Skip to main content

Hangulatfelelős a turisták előtt - karrier animátorként Dél-Európában

Hangulatfelelős a turisták előtt  - karrier animátorként Dél-Európában

Mindenki találkozott már a szállodák lelkes ”mindeneseivel.” Ők azok, akik reggel fitneszedzésre, délután már darts-ra és este tematikus táncestre trombitálják össze az üdülőket és vezényelik le velük a show-t. De ha kell, beugranak vigyázni a gyerekekre vagy elkalauzolják a felnőtteket a környék legjobb bulihelyeire. Ők az animátorok. Toborzásuk a májustól kezdődő szezonra már februárban elkezdődik. Bemutatjuk Mariannt, aki a tavalyi idegenforgalmi szezont Görögországban töltötte.

A 26 éves Ősi Mariann animátor. A tavalyi, május 4-től október 28-ig tartó turistaszezont végig a görögországi Kos Dhodhekanizosz tengerparti szállodáiban töltötte. Mariann olyannyira úgy érzi, hogy a lehetőséggel álommunkát talált, hogy a következő szezonnak is hamarosan nekivág. Bár korábban nem kevés időt töltött útkereséssel.

Szekszárdról Skóciába

”Először Szekszárdon végeztem egy kétéves kommunikátori-moderátori képzésben. Bevallom, nem nagyon tudott magával ragadni a terület. Majd 2014-ben Skóciában éltem. Ott pultosként dolgoztam, közel 1 évet. Ezt nagyon imádtam, főleg a folyamatos angol és a pozitív, vidám, nyitott emberek miatt. Következő állomásként - mert mindenképpen valahol a turizmus-vendéglátás környékén szerettem volna maradni - már hajós munkákon gondolkodtam. Csakhogy a szívem közben végig a szárazföldi munkák felé húzott. Tehát olyan megoldást kellett találnom, ahol van turizmus, vendéglátás, tengerpart, de közben mégiscsak a szárazföldön lehetek. És ahol a tánc és az aerobic - tudásomat is tudom majd kamatoztatni, oktatóként. Merthogy ötéves korom óta folyamatosan táncolok. Eleinte a klasszikus balettel kezdtem, később fordultam a kortárs hip-hop és a disco felé. Pont ezért is jött kapóra, amikor először hallottam az animátori munkáról. Még a környezetem, a családom is egyből rám ismert a pozíció leírásából.”

Mariann így elment egy belföldi interjúra. Amelyet egy alapos szakmabemutatót és a külföldi megbízók jelenlétében folytatott, sikeres angol nyelvű állásinterjút követően már egy hét múlva munkaszerződés koronázott. Így aztán szezonkezdéskor bele is vethette magát a szállodai forgatagba. Ahol változatos munkanapok és sokrétű feladatok várták. ”Voltak reggelek, délelőttök, amikor egyből reggeli tornával, nyújtással, Pilatesszel vagy jógaoktatással kezdtem a napot a vendégeknek. Napközben, délután oktathattam mondjuk step-aerobic-ot és zumbát, míg estére gyakran terveztünk-szerveztünk-vezettünk le mindenféle tematikus táncestet a vendégeknek.”

Az animátoroknak egyébként is rugalmasan kell tudni váltani a feladatok között. A csoportvezető - ha úgy alakul - néha még a gyerekvigyázós mini-clubba is beoszthatja pár órára. Vagy épp áthelyeztetheti másik szállodába is, ha történetesen a közönség ott, akkor épp jobban igényli a változatos, pörgős programokat. 

Afrika show a görög hotelben. A címe: Sounds of the Jungle. Mariann imádta.

Helyi "minihíresség" lesz belőle a turisták előtt

Ráadásul egy jó animátora a fitnesz- és táncoktató mellett a helyi hangulatfelelős szerepében is otthonosan mozog. Ő az, aki érdeklődve rákérdez a medencék környékén nézelődő nyaralóknál, hogy minden rendben van-e és hogy jól érzik-e magukat. Ahogy többnyire tőle tudhatják meg azt is, hol vannak a környéken a legjobb bulihelyek, a legjobb programok, éttermek, hol vannak a legkedvezőbb boltok és a legérdekesebb látnivalók. ”Ha jól teszed a dolgodat, egy idő után szinte elkerülhetetlen, hogy helyi minihíresség váljon belőled. Mert mindenki megismer, neveden szólít, a közös étkezéseknél már messziről integetnek, mosolyognak, jószándékúan szólongatnak. Ami még a munka kimerítőbb részei mellett is nagyon jól tud esni”- tette hozzá Mariann.

A Lord of the Dance című show után egy kedves palesztin családdal.

Ki lehet külföldön animátor?

Pártos Viktor, a szállodai munkákra közvetítő Hotel Animation ügyvezető igazgatója már arról számolt be: a munkára leggyakrabban a nyári szabadságot hasznosan, nyelvtudás-bővítéssel és munkatapasztalat-szerzéssel tölteni akaró egyetemista vagy főiskolás fiatalok jelentkeznek. A másik legjellemzőbb csoport már a frissen végzetteké. Ők azok, akik ugyan már végeztek a felsőoktatási tanulmányaikkal, de még nem akarnak egyből fejest ugrani az álláskeresés - karrierépítés - szürke hétköznapok mókuskerekébe. Ezért is keresik az átmenetet olyan feladatban, amely - bár már kőkemény munka - mégis a tengerpart és a nyaralás világát hozza elérhető közelségbe.

200 ezer forintnyi euró a havi fizetés szállással, teljes ellátással

Bár csúcsgázsikról nem beszélhetünk - Spanyolországban kb. havi nettó 240, míg Görögországban és Cipruson általában 170-180 ezer forintnak megfelelő fizetésért dolgoznak az animátorok a hotelekben  - szállásra és ellátásra biztos nem kell költeniük. A munkakör betöltése stabil angoltudás nélkül elképzelhetetlen. ”Nyilván nem kell egy animátori állásinterjún székfoglalót vagy komplikált  beszédeket tartani. De a hétköznapi angol nyelvű kommunikáció nem szabad, hogy gondot okozzon. Egy alap, társalgási szintű nyelvtudás pedig egy további - például német, spanyol, francia, orosz vagy héber - nyelvből is elkél, mert nagyon változatos a közönség összetétele az üdülőövezetben. További előnyként értékelik például a megbízók az aerobic és a tánctudást, a lifeguard és a DJ-skilleket is.”


Back to top