Skip to main content

Így ellenőrzik az állásra pályázókat

Így ellenőrzik az állásra pályázókat

Csalóka lehet az állásinterjún nyújtott teljesítmény és az önéletrajzban megadott információk, ezért sok munkaadó szeret más forrásból is meggyőződni a pályázó képességeiről. Referencia- vagy háttérellenőrzésnek hívják ezt a módszert. Sőt, van már erre szolgáltatás is. Különösen nagy felelősséggel járó pozícióknál fontos lehet.

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Egy médiaügynökség kreatív igazgatói posztjára, az ideális jelöltet keresve történt az eset. A pályázó mindamellett, hogy önéletrajzában külföldi egyetemi diplomát és meggyőző szakmai tapasztalatokat vonultatott fel, az interjúztatás folyamatában, fordulóról fordulóra is magabiztosan menetelt előre. Meg is kapta az állást. Aztán eljött a munkakezdés napja… Az új "szakember" komoly hiányosságai - alkalmatlansága, felkészületlensége, szakmai ismereteinek hiánya - már az első néhány napban szemet szúrtak a kollégáknak. Hamarosan kiderült: nemhogy komoly szakmai múlttal, de még középiskolai érettségivel sem rendelkezik a jelölt… Mindössze egy brilliáns kommunikátor vezette meg alaposan az interjúztatókat.

Háttérellenőrzésre is van már szolgáltatás

Az ilyen és ehhez hasonló buktatók elkerülése érdekében lehet hasznos a háttérellenőrzés szolgáltatást igénybe venni. Magyarországon például 2008 óta működik olyan cég, amely az új munkatársat kereső megbízó kívánságára a lehető legkörültekintőbben utánajár a jelöltek előéletének. "A cégek tipikusan olyan munkakörök esetében kérnek tőlünk háttérellenőrzést, ahol a pozícióhoz kiemelt felelősség tartozik vagy akár csapatot is irányítania kell az új munkatársnak. A legtöbb ellenőrzésünk így főként a sales és az informatika területén jellemző, középvezetői szinttől felfelé"- magyarázza Balázsik Gábor, az InfoCheck Hungary ügyvezető igazgatója. A szakember tapasztalatai szerint a fenti pozíciókban mindenképp elkél és megéri az ellenőrzés - számos bosszúságot és hiába elpazarolt energiát spórolhat meg a cég, ha még időben lép és kikerüli ezeket a buktatókat. A folyamat során a pályázó személyi adatai, tanulmányai, munkaviszonyai, referenciái-de még az erkölcsi bizonyítvány és az internetes aktivitás (a közösségi oldalakon kifejtett tevékenysége) is terítékre kerülnek. A referenciák leellenőrzése kiemelt szerephez jut a folyamatban. A cég minden jelölttől legalább 4 munkahelyi referenciát kér - üzleti partnerétől, főnökétől, beosztottjától, kollégájától - és velük interjúkat is készít.

Bele kell egyeznie a pályázónak

Az óvatosság a legkevésbé sem túlzás. A tapasztalatok szerint 10 pályázóból 1-2 szinte biztosan fennakad a rostán. "Munkánk során találkoztunk már olyan pályázóval, aki lopott egy cégnél és emiatt küldték el onnan. Nemsokára kiderült, hogy az előző cégétől is épp emiatt kellett távoznia"- hoz példát az ügyvezető igazgató. A háttérellenőrzés persze korántsem titkosszolgálat - így aztán minden esetben a pályázók tudtával és beleegyezésével kerül sor erre a procedúrára. "Minden esetben tájékoztatjuk a pályázókat a háttérellenőrzésről és mindehhez írásban is hozzá kell járulniuk az érintetteknek - ennek hiányában el sem kezdjük az ellenőrzést"- magyarázza Balázsik Gábor. A vizsgálatba bele nem egyezők sem maradnak ki automatikusan a toborzás-kiválasztás későbbi szakaszaiból. Innentől kezdve azonban a megbízó egyéni döntése, hogy szívesen látná-e a jelöltet a toborzás során és később akár munkatársként. "Általában az nem egyezik bele, akinek valóban van rejtegetnivaló a múltjában." A leellenőrzött pályázók többségénél nincsenek komoly gondok - inkább a kisebb-nagyobb pontatlanságok, ferdítések jellemzik őket. Ilyenek például a felnagyított pozíciók, a be nem fejezett tanulmányok vagy az egyes munkaviszonyok közötti, magyarázatra szoruló rések az önéletrajzokban. "Kereskedők például gyakran említenek kereskedelmi csoportvezetői munkakört a CV- ben."

Persze nem kell feltétlenül külsős tanácsadót alkalmazni a háttérellenőrzésre. Elegendő referenciát kérni és a pályázó volt főnökét felhívni.

Nem adtak konkrét választ a cégek

Szerettük volna több nagyvállalat véleményét is megtudni azzal kapcsolatban, mennyire tartják hatékonynak a háttérellenőrzést a toborzás folyamatában és hogy élnének-e ezzel a lehetőséggel. Úgy tűnt, a cégek igyekeznek menekülni ettől a kérdéstől. "Vállalatunk, az Audi Hungária Motor Kft. ilyen jellegű vizsgálatot a jelentkezőknél nem végeztet. Jelöltjeinket mindig a kiválasztási folyamataink során nyújtott teljesítményük alapján ítéljük meg"- tájékoztatott Lőre Péter, a cég vállalati kommunikációjáért igazgatója. Egy ugyancsak ismert, fogyasztási cikkeket forgalmazó multi sajtóosztályán azt mondták, ők vezetői pozícióikat kivétel nélkül személyzeti tanácsadó cégen keresztül töltik be, ahol a szolgáltatói szerződéscsomag része az alapos referenciaellenőrzés is. A munkáltató jó hírneve érdekében azonban nem feszegetik a határokat. Így csak a fejvadász cégek által is hozzáférhető adatokra szorítkoznak a kérdésben.

Takács Gabriella, 2012. július 2.


Back to top