Skip to main content

Fizetési igény megjelölése

Fizetési igény megjelölése

"Jelentkezni a fizetési igény megjelölésével..." Ismerős ez a fordulat az álláshirdetések szövegeiből? Bizonyára sok álláskeresőnek fejtörést okozott, írjon-e összeget, mennyit, bruttóban vagy nettóban adja-e meg. Egy fejvadász cég képviselőjét kérdeztük.


Az álláshirdetések között böngészgetve láthatjuk: egyre több vállalat már nemcsak önéletrajzot és motivációs levelet kér a pályázáskor, hanem a fizetési igény megjelölését is elvárja. Asszisztensi, egy könyvelői vagy épp egy programozói pozícióról, a hirdetés így zárul: "Jelentkezni fényképes önéletrajzzal, a fizetési igény megjelölésével az alábbi címen lehet:...".

Mennyi a minimum, ami szükséges?

A jelöltek ilyenkor hajlamosak kétségbeesni, hiszen a jövőbeni feladatok részletes ismerete nélkül kell arra válaszolniuk: mennyi pénzért lennének hajlandóak elvégezni azokat. Szakértők szerint ugyanakkor emiatt nem érdemes több órás gondolkodásba bocsátkozniuk. Egyszerűen csak át kell gondolniuk: mennyi az a minimális összeg, amit a hónap végén mindenképp szeretnének hazavinni.

A pályakezdők járjanak utána a béreknek

Kivételt ez alól a pályakezdők jelentenek. Nekik ajánlott az összeg megjelölése előtt utánajárni, hogy az adott munkakörben milyen bérek jellemzők. "A friss diplomások gyakran esnek túlzásokba elvárások terén. Épp ezért jó, ha a döntés előtt átolvassák a bérekkel kapcsolatban írt cikkeket, átböngészik a kereseti statisztikákat. Ellenkező esetben akár több hónappal is megnövelhetik álláskeresési idejüket" - állítja Szegleti Beáta, a ProfiPower személyzeti tanácsadó iroda munkatársa.

Mindenképp írják be az igényt

Bizonyos pályázók döntés helyett a kérdés előli kitérést választják, "elfelejtik" megjelölni fizetési igényüket. Ezzel azonban többet ártanak, mint használnak. "A munkáltatóknak ezt az elvárását nem tanácsos figyelmen kívül hagyni. Az igényt mindenképp be kell írni. Aki nem teljesíti a feltételt, nem hívják be interjúra" - mondta el Szegleti Beáta.

Keress cikkjeink között: Mennyit keresnek a ... ?

Az önéletrajzban tüntessék fel

"A fizetési elvárást egyébként az önéletrajzban - és nem a motivációs levélben -, a hobbik utáni sorban tanácsos feltüntetni. Ajánlott egy sávot beírni. Ideális, ha a két összeg közötti különbség nem haladja meg az ötvenezer forintot" - véli Szegleti Beáta.

Nettót és bruttót is lehet

Ha a pályázó 150 ezer forintot mindenképp szeretne hazavinni a hónap végén, akkor beírt fizetési igénye lehet bruttó 250-300 ezer forint. Ha a jelölt ebből hajlandó lenne engedni, akkor írja az összeg mögé: ez egy tárgyalóképes érték" - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a cégek nem minden esetben várják el, hogy a bruttó értéket tüntessék fel a jelöltek. Nem kell tehát megijedni: a nettó összeg beírása is megfelel.

Milyen állást keresel?
➜ 1. találd meg és pályázz:
➜ 2. töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
➜ 3. kérj hasonló állásokat e-mailben, hogy ne maradj le egyetlen lehetőségről sem
Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Back to top