Skip to main content

Mennyit ér forintban a dolgozói hűség?

Mennyit ér forintban a dolgozói hűség?

A munkaadók többsége a munka eredményessége alapján ad extra jutalmat az alkalmazottaknak. Akadnak azonban cégek, ahol a munkahelyen eltöltött idő is érdem. Itt 5-10-15 évnyi szolgálat után kapnak törzsgárdajutalmat a leghűségesebbek. Két céges példa.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

"Akik egy, vagy akár két évtizeden keresztül keményen dolgoztak a McDonald’s sikereiért, azok munkakörüktől függetlenül mindannyian megérdemlik, hogy megköszönjük a fáradozásaikat" - mondta el Gáspár Ferenc, a gyorsétterem-lánc HR-vezetője. Honnan és miből ered a céghez lojális munkavállalók megjutalmazásának ötlete? A vállalat által üzemeltetett éttermekben 10 éve dolgozó kollégák nettó 100 ezer, a 15 éve ott dolgozók 150 ezer, míg a 20 éve ott dolgozók 250 ezer forint értékű lakberendezési, műszaki cikk vagy utazási utalvány közül választhatnak. A gyorsétterem-lánc mindemellett rendszeresen ad Törzsgárda gálavacsorát is munkavállalóinak, melynek során név szerint is köszöntik az évfordulós alkalmazottakat - a vállalati és a franchise-rendszerben egyaránt. A vállalati éttermek mindezen felül a 3 és 5 éve a cégnél dolgozókat is jutalmazzák. Három év után egy márkás sporttáskát, az ötéves évfordulón pedig egy szintén márkás karórát adnak a munkatársaknak lojalitásukért hálából. A lojalitást a cégnél további módokon is értékelik: a Sabbatical program keretében például minden ledolgozott 10 év után, minden kollégának további, 4-8 hétnyi fizetett szabadság is jár a törvényben garantált szabadságkeret mellett.

50 ezertől 190 ezer forintig

Hosszú évek óta törekednek a munkavállalói lojalitás elismerésére a Knorr Bremse Magyarország Kft-nél is - náluk ennek több is módja van. "A vállalatnál dolgozók lojalitását 5, 10 és 15 évnyi munkaviszony után díjazzuk hűségjutalommal. Az 5 éve nálunk dolgozók 50 ezer, míg a 10 és 15 éve dolgozók már 120, illetve 190 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek. Persze emellé jelképes ajándékként bögrét is kapnak az évfordulókra, rajta a cégnél eltöltött évek számával" - tudtuk meg a témával kapcsolatban Fehér Imre HR-vezetőtől. A cég iránti elkötelezettséget mindemellett a vállalat legjobbjainak megtartását célzó Kulcsember-programmal is elő kívánják segíteni. A munkavállalói célcsoport ez esetben a "vállalat krémje"- azaz a vállalat működése szempontjából nélkülözhetetlen, mintegy 20 százaléknyi munkavállalói kör. Számukra a cég egy olyan befektetési életbiztosítás konstrukciót finanszíroz 2 éven keresztül, amellyel letelte után szabadon gazdálkodhatnak - akár fel is vehetik és elkölthetik az idő közben felgyülemlett összeget, ha az egyéni élethelyzetük úgy alakul.

Sok helyen nincs ilyen juttatás

Mint megtudtuk, a fenti két pozitív példa inkább ritka kivétel, mintsem általános gyakorlat a cégek világában. Ennek oka pedig főként az, hogy a legtöbb helyen a hatékonyságot nem a cégnél eltöltött évek számában, sokkal inkább az eredményességi mutatókban mérik. A másik közkedvelt vélekedés szerint pedig "a cégnél eltöltött évek száma nem érdem, hanem állapot." Ilyen-olyan hűségjutalmak természetesen előfordulnak a versenyszférában is: igaz, a cégek többsége nem túl bőkezű e tekintetben, így a jutalmazás mértéke is többnyire szimbolikus. "Nem túl sok helyen találkozhatunk hasonlókkal. A lojalitást jutalmazó cégek általában a munkavállaló ottlétének 5. és 10. évfordulójáról emlékeznek meg. A jutalom az első esetben ilyenkor általában aranyozott toll a cég logójával, míg a 10. évforduló jutalma például egy elegáns karóra lehet"- hoz példát jellegzetes hűségjutalmakra Kerti Piroska jövedelemgazdálkodási tanácsadó, a Towers Watson Data Services magyarországi képviselője. A szakember tapasztalatai szerint az üzleti szolgáltató központok is szeretik jelképes ajándékokkal jutalmazni a munkavállalóikat. Igaz, a nagy fluktuáció és a gyors kiégés veszély miatt ebben a szférában már 1-3-5 éves hűségidőket honorálnak például széldzsekivel, hátizsákkal, laptop-táskával, nyakkendőtűvel vagy a nagyvonalúbb munkaadók műszakicikk-vásárlási utalvánnyal.

Takács Gabriella, 2013. február 6.


Back to top