kikerülhetőek a legfontosabb csapdák.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún 2.

Talán emlékeztek még Allan és Barbara Pease-re, a két amerikai kommunikációs szakértőre, akiknek a Testbeszéd című könyve, bár évtizedekkel ezelőtt jelent meg hazánkban, amikor a társadalom talán még kevésbé volt nyitott ezekre a kérdésekre, mégis óriási siker lett. A két szakértő szerint az emberek az első találkozás első 4 másodperce alatt eldöntik, hogy az illető, akivel találkoztak szimpatikus-e, egy állásinterjú első 15 másodperce a sorsdöntő, és annak kimenetelét elsősorban a kézfogás, a fellépés és a testbeszéd dönti el. Hosszú karrierjüket és tengernyi tapasztalatukat figyelembe véve bátran hihetünk nekik.

A testbeszéd tudatos alkalmazása az állásinterjún

Sokan azt gondolják, hogy egy felvételi beszélgetés sikere kizárólag azon múlik, hogy szépen felöltözünk és magabiztosan megpróbáljuk „eladni magunkat”. Természetesen ezek is fontosak, de ha túlságosan nagy az eltérés a lelkiállapotunk és a kifelé mutatott viselkedésünk között, biztosak lehetünk benne, hogy kilóg majd valahol a lóláb. Az ember önkéntelenül is folyamatosan alkalmazza a testbeszédet, és ha nem elég tudatos erre, akkor akár a bizonytalanságát is elárulhatja vele.

Karrier arcok (4.) - Ramocsai Barbara, a nemzetközi szakácsverseny 2. helyezettje

23 éves, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem másodéves hallgatója, aki a 2. helyet szerezte meg az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. Ramocsai Barbara az érettségi után egy éves angliai kintléte alatt szerette meg a szakmát. Hazajövetele után elvégezte a Gundel Károly Szakiskolában a szakács képzést. 2016-tól a BGE turizmus-vendéglátás szakos hallgatója a vendéglátás és szálloda szakirányon. Barbara elárulja, kinek való a szakács szakma

Milyen munkát lehet távmunkában végezni?

Még mindig számos tévhit kering itthon a távmunkáról. Az egyik az, hogy csak igen szűk réteg engedheti meg magának azt, hogy otthonról dolgozzon, mert a legtöbb feladatot kizárólag a munkahelyről lehet elvégezni.

Milyen nyári munkák vannak és hol kell keresni őket?

A nyári munkáknak két nagy csoportja van: a szezonális és szakképesítés nélkül végezhető, valamint gyakornoki munkák. Az utóbbi csoportba sorolhatjuk azt is, amikor a munkavállaló nem kizárólag pénzkereseti szándékkal vállal munkát, hanem azért is, hogy a tanulmányaihoz törvényileg előírt gyakorlati időt teljesítse. Ebben az esetben érdemes az iskola segítségét kérni, hiszen fontos, hogy az adott munkáltatónál eltöltött időt az iskola elismerje gyakorlati időnek (általában is iskola és a munkáltató közötti szerződés szükséges hozzá).

Keresett szakember a CRM manager – mit is csinál?

Ma már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg, ám arról kevesebb szó esik, hogy újak is jönnek létre. Ilyen a CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő) menedzser is, amiből nagy hiány mutatkozik Ennek pótlására Magyarországon először indul szakirányú továbbképzés az Edutus Főiskolán. Mit is csinál a CRM manager? Bemutatjuk H. Nagy Fannit, aki ebben dolgozik.

Mikor tanuljunk tovább és mennyit?

Felgyorsult és szélesedő látókörű világunkban a képzettség és sokoldalúság rendkívüli módon felértékelődött. A különféle készségek és képességek elsajátításának határa egyértelműen egyre korábbra tolódik (lásd többnyelvű és egyéb készségfejlesztő programokkal dolgozó óvodák, sőt bölcsődék), de évek-évtizedek óta látható az is, hogy a szakiskolák elvégzése, diploma megszerzése nem a végállomás a tanulási folyamaton átvezető, majd karrierbe torkolló úton.

Nyári munka diák- vagy iskolaszövetkezeti tagsággal (3.)

Az iskolaszövetkezet révén történő munkavállalás nagy előnye, hogy a szövetkezet stabil pozíciója és nagyobb jogi súlya révén hatékonyabban biztosíthatja a diákok érdekképviseletét, mint ha egymagukban próbálnak érvényesülni a munka erőpiacon.
Back to top