Skip to main content

Alkalmi munka kérdőjelekkel

Alkalmi munka kérdőjelekkel

Az eredendően a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítása érdekében átalakított alkalmi munkavállalói rendszer csak néhány ponton egyszerűsödött. Április elsejétől hatályos a törvény. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakmai szervezetek elégedetlenek és sok kérdésben bizonytalanok. Még nem látható, milyen hatása lesz a törvénynek.

Akadnak olyan agrárfoglalkoztatók, akik szerint az új rendszer egyértelműen csak a bírságolásról és a büntetés behajtásáról szól, és ezért, mivel a munkaügyi és agrártárca illetékeseinek bevonásával tartott egyeztetésen sem sikerült büntetési moratóriumot kiharcolniuk az összes nyitott kérdés tisztásáig, többek szerint az új jogszabály elsődleges hatása az lesz, hogy a következő hetekben visszaesik az ágazatban az idénymunkások foglalkoztatása - írja a Napi Gazdaság.

Az eredendően a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítása érdekében átalakított rendszer csak néhány ponton egyszerűsödött, és összességében véve a jövőben is kijátszható lesz.

Növénytermesztés: májusig sok minden tisztázódhat

Az új rendszerben a mezőgazdasági idénymunka mellett külön növénytermesztési idénymunkát is megkülönböztetett a jogalkotó, speciális szabályokkal. Épp ezekre hivatkozva állítja Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára, hogy a növénytermesztőknek egyelőre nincs okuk az aggodalomra, mivel ha 30 napig foglalkoztatják az idénymunkásokat, az első hivatalos bejelentésre a foglalkoztatottak számáról, adatairól és a fizetendő járulékok mértékéről csak májusban kell sort keríteni, addig is elegendő a jelenléti ív vezetése. Addig még több vitás kérdés tisztázódhat. Szerződni is csak akkor kell, ha azt a dolgozó kéri.

Túlbonyolított adminisztráció

Az kétségtelen, hogy nem lett lényegesen egyszerűbb az adminisztráció a munkaadók számára: jelenleg 19 adatot kell minden foglalkoztatott esetében rögzíteni és továbbítani az adóhatóságnak, holott pár regisztrációs számmal sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna a problémát oldani - mondja Lux Róbert, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A MOSZ szerint is túlbonyolított az adminisztráció: hiába a fölajánlott telefonos bejelentési lehetőség, túl sok adatot kellene pontosan a rögzítőre mondani, és a 185-ös számon egy alkalommal csak három dolgozó adatait fogadják. Egy többtucatnyi idénymunkást mozgató betakarításkor ez komoly időveszteséget jelenthet.

2010. április 6.


Back to top