Skip to main content

Karriertanácsok

Állást keresel? Interjúra készülsz? Dolgozol valahol és kérdéseid vannak? Tanácsok azoknak, akik (jobb) állásra vágynak, fejlődni akarnak.

7 tipp a sikeres bértárgyaláshoz

Mikor érdemes állást keresnünk?

Állások | Tanácsok | GRR

Pályakezdő önéletrajz-minta

Letölthető önéletrajz-minta + 5 tipp

Hasznos tippek külföldre költözés előtt

Az utóbb időben Magyarországról egyre többen próbálnak munkát keresni Nyugat-Európában. Ha a külföldre költözés lehetőségét latolgatjuk, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az áttelepülés akár tetemes költségekkel és számos elintéznivalóval járhat. Nézzük, mi mindent érdemes átgondolni és elintézni, mielőtt útilaput kötünk a talpunkra!

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (a fotón), aki a csütörtökön a budapesti Hungexpo területén rendezett 10. Linde Targonca Kupán a nők mezőnyében diadalmaskodott. A kupa abszolút győztese Juhász Imre lett, aki ezzel továbbjutott a következő, németországi fordulóba.

Remekeltek a magyar lányok a matekolimpián

Egyéniben ezüst és bronzérmekkel tértek haza a fiatalok az Európai Lányok Matematikai Olimpiájáról Firenzéből. Csapatban pedig a hatodik legjobb eredmény lett az övék. A verseny ráirányította a figyelmet a természettudományos tárgyak egyre nagyobb jelentőségére a karrierépítésben. A jó matematikatudás megnyitja az utat a programozás, a kockázatelemzés és más jól fizető szakmák felé. Egyre több lány választja e területet, a mostani remeklő versenyzők útja is vélhetően erre vezet.

Befektetés az idegennyelv-tanulásba: mennyi idő alatt térül meg?

Egy idegen nyelv elsajátítása tipikusan befektetés jellegű projekt, hiszen hosszú időn át úgy kell energiát tenni bele, hogy tudjuk: csak később fogjuk hasznát látni. Persze az, hogy mikor tudjuk elkezdeni alkalmazni a frissen szerzett tudásunkat, sok mindentől függ, de tény, hogy amíg nulláról olyan szintre tudjuk fejleszteni az idegennyelv-tudásunkat, hogy azon olvassunk, hallgassunk előadásokat vagy éppen tárgyaljunk, hónapok, esetleg évek megfeszített munkájára van szükség.

Nyelvvizsga vagy nyelvtudás?

A gazdasági válság idején viccek keringtek arról, hogy a munkavállalói kínálat felé eltolódott állás-piacon mennyire elszaladt a ló a munkáltatókkal, és ezáltal akár több emberre is elégnek látszó ismeretanyagot követeltek a jelentkezőktől. Ennek része volt az is, hogy olyan állások betöltését is nyelvvizsga-bizonyítványhoz kötötték, amelyek esetében a korrekt munkavégzéshez nem volt szükség nyelvtudásra.

Karrier arcok (3.) – Pál Marcell, a házi sörfőzés automatizálója

Budapesten nőtt fel, egyetemi tanulmányait Dániában végezte. Aztán külföldi karrier helyett visszatért Magyarországra, hogy saját vállalkozást építsen. A házi sörkészítést automatizáló Brewie-t alapította meg társaival. Mára már 25-en dolgoznak a cégben, a gépből 1500 darabot értékesítettek főleg az Egyesült Államokban é Nyugat-Európában. Az eszköz 6 óra alatt a világ bármely sörét lefőzi nulláról emberi közreműködés nélkül. Sorozatunkban egy fiatal startup vállalkozó, Pál Marcell.

Fizetések és iparági trendek a Hays szemével – értékesítés, marketing, HR (3.)

Három újabb területtel zárjuk sorozatunkat, amely a Hays Hungary munkaerő-közvetítő „Salary guide” című kiadványának néhány érdekességét mutatja be. Az első az IT, mérnöki és logisztikai területtel foglalkoztunk, majd a másodikban a pénzügy, banki, ssc vonal került terítékre, most pedig az értékesítés, a marketing és a HR. A fizetési adatok jellemzően multinacionális cégekre vonatkoznak és a fejvadász megbízásokban felbukkanó jellemző (tehát a minimum és a maximum közötti) havi bruttó összegeket takarják.
Back to top