Skip to main content

Milyen nyári munkák vannak és hol kell keresni őket?

Milyen nyári munkák vannak és hol kell keresni őket?

A nyári munkáknak két nagy csoportja van: a szezonális és szakképesítés nélkül végezhető, valamint gyakornoki munkák. Az utóbbi csoportba sorolhatjuk azt is, amikor a munkavállaló nem kizárólag pénzkereseti szándékkal vállal munkát, hanem azért is, hogy a tanulmányaihoz törvényileg előírt gyakorlati időt teljesítse. Ebben az esetben érdemes az iskola segítségét kérni, hiszen fontos, hogy az adott munkáltatónál eltöltött időt az iskola elismerje gyakorlati időnek (általában is iskola és a munkáltató közötti szerződés szükséges hozzá).

 

Szezonális munkák

A szezonális munkák általános jellemzője, hogy nem kizárólag fiatal, illetve diák munkavállalók pályáznak ezekre. Gyakori, hogy felnőtt munkavállalókat is érdeklik a különféle mezőgazdaságban végezhető feladatok, mint betakarítás (különféle gyümölcsök, zöldségek, egyéb termések begyűjtése), locsolás, fűnyírás, gazolás és más segédmunka jellegű feladatok. Kertészek, kertépítők is szívesen fogadnak maguk mellé, főleg fizikai munkára nyáron embereket. A kertészeti szezonális munkák ideje kora tavasztól késő őszig tart.

A szezonális munkák egyik fő terepe az idegenforgalom a nyári szünet ideje alatt. A Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó mellett gyógyfürdőkkel rendelkező városokban (Hévíz, Hajdúszoboszló, Gyula, Lillafüred stb.)  különféle hegyvidéki üdülőparadicsomokban, a Bükkben, a Mátrában, a Bakonyban is felpörög a forgalom. A vendéglátás területén takarítást, konyhai munkákat, felszolgálást, biztonsági őri feladatokat, úszómesterséget vállalhatunk. Ezek egy része minimális előképzettséget (a munkahely által biztosított tanfolyam elvégzését) igényelheti. A vendéglátós szezonális munkák ideje júniustól általában augusztus 20. környékéig tart.

 

Adminisztrációs munkák

Elsősorban gimnazistáknak, felsőoktatásban tanulóknak szólnak a könnyen elsajátítható szabályok alapján végezhető, egyszerűbb adminisztratív munkák. Jegyeladás, kölcsönzői munkák, különféle nyilvántartások vezetése, egyszerűbb szövegírási vagy ügyintézési feladatok várnak azokra, akik szívesen mozgatják az agyukat a nyári munka idején is.

 

Animátor munkakörök

A turizmus területén pár évvel ezelőtt keletkezett ez a szakterület, amely azért érdemel külön említést, mert előképzettség mindenképpen szükséges hozzá. Emiatt, aki ilyen jellegű területen szeretne elhelyezkedni, már márciusban el kell kezdeni felmérni a lehetőségeket, hogy legyen ideje az előírt tanfolyamot elvégezni. Az animátorok arról gondoskodnak, hogy az egyes nyaralóhelyeken az ott üdülők ne unatkozzanak, igényeikhez mérten kihasználják a szabadidő tartalmas eltöltésére számukra kínálkozó lehetőségeket. Részt vesznek a különféle programokon a jelentkezők koordinálásában, vigyáznak a rendre és a balesetmentes szórakozásra, gondoskodnak a gyermekek vagy az üdülőkkel együtt érkező kisállatok biztonságos szórakoztatásáról.

 

Hol keressünk nyári munkát?

Ha el szeretnénk helyezkedni valamilyen szezonális munkán, először érdemes a helyi lehetőségeket felmérni. Nyugodtan menjünk be a helyi nagyvállalatok (mezőgazdasági, turisztikai cégek, wellness-központok, fürdők) HR-osztályára érdeklődni, de az önkormányzatok illetékes irodái is szívesen adnak felvilágosítást a hozzájuk beérkezett igényekről.

Ha nem feltétel, hogy a munkánk a lakhelyünkhöz közel legyen, vagy kifejezetten frekventált turisztikai területen keresünk munkát, esetleg olyannyira egy konkrét területen szeretnénk elhelyezkedni, hogy vállaljuk érte az időszakos mobilitást, akkor pedig a keresés legalkalmasabb terepe az internet és a nagy állásközvetítő weboldalak világa. Az állásportálokon a nyári időszakban általában külön rovatban tüntetik fel a diákok számára kínált és szezonális munkaköröket.

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top