Skip to main content

Így éld túl a próbaidőt – a karrier coach válaszol

Így éld túl a próbaidőt – a karrier coach válaszol

Olvasónk nehezen nyílik meg új munkahelyén, ahol próbaidejét tölti. Attól tart, emiatt nem kap lehetőséget a folytatásra három hónap után. Szakértőnk Petrány Viktória ad neki útravalót. Többek között azt, hogy merd a saját munkastílusodat bevinni az irodába. Bizonytalanság esetén pedig hallgatás helyett a legjobb stratégia a kérdezés.

 

 

Mária (29 éves, könyvelő): Másfél hónapja kezdtem új munkahelyen dolgozni kontroller pozícióban. Új munkáltatómnál azonban nehezen tudok beilleszkedni. Úgy érzem, nem fogadják jól a stílusomat. Én a feladatra és a szakmai érvekre koncentrálok, mivel lassan oldódom, és csak később merek előhozakodni javaslatokkal. Nem tudom, kapok-e itt annyi türelmet, hogy megmutassam, mire vagyok képes. Pedig tudom, hogy aki egyszer megismer, az nagyon is ad a véleményemre! Félek, hogy ha ez nem sikerül próbaidőn belül, akkor nem véglegesítik a szerződésemet. Mit csinálhatnék másként, hogy hamarabb elfogadjanak?

 

 

Kedves Mária!

Nagyon örültem a kérdésednek. Kevés szó esik a próbaidőn belüli teljesítésről, és ugyanúgy az emberi oldalunkról a munkahelyen. Holott, mindkettő sokaknak okoz álmatlan éjszakákat. A próbaidő mindenképpen izgalmas, hiszen – kisebb-nagyobb mértékben – más mint amit megszoktunk; máshogy alakulnak a mindennapok, új a csapat, a felettessel most alakul ki az együttműködés, mások segítségére van szükség a munka ellátásához, lesz, amit nem tudunk, stb. Személyes beállítódásunktól függően, viselhetjük könnyed kíváncsisággal, vagy erős feszültségekkel is az új helyzetet. Nézzük meg először a próbaidőt.

Munkavállalói körben elterjedt rémisztgetés, hogy próbaidő alatt bármikor, bármiért felmondhatnak. A törvény valóban megengedi az azonnali hatályú, indoklás nélküli felmondást, de miért tennék ezt a cégek? Hosszú kiválasztási idő, gondos megfontolás és nem ritkán magas költségráfordítás vezet a felvételhez. Inkább abban látom a különbséget a normál munkaviszony és a próbaidő között, hogy itt nincs utólagos jogi vita, ha bárki meggondolja magát. A felmondási döntést azonban, ugyanazzal a három indokokkal szokták meghozni. Ezekből próbaidő alatt kettőt – a munkavállaló képességét (pl. elvárt nyelvismeret) és a munkáltató működését – kizárhatjuk; előbbit felmérték, utóbbi meg éppen hogy szükségessé tette a felvételt. Marad egyedül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, mint felmondási ok (például nem jelenik meg, súlyosan vagy szándékosan megsérti a szabályokat). Ez pedig, jóhiszemű hozzáállás mellett elképzelhetetlen.

Leegyszerűsítve a próbaidő értelmét: Gondos kiválasztás és őszinte megmutatkozás mellett szinte kizárt a melléfogás; de megvan a lehetőség arra, hogy ha nem így volt, akkor bármelyik fél vita nélkül kiléphet a megállapodásból.

A próbaidő lehetőség az őszinte megmutatkozásra

Az első néhány hónap a munkavállaló és a munkáltató ismerkedése egymással, amolyan felmérő teszt a hosszú távú együttműködéshez. Megismerik a feladatot és a feladatvégzést, a folyamatokat, az együttműködő készséget, az elvárásokat, a díjazott képességeket, a felettes és a munkatársak stílusát, a hangadókat és erőviszonyokat.

Ha jól értem, Mária, számodra a megmutatkozás némi feszültséggel jár. Talán zárkózott típus vagy, talán lassan épül fel benned a szükséges bizalom, a biztonság, vagy az is lehet, hogy elvárásnak gondolod az idomulást a fennálló légkörhöz.
Nos, az ember valóban hajlamos azt hinni, hogy a szervezeti kultúra egyben viselkedési elvárás is (?). Belépsz a szervezetbe és első nap kezedbe nyomják a vállalat értékrendjéről szóló brosúrát, benne olyanokkal, mint felhatalmazás, kezdeményezés, őszinteség, stb..  Ám én még nem láttam egyetlen szervezetet sem, ahol ne lettek volna bolondosak, értetlenkedők, szószátyárok vagy szőrszálhasogatók. Ráadásul azt is láttam, hogy a személyes stílusnak nincs köze a képességekhez, az eredményességhez, de még a vállalati értékek képviseletéhez sem. Nincs tehát munkastílus elvárás. Minden stílus a szervezet hangulatát színesíti.

Bárhogy is érzed, biztos vagyok benne, hogy helyed van a csapatban. Nézzünk meg, mi segít, hogy jobban meg tudd mutatni magadat:

1.    Tedd meg Te az első lépést
Mindenkinek vannak sutaságai, ahogy ügyességei is. A te személyedet – ahogy írod – a korábbi munkahelyen nagyon megkedvelték. A kérdésedből pedig az is látszik, hogy ehhez elég volt, hogy megismerjenek. Mi lenne, ha ebben most te tennéd meg az első lépést? Például, egy kávé mellett elmondhatod, mi okoz nehézséget, és mi segítene neked. Ha mondjuk, nálad az új emberekkel való kapcsolatteremtés lassabban indul be, kérheted a közvetlen kollégákat, hogy mutassanak be minél több embernek, vigyenek magukkal megbeszélésekre, stb. Közben biztosan lesz olyan, amiben meg te tudsz majd segíteni.

2.    Szelídítsd meg a nehézséget
Gondold végig, miben nyilvánul meg a nehézséged a valóságban. Talán nem komfortos segítséget kérni? Nem érzed, mikor számítanak a véleményedre és mikor nem?
A munkahelyen tapasztalt nehézségek általában a magánéletben is jelen vannak, épp csak kisebb feszültséget okoznak, ezért az ott tapasztaltakat könnyebben fogadjuk el „normálisnak”. Ha például, a magánéletben nem szokásod javaslatot kezdeményezni, akkor a munkahelyen is akadozhat az információcsere. Hogy beolajozd a folyamatot, mutasd meg vezető társaidnak a nehézségedet, például, hogy te még nem érzékeled, mikor számítanak a véleményedre, ezért szívesen veszed, ha eleinte ők kezdeményezik az információcsere igényt.

A próbaidő alatt – a kölcsönös bemutatkozás mellett –, legtöbb munkáltató szeret élni azzal a lehetőséggel, hogy „friss” szemmel nézze meg a működését, ezért szívesen veszi az új munkatárs visszajelzéseit. Kifejezetten üdvös tehát, ha korán kialakul az őszinte viszony.
 
Sok sikert az új pozícióban!

Petrány Viktória
HR szakértő, coach
 


Back to top