Skip to main content

Aknamezők az önéletrajzban: ezeket kerüljük

Aknamezők az önéletrajzban: ezeket kerüljük
A rosszul megírt önéletrajz nem vezet eredményre. Komolytalan e-mail címmel, rossz fotóval, horoszkóppal, jelentéktelen információkkal, közhelyekkel, a cégprofil és a feladatkör meg nem nevezésével könnyen aláásható az állásvadászat sikere. Összegyűjtöttünk az önéletrajzok leggyakoribb típushibáit.

"A jó CV a hatékony önmarketing eszköze. Az önéletrajznak ugyanis egyetlen egy célja, hogy bejuttasson az állásinterjúra. A pályázónak a CV-vel fel kell tudni a kelteni a HR-es érdeklődését - akkor is, ha a HR-esnek pár óra alatt 50-100 önéletrajz alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbbnek látszó jelölteket. Néhány fontos részletre ezért különösen ügyelni kell"- mondja Dr. Petuhov Erzsébet HR- és karriertanácsadó.

Komolytalan e-mail cím, horoszkóp: hiteltelen

"A CV személyes adatokat tartalmazó részében a pályázó neve mellett elegendő a telefonszámot és az e-mailes elérhetőséget megadni. Gyakori hibaforrás a komolytalan e-mail cím: fontos, hogy ne szoros baráti körben használt, beceneves - pl moncsicsi@...hu postafiók címeket használjunk az önéletrajzban.

A jelentkező életkora is megadható - ám nem kötelező, ugyanis okot adhat a diszkriminációra." A szakember arról is említést tett: találkozott pályázóval, aki horoszkópját is feltüntette a CV-ben, ezzel téve hiteltelenné jelentkezését. A családi állapotot szintén felesleges említeni. "A magánélet a munka szempontjából nem releváns."

Szabadidős fotó

A CV-hez érdemes pozitív benyomást keltő igazolványképet mellékelni. A más képből kiollózott, a jelentkezőt szabadidős tevékenység vagy munka közben ábrázoló fotóktól azonban tartózkodni kell. "A baráti társaságot ábrázoló fotóból kiollózott képek felületesség benyomását kelthetik a pályázóról, míg a munkavégzés közben lefotózott jelentkezőt magamutogatónak, önteltnek találhatják a HR-esek."

Középiskolai évek: csak kivételes esetben írjuk be

Az ideális önéletrajz a már bevált, amerikai típusú, amelyben a szakmai tapasztalatok és a pályázó tanulmányai visszamenőleges időrendi sorrendben szerepelnek. Meglepő, mégis igaz: a mai napig számos álláskereső nincs tisztában azzal, hogy a HR- esek ezt az önéletrajz-típust részesítik előnyben.

Bár a szakemberek véleménye megoszlik a kérdésben, Dr. Petuhov Erzsébet szerint az egyetemi/főiskolai tanulmányok mellett érdemes említést tenni a középiskolai tanulmányokról - különösen abban az esetben, ha az itt szerzett ismereteket a munkavállaló a későbbiekben is sikerrel kamatoztatta - például számítástechnika tagozaton alapozta meg informatikai tudását, vagy két tannyelvű gimnáziumban tett szert felsőfokú nyelvvizsgára.

A pályakezdők a nyári munkát is említhetik

A jelentkezőknek nem árt feltüntetni az egyetemi/főiskolai évek alatt betöltött- például hallgatói önkormányzati vezetői tisztségeket - különösen akkor, ha vezetői pozíciókra pályáznak. A pályakezdők a diákévek, a nyári szünet alatt szerzett munkatapasztalataikat is feltétlenül említsék meg. "Jó fényt vet a frissdiplomásra, ha már korábban dolgozott, pénzt keresett."

Sokan akkor hibáznak, amikor nem teszik egyértelművé az önéletrajzban a korábbi munkáltató cégprofilját, tevékenységi körét, a betöltött munkakörben végzett feladatokat. "Világszerte ismert multinacionális vállalatnál nem kérdés: ám egy talányos nevű kft. profiljának megfejtésére nincs idő a toborzásnál. "A munkatapasztalatok felsorolásánál az ellátott feladatokat célszerű körmondatok nélkül, tömören, de frappánsan megfogalmazni -aki adminisztratív területen dolgozott, de több minden tartozott a hatáskörébe, fogalmazhat úgy is: X.Y. területekért voltam felelős."

Külföldi nyelvvizsga: érdemes említeni

"A nyelvtudást taglaló részben mindenképpen meg kell említeni, milyen típusú és fajtájú vizsgáról van szó. A kibocsátás helye nem okvetlenül fontos. Abban az esetben viszont érdemes kiemelni, ha külföldön tették le: ez mindig emeli a jelentkező presztízsét."

Hobbi: tartózkodjunk a közhelyektől

A hobbirovat is rengeteget elárulhat az állásra jelentkezőkről. A közhelyek, az általánosságok -szeretek olvasni, színházba, moziba járni - azonban kerülendőek. Az érdekes időtöltések, szabadidős tevékenységek ugyanakkor felkelthetik a HR- esek figyelmét.

"Az extrém sport pozitívumnak számít az önéletrajzokban. Az ilyet űzőkről valószínűsíthető: jól tűrik a stresszt, merészek, szeretik az innovatív kezdeményezéseket. Az önkéntes munka, a civil szervezeti tagság ugyancsak jó fényt vet a jelentkezőkre. "Az ebben részt vevők valószínűleg hatékonyan menedzselik az időbeosztásukat."


Back to top