Skip to main content

7 dolog, amire tanulj meg "NEM"-et mondani a munkában

7 dolog, amire tanulj meg "NEM"-et mondani a munkában

Mindig NEM-et mondani a munkahelyi kérésekre nem szimpatikus - és egyáltalán nem célravezető. De van, amikor muszáj. Például akkor, ha a tévesen értelmezett szorgalom miatt már ki sem látszunk a feladatokból. Vagy akkor, ha azon kapjuk magunkat: már mindenki hazament, csak mi túlórázunk a feladatok felett.
A Hello Karrier bemutatja: 7 kérés - amelyre jobb ha a NEM-et mondasz az irodában.

1. Pluszfeladatok  tömkelege

Pozitív a motiváltság az irodában is. Csakhogy mindenkinek vannak határai - és létezik az a munkamennyiség, az a túlterhelés, amire már lehet NEM-et mondani. Amit tehetünk: nyilvánvalóvá tesszük és tisztázzuk már meglévő feladatainkat - így nyugodtan mondhatunk nemet, ha egyébként tényleg túl vagyunk terhelve.

2. Túlóra extrém mennyiségben vagy időpontokban

Hasonló vonatkozik az extrém mennyiségű vagy a lehető legrosszabb időpontokban zajló túlórára. Nyilván van, mikor szükség lehet rá. De gondolkodjunk el azon, jó úton járunk-e a munkaszervezésben, a feladatok beosztásában, ha rendszeresen csak mi dolgozunk az irodában, amikor mindenki más már hazament -  vagy akkor, amikor olyan időpontban is túlórára kényszerülünk, ami egyébként extrém nehezen kivitelezhető. Ami tehető: nyissunk az ügyben a vezető felé, kérjünk tőle időpontot, higgadtan és tárgyilagosan jelezzük felé a problémát és kérjük az együttműködését a megoldásához. 

3. Túl bő lére eresztett vagy szükségtelen kapcsolatépítés

Kapcsolatépítésre nyilván szükség van. De előfordulhat: a rendelkezésre álló idő kevés és drága. A megkeresés pedig sok - ráadásul nem is minden illeszkedik a profilunkba, a céljainkba vagy az énmárkánkba. Tehát legyünk nyitottak a szakmai rendezvényekre, az új emberek megismerésére és reagáljunk a megkeresésekre - de mérlegeljük, mindenképp fontos-e ott lennünk egy eseményen, mielőtt gondolkodás nélkül rábólintanánk.  

4. Rendszeresen mások helyet dolgozni

A csapatmunkának számos előnyös oldala van. Akadnak azonban kollégák, akik számára ez remek ürügy arra, hogy ügyesen manőverezve másokkal végeztessék el a feladataikat. Ami tehető: segítsünk be a kollégáknak, ha szükséges - de egy-egy feladatnál, projektnél előre egyeztessünk arról, pontosan kinek, mi a szerepe a folyamatban. Így elejét vehetjük, hogy mások ”együttműködés” címszóval húzzák ki magukat a feladatuk alól.  Hogy aztán saját munkájukat másokkal végeztessék el. 

5. Direkt megszegni a szabályokat 

Időnként az is előfordulhat, hogy valaki kifejezetten a szabályok megsértésére, felrúgására szeretné rábírni a többieket. De mi tehető ilyen esetben? Ne döntsünk azonnal, reflexből -  inkább gondoljuk végig a helyzetet. (És ha a helyzet tarthatatlan, vállalati szinten akár a HR felé is jelezhetjük a problémát.)   

6. Túl sok szakmai utazás

Számos munkakör van, amelyből a gyakori utazások / szolgálati utak kihagyhatatlanok. De még itt is bőven túlzásokba lehet esni. Mi tehető ez ellen? Itt is érdemes nyitni a vezető felé és időpontot kérni tőle - majd jelezni felé, hogy nem az utazásokon, csak a gyakoriságán és a kiszámíthatatlanságukon szeretnénk változtatni - és örömmel fogadjuk, ha van jobb ötlete. Például másik beosztás kidolgozásához. 

7. Valóban teljesíthetetlen feladatok

Egyrészt senki nem ért mindenhez és ez egyáltalán nem szégyen - másrészt egy jó vezető inkább jó néven veszi, ha valamiről bevalljuk: ehhez nem értünk, mintha a szakértelem hiánya miatt hibát hibára halmoznánk egy feladat elvállalásakor.


Back to top