Skip to main content

Így lehetsz független és világjáró munkavállaló – jön a Freedom Summit

Így lehetsz független és világjáró munkavállaló – jön a Freedom Summit
Szeretnél kiszakadni a hagyományos irodai taposómalomból és egy új munkaformára átállva független szabadúszóként a világot járni? Az internetes technológia fejlődésével ez egyre többeknek sikerül. Hogyan lehet elindulni? Miként lehet a tudásomat ebben az életformában kamatoztatni? Többek között erről szól az április 1-2-án megrendezésre kerülő első Freedom Summit netes konferencia, amelyen a szabadon dolgozó és a világ különböző tájait bejáró, sikeres digitális nomádok osztják meg tapasztalataikat. Most a program kitalálóját, Kun Esztert mutatjuk be, aki stílszerűen az indonéz Bali szigetéről jelentkezett be a HelloKarrier olvasóinak.

„December közepén érkeztem meg Balira és június végéig maradok. Egy apartmant bérlek Ubud nevű településen a dzsungel szélén. Reggel 6 körül kelek, 3 órás blokkokban dolgozom, közben úszom, jógázok, futok. Valamikor egy kávézóból dolgozom, hetente kétszer pedig az egyik helyi közösségi irodából” – ad gyors betekintést kinti munkás hétköznapjaiba Kun Eszter, akit az online világban „Estela”-ként ismernek.

Két feladat között egy kis csobbanás...

30 éves, szakmája online marketinges, webdesigner. A világ különböző részein működő cégeknek ad tanácsot, online kampányok felépítésére, a webes jelenlét javítására. Mindezt helytől függetlenül. Videókonferencián egyeztet amerikai, ausztrál vagy éppen európai megbízóival több ezer kilométeres távolságból.

Berobbantak a digitális nomádok

„Akadt olyan 6 hetes projektem, amelyet három spanyol városból és Budapestről dolgozva vittem. Co-working irodákban dolgoztam, az ügyfelekkel Skype-on keresztül tartottam konzultációkat. Most viszont már fáraszt a folyamatos utazás. Inkább 3-4 hónapot egy helyben maradok” – jegyzi meg Estela.

Most munkájának nagy részét a Freedom Summit nevet viselő rendezvény szervezése teszi ki. „Az utóbbi három évben kezdett berobbanni a digitális nomád életforma a világban. Egyre több szakmát lehet helytől függetlenül végezni, és ezzel párhuzamosan megjelentek a digitális szabadúszókat kiszolgáló szolgáltatók. Melyek is ezek? Co working irodák (csak Balin legalább 20-at alapítottak), szállásadók (például a lakáscserés megoldás vagy az airbnb portál), közösségépítő cégek, online fórumok, freelance munkákat közvetítő oldalak...

Nem hátizsákos turisták ők

Kinek ajánlott mindez? Aki kiszakadna a taposómalomból, szabadságra vágyik. Nem könnyű a kezdés akkor sem, ha van az embernek egy ügyfele, akit majd utazva szeretne kiszolgálni. A digitális nomád életmód ugyanis nem azonos a hátizsákos, pályaudvaron alvó turistáéval. „Szükséges a jó irodai környezet, a nyugodt pihenést adó szállás, a megbízható telekommunikáció. Ugyan jól szervezve lehet a tengerben fürödni vagy a városok nevezetességeit felkeresni, de ez nem nyaralás, hanem alapvetően kemény munka, csak változatos környezetben” – magyarázza Kun Eszter. És persze sok mindenről le kell mondani: a családról, a régi barátokról, a biztonságról.

Indul a munkanap Bali szigetének egyik kávézójából

Tanár, tartalomfejlesztő, blogger, virtuális asszisztens

Egyre több szakma tartozik a neten végezhetőek közé. Míg korábban ez csak a szoftverfejlesztők vagy online marketingesek kiváltsága volt, mostanra a pálya megnyílt a multimédiás tartalomfejlesztők, a különféle tanácsadók, nyelvtanárok, bloggerek, virtuális asszisztensek és könyvelők előtt is. Eszter hozzáteszi: hátrányban van azoknál a megbízásoknál, ahol feltétel a személyes egyeztetés vagy a saját helyi cég. Ám ha a fő elvárás a gyorsaság, a kreativitás, a nagy kapcsolatrendszer megmozgatása, akkor már sokkal jobb pozícióból indul.

Ezt adja ez az életforma

Milyen hozadéka van ennek az életformának? „Hihetetlenül pörgős, változatos élet ez. Megtanulsz gyorsan kapcsolatot létesíteni, rengeteg a spontán helyzet, ami magával hozza az új lehetőségeket. Piaci rések nyílnak meg, és egymásnak ajánlunk feladatokat” – sorolja a pozitívumokat Eszter. Nem hallgatja el azonban ennek az árnyoldalát sem. „Ugyan könnyű ismerkedni, de a kapcsolatokat nehéz fenntartani és sokaknál identitásválságot okoz az országok közötti mozgás. Ha megérkezem Budapestre, akkor egy idő után lassúvá válik az élet, mennék tovább új helyekre új impulzusokat szerezni.”

Meetingen. A lábat vízbe lógatva is megy

Miről lesz szó a Freedom Summiton?

Összességében arról, hogyan lehet helyfüggetlen munkaformát kialakítani, másoknak hogyan sikerült. Megosztja gondolatait Casey Fenton, a Coachsurfing mozgalom alapítója, szó lesz a közösségi irodákban rejlő potenciálról, bemutatkozik Vigh Bori magyar digitális nomád. A résztvevők útravalót kapnak a félelem leküzdésére, az energiával való töltekezésre, az online üzlet elindítására, az adóoptimalizálásra, digitális nomádként a legjobb helyek feltérképezésére.

Bővebb info és részvétel az április 1-2-i online konferencián ITT.

Jut egy kis idő motorozásra is

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top