Skip to main content

Így légy rugalmasan ellenálló – fontos karrierskill nyomában

Így légy rugalmasan ellenálló – fontos karrierskill nyomában

Amivel szinte mindenki találkozott már: vannak emberek, akik mintha minden akadályt könnyebben leküzdenének, mint a többiek. És amíg egyes helyzetek mások számára elsőre megoldhatatlannak vagy legalábbis nagyon nehéz tehernek tűnnek -  ők rendre győztesen kerülnek ki belőlük. Sőt: még tanulnak, profitálnak is a tapasztalatokból. Ami jó hír: a rugalmas ellenállóképesség - a reziliencia - egyáltalán nem csak a zsenik vagy a különlegesek bűvészmutatványa. Hanem mindenki számára elsajátítható.  Ráadásul még a képesség is fejleszthető. Tippek hozzá Pozsgai Anita coachtól és supervisortól.

Igaz, már a reziliencia fogalma sem volt mindig magától értetődő. A pszichológia is jobbára a világháborúkat követően kezdte kutatni, vajon milyen hozzáállásnak és attitűdnek köszönhetően voltak képesek némelyek a túlélésre és életveszélyes helyzetek átvészelésére.

Csak az idő nyomása és a változás állandó

Ez az eszköztár pedig a munka világában is jól jöhet - mert a felgyorsult hétköznapok ugyan lehet, hogy nem háborús környezetben zajlanak, de a munkavállalókat így is rendszeresen kihívások elé állíthatják a villámgyorsan, szinte másodpercenként változó körülmények. Nem kizárt például, hogy egy multinacionális vállalatnál egy rutinmegbeszélésnek induló értekezleten tudja meg valaki: a következő hasonló az osztályon átszervezés miatt már elmarad. Mindeközben csak az idő nyomása és a változás állandó: így minden máshoz szükség lesz a rugalmas alkalmazkodó képességre.

Hogyan fejleszthető a reziliencia?

Először is: ne reagáljunk zsigerből, dühből vagy indulatból a bennünket érő kihívásokra! Ezek helyett inkább tanuljuk meg az érzelmeinket felismerni és kezelni: ha ez már megy, akkor sokkal könnyebb lesz az ilyenkor szokásos viselkedésünktől és magától a problémától is messzebbre  távolodni - majd kívülről egy újabb, másfajta szemszögből tekinteni a kihívásra. És így megoldani is könnyebb lesz majd.

Kerüld a maximalizmust

Szintén fontos: váltsunk szemléletet az eredményorientáltság terén is! Kerüljük a maximalizmust és soha ne túlozzuk el a problémáinkat! Inkább törekedjünk velük kapcsolatban a reális megközelítésekre. Mint arra Carol S. Dweck pszichológia-professzor vizsgakísérlete is rámutatott: adott helyzetben a rögzült szemléletű, maximalista diákok sokkal rosszabbul viselték a vizsgakudarcot vagy épp a gyengébb eredményeket, mint a rugalmas gondolkodásúak. Mert míg az előbbiek szinte katasztrófaként élték meg a történteket, utóbbiak egyáltalán nem csináltak nagy ügyet belőle. Ehelyett inkább levonták a szükséges tanulságokat –”ez most sajnos így sikerült, de legközelebb majd többet tanulunk a vizsga előtt és jobban odatesszük magunkat” – és hamar kiutat találtak a helyzetből, nem dőlt össze a világ.

Érezd bele magad a másik helyzetébe

A rugalmas ellenállóképességhez emellett jó adag empátiára is szükség van: mert aki képes beleérezni mások helyzetébe, annak nem lesz olyan meggondolatlan kommunikációja, amely csak olaj lenne a tűzre és tovább mélyítené a válságot. Nagyságrendekkel könnyebben kezelhető a kommunikáció és oldható meg a konfliktus például egy harcias kollégával vagy ügyféllel, ha tudjuk: nem ez az igazi arca, lehet, hogy csupán a bizonytalanságait leplezi a viselkedésével.

Merj segítséget kérni

Kelet- Európában  -  így Magyarországon -  sajnos még mindig nem divat a segítségkérés. Az emberek többsége nagyon nehezen kér segítséget, ha bajban van, pedig ez a képesség is fontos szerepet játszik  a rugalmas alkalmazkodó képesség megerősödésében. Akárcsak az, ha nem söpörjük a szőnyeg alá a konfliktusokat:  az utóbbi magatartás egész biztosan nem segít a rugalmas ellenállóképességünk fejlődésében.

Bizalom és optimizmus nélkül nem megy

Mindemellett tovább növeli a rezilienciára való képességet, ha van bennünk egyfajta egészséges optimizmus és pozitív várakozás, bizalom az élet és a jövő felé. Ha mindez bizonyítottan hozzájárul a betegek gyógyulásához, akkor a munkahelyi kihívásokhoz mennyivel inkább.

Ha nem megy egyedül, fordulj szakemberhez

Végső soron adott esetben merjünk segítséget kérni megfelelő szakembertől is! A perspektívaváltás, az önismeret megerősítése egy külső szakember segítségével ugyanis sokszor könnyebben megy.
 


Back to top