Skip to main content

Fedezd fel a jövő karrierútjait – jövőkutatás a gyakorlatban

Fedezd fel a jövő karrierútjait – jövőkutatás a gyakorlatban

Milyen lesz a jövő? Mennyire tudunk előretekinteni? Melyik az a négy „jövőalternatíva”? Milyen utakon tudunk oda eljutni? 2017. május 19-én (péntek) 19 órakor a Future Work Festival workshopján az egyik legkiválóbb hazai jövőkutató szakember enged rövid betekintést a tudományos jövőkutatás világába, ahol a résztvevők jövődrámák felállításával mutathatják meg saját gondolataikat és elképzeléseiket arról, hogy miként alakul majd a munka jövője, és ebben milyen értékek játszanak majd szerepet. Akik ebben segítenek: Dr. Prof. Nováky Erzsébet, (professor emeritus / Budapesti Corvinus Egyetem) és Zétényi Anna (ügyvezető / Monster Magyarország és kreativitás ökológus). 

 

 

Mi is az a jövőkutatás? Nem álmodozás a jövőről, nem jóslás és nem cselekvési program. Sokkal inkább intellektuális és tudományos tevékenység, amely felkészít a jövőre és mérsékli a bizonytalanságot.
Nováky Erzsébet a Budapesti Corvinus Egyetem professzorának gondolatai: Sokan úgy érzik, hogy mások döntenek a jövőjükről: a szüleik, a tanáraik, a munkahelyi vezetőjük, a nemzeti kormányok, a globális szervezetek... Pedig azt szeretnék, ha saját maguk dönthetnének.

 

 

A döntés azonban nem könnyű, hiszen rengeteg információra van szükség ahhoz, hogy bárki eligazodhasson a gyorsan változó és igen komplex világunkban. Amit tegnap és ma megszoktunk, megszerettünk, az holnap már nem lesz trendi. Folyamatosan változnunk kell, változtatni gondolkodásunkon, a trendek és az események megítélésen, az emberi kapcsolataink sokszínűségén, irányán és mélységén.

Miért? Mert szeretnénk csökkenteni, mérsékelni azt a bizonytalanságot, amely a jövővel kapcsolatosan mindig megjelenik. Nem tudjuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg, nem tudjuk, hogy milyen lesz a körülöttünk levő világ, milyen új és új technikai érdekességek jelennek meg, amelyek teljesen átformálják a világunkat. És azt sem tudjuk, hogy mi hogyan fogunk ehhez viszonyulni: lelkesen, boldogan, hogy változnunk kell, vagy éppen ellenkezőleg: inkább szeretnénk még egy kicsit a biztos jelenben elidőzni, és nem átlépni a bizonytalan jövőbe. A jövő azonban már itt van, már nemcsak kopogtat, hanem dörömböl is.

Radarozd a nagy trendeket, de figyelj a kisebb változásokra is
Mit tegyünk? Radarozzuk folyamatosan a körülöttünk levő világot! Ne csak a jól látható trendeket vizsgáljuk, hanem figyeljük azt is, hogy megjelennek-e olyan apró, kis változások, amelyek később felerősödve, megváltoztatják a trendeket, azok irányát, és esetleg megtörik azokat. És persze, legyünk felkészültek az új befogadására, elfogadására!

Legyünk tehát nyitottak, változásra és változtatásra képesek, azaz legyünk jövőre orientáltak! És tegyünk meg mindent azért, hogy a kibontakozó új világ nemcsak másutt, mások számára legyen majd kellemes valóság, hanem a magunk számára is, amelyben majd jól érezzük magunkat, ahol dolgozni szeretnénk, ahol boldog családi és emberi kapcsolataink vezérelnek bennünket. Akkor nem azt fogjuk érezni, hogy mások „csinálták meg” jól-rosszul a jövőnket, hanem saját döntéseink következményeit fogjuk élvezni.

Esemény: Helyem a jövőben - workshop, 2017. május 19., péntek, 19 óra.

Helyszín: Anker't (Budapest, Paulay Ede utca 33.)

 


Back to top