Skip to main content

Állásinterjú: az eredetiséget keresik a HR-esekKerüljük a közhelyeket

Állásinterjú: az eredetiséget keresik a HR-esekKerüljük a közhelyeket
Állásinterjún sok pályázó görcsösen meg akar felelni a hirdetésben megfogalmazott elvárásoknak és közhelyekbe menekül. "Szeretek csapatban dolgozni", "A kihívások visznek előre". Az ilyen szófordulatok ugyan jól hangzanak, de a HR-esek nem kíváncsiak rá. Eredetiséggel, a valós személyiség megmutatásával több eredményt érhetünk el.

Az álláskeresők többsége kívülről fújja az elvárás szerinti fordulatokat, könnyen besétál a közhelycsapdába. Az eredmény: sikertelen állásinterjú és kudarcérzés, mert minden konkurens ezt mondja. Eredetiség is kell a sikerhez.

Ötvenből egy pályázó "eredeti"

Balázsy Krisztina a Grafton személyzeti tanácsadó cég vezető tanácsadója úgy látja: bár a jelentkezők egyre több forrásból tájékozódhatnak a sikeres állásinterjú hozzávalóiról, van még mit tanulniuk. Tapasztalatai alapján csak minden ötvenedik jelölt meri vállalni személyiségét, felkeltve ezzel az interjúztatók érdeklődését.

Nehéz kicsalogatni az álláskeresőt a panelek mögül

"A HR-esek számára az egyik legbosszantóbb, amikor a jelölt körülbástyázza magát a betanult klisékkel, bizonytalan, nem mer kilépni a panelek mögül", teszi hozzá a tanácsadó. "Az ilyen pályázóval nehéz azonos hullámhosszra kerülni - alig mer megszólalni, mert folyton az jár a fejében, mi lesz, ha nem az elvárásnak megfelelő dolgot mond. Sokszor nem is a sablonos válasz, hanem az okozza a problémát: nehéz erről a pontról továbbléptetni a jelöltet. Amikor az interjúztató rákérdez, konkrétan mit ért például az általa felhozott csapatmunka szeretetén, többnyire tűnődő csend a válasz."

Humorérzék, józan paraszti ész és őszinteség a siker kulcsa

Balázsy Krisztina azonban azt is elárulta: némi humorérzékkel, józan paraszti ésszel és őszinteséggel meglágyítható az interjúztatók szíve. Egy példa: "Egy álláskereső azt mondta: mindent megtesz, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa az új pozícióban, mert nemrég vásárolt lakást és a törlesztő részletek miatt is érdeke az eredményes munka. Érvelése mindenkit meggyőzött: megkapta az állást." Egy másik jelentkező ugyancsak őszinte viselkedésével érdemelte ki a fejvadász bizalmát. A férfi nemrégen született fia iránti felelősségérzetével magyarázta a munkakedvet, így elnyerte a kívánt pozíciót.

A figyelemfelkeltő hobbik is célba juttathatnak

Egy másik jelölt kedvenc időtöltése az utazás volt: annyira hangulatosan ecsetelte úti élményeit az interjún, hogy rögtön felajánlottunk számára egy még meg sem hirdetett, ám sok utazással járó pozíciót. Megkapta az állást, persze nem csak emiatt...

Pályakezdőkre jellemző

Cservenyák Tamás karriertanácsadó, a DBM ügyvezető partnere arról számolt be: főként a frissdiplomások, az egy-két éves munkatapasztalattal bírók és beosztottként dolgozók vágják maguk alatt a fát az állásinterjúkon félénk, bizonytalan magatartásukkal, közhelyektől hemzsegő mondatokkal.

Vezetők a ló másik oldalán

A vezetői pozíciókat megpályázókra épp az ellenkezője jellemző: ők gyakran túlzott önbizalmuk, fennhéjázó viselkedésük miatt lehetetlenítik el a sikeres pályázást. A karriertanácsadó ugyanakkor azt javasolja: tekintettel a vezetők autonóm személyiségére, soha ne színészkedjenek, inkább mindig valós énjüket, véleményüket engedjék látni. "Jobb, ha azonnal kiderülnek a jelölt tulajdonságai, nézetei: ha az interjú után is beleillik az elvárásokba, a megbízó csak nyerhet rajta. Ám ha nem, úgysem tudnának a jövőben eredményesen együttműködni."

Közhelyek az állásinterjún, óvatosan velük:

 • Nagyon szeretem a csapatmunkát
 • Szeretek csapatban dolgozni
 • Szeretek/szeretnék emberekkel foglalkozni
 • Szeretek sikeres lenni
 • Dinamikus egyéniség vagyok
 • Nagyon szeretem a kihívásokat
 • Mindig, minden helyzetben magamat adom
 • Azért szeretnék x munkakörben dolgozni, mert ez a terület nagyon kreatív
 • Valami irodai munkát szeretnék
 • Szeretnék multicégnél, nemzetközi környezetben dolgozni
 • Nem szeretnék a lakhelyemtől messze dolgozni
 • Nagyon ambiciózusnak tartom magamat
 • Mindig elérem a kitűzött célokat
 • Minden helyzetben könnyen feltalálom magam

Back to top