Skip to main content

Állásinterjú: lássunk bele a HR-es fejébe

Állásinterjú: lássunk bele a HR-es fejébe


Jó hír a pályázóknak: vannak olyan jelek, amelyekből jó eséllyel kideríthető, mekkora a sansz az állás elnyerésére vagy legalább a kiválasztás következő fordulójába való jutásnak.

Ha egy helyben döcög a beszélgetés

Az interjúztató viselkedése számtalan dologról árulkodik. "Intő jel lehet az interjúztató testtartása, arckifejezése, tekintete. Ha ezek unalomról, érdektelenségről tanúskodnak, sajnos nem sok jóval kecsegtet a beszélgetés. Mint ahogy akkor sem, ha közben esetleg feljegyzéseket is készít magának, de kézmozdulatai nem tanúskodnak túl nagy aktivitásról, lelkesedésről "- ad útravalót az interjú előtt állóknak Herczku Mónika karrier-tanácsadó. Az álláskereső és az interjúztató beszélgetésének dinamikájából is világosan kiolvashatók, mi várható. Negatív végeredményre számíthat a pályázó akkor is, ha egy helyben döcög a beszélgetés. Ilyenkor a kérdező és a válaszadó között nem jön létre az összhang, képtelenek egy hullámhosszra kerülni egymással. Szinte biztosan erről van szó, ha a jelölt és az interjúztató részéről rövid kérdésre rövid válasz érkezik. Nagyban rontja a pályázó esélyeit, ha rövid, semmitmondó válaszokkal nehezíti meg a saját helyzetét. (Persze, nem kell feleslegesen fecsegni sem, az úgyis többet árt, mint használ.)

A rövid interjú nem sok jót jelent...

Fontos kulcstényező az állásinterjú hossza is. "Kvalifikált, diplomás, jelentős szakmai múltat felmutatni tudó szakembereknél, esetleg vezetői pozícióra pályázóknál akár egy órányi beszélgetés is szükséges a jelöltek minél hatékonyabb feltérképezéséhez. Pályakezdőknél a hiányzó tapasztalat miatt nyilván rövidebb ez az idő. Ám ha az interjúztató gyanúsan röviden tesz pontot a beszélgetés végére, a pályázó gyakorlatilag 100 százalékig biztos lehet benne, hogy nem az övé lesz az állás" - magyarázza Herczku Mónika.

Kizökkenni a hivatalos mederből

Természetesen sokkal egyszerűbb a jelölt dolga, ha a balul sikerült interjú után rögtön közlik is vele a rossz hírt. De ez azért ritkán fordul elő. A karrier-tanácsadó hozzátette: állásinterjún a jó kommunikátorok a nyerők. "A jelölt, aki képes az interjúztatóval folytatott beszélgetést egy kicsit kizökkenteni a hivatalos interjú jellegéből, és kötetlenebb mederbe terelni, szinte biztos lehet a sikerében. Természetesen nem kávéházi csevegésről van szó. De ha az interjúztató ennek hatására picit személyesebb vizekre evez - például egy régebbi munkahelyről, szakmai körből ismert közös ismerőst, iskolatársat, egykori kollégát - is szóba hoz, a pályázó már jó úton jár. Az ilyen párbeszéd fontos jellemzője, hogy mindkét fél aktív szereplő a beszélgetés során" - teszi hozzá a karrier-tanácsadó. A pályázó egyébként akkor is szinte magáénak érezheti a kiszemelt állást, ha a kérdező konkrét szakmai kérdésekre kíváncsi és részletekbe menően érdeklődik korábbi munkáiról.

Pozitív jelek: gyors visszahívás, iroda bemutatása...

A pályázó sikeres vagy legalábbis reményt keltő állásinterjús szereplésének persze egyéb jelei is vannak. Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM Magyarország partnere szerint a HR-osztály vagy az interjúztató ilyenkor rendhagyó módon lefaragja a következő forduló előtti várakozási időt. "A szokásos néhány nap-egy hét helyett akár az interjú napján kiértesítik a jelöltet, ha úgy érzik, megtalálták, akit keresnek." További jó jel, ha kérik a referenciákat, ha körbevezetik az irodában, bemutatják a kollégáknak és a leendő közvetlen munkatársaknak is. Sikeres állásinterjús szereplésre utalhat az is, ha az interjúztató már részletesen, konkretizálva érdeklődik arról, milyen béren kívüli juttatásokat kapna legszívesebben a pályázó. Jó eséllyel kaphatja meg a munkát az is, akinél már a hivatalos kiértesítés előtt rákérdeznek, mikor tudna munkába állni. Ugyancsak a bizalom jele, ha konkrét, aktuális munkahelyi feladatok megoldásában is kérik a segítségét. Igaz, utóbbi esetben nem árt alaposabban tájékozódni, megvizsgálni, hogy valóban munkaerőt keres-e a cég vagy csak felvételi eljárásnak álcázott, ellenszolgáltatás nélküli, ingyenes ötletbörzét akar-e tartani...

Pozitiv jelek állásinterjún:

 • Hosszú interjú
 • Érdeklődő arckifejezés és tekintet
 • Figyelem
 • Lelkes jegyzetelés
 • Gördülékeny párbeszéd esetenként kötetlenebb elemekkel
 • Élénk érdeklődés a pályázó korábbi munkáiról és juttatási igényeiről
 • Referenciák kérése
 • Körbevezetés az irodában
 • A jelölt bemutatása a leendő munkatársaknak
 • Hamar vagy azonnali visszajelzés az első forduló után
 • A pályázó azonnali bevonása aktuális munkahelyi feladatok megoldásába

Negatív jelek állásinterjún:

 • Döcögő párbeszéd, rövidek kérdések és válaszok
 • Kedvetlen kérdezés
 • Kínos csend
 • Feltűnően gyors befejezés
 • Két-három hétig nincs visszajelzés

 


Back to top