Skip to main content

Így lehetsz munka mellett boldog a konyhában

Így lehetsz munka mellett boldog a konyhában

Látszólag nem a karrierről szól ez az írás, ám a munka-magánélet egyensúlynak fontos tényezője a háztartás vezetése. Ezen belül is főleg nőknél a konyhai teendők profi elvégzése munka és gyermekek mellett.

Szabó Jucus gasztrobloggertől, könyvszerzőtől kértünk tippeket, hogyan lehet elégedetten, boldogan, stresszmentesen a konyhában tevékenykedni. Némi kreativitással és a maximalizmus visszanyesésével ez mindenkinek sikerülhet.

Karrierépítés és család mellett gyakran nem a legkönnyebb ezen a területen is naprakészen remekelni. Néhány apró trükk bevetésével viszont mindenkinek van lehetősége akár 15 perc alatt könnyű és szuper menüket alkotni.
Méghozzá sok örömmel és kreativitással.

Csak jó alapanyagból dolgozzunk

A legfontosabbak mindjárt a konyhai alapanyagok. Ezen a területen is sokszorosan érvényes ”a kevesebb néha több” alapelve. Válasszunk a konyhai teendőkhöz inkább kevesebb, de jó minőségű alapanyagot!  Egyrészt a fittség, az egészség, másrészt a konyha átláthatósága és a gyorsaság miatt is.

Otthon is lehet egy trendi reggelizőhely

Az elmúlt években városszerte divatba jöttek a modern reggelizőhelyek, amelyeket az irodaházakba menet gyakorlatilag ki sem lehet kerülni. Kínálatuk általában trendi, teli az aktuális divatirányzatokkal és „gasztrofellángolásokkal”, ám legtöbbünknek átlagosan két-három kedvence van a kínálatból. Ami pedig jó hír: ezek többsége otthon is elkészíthető, elfogadható időn belül, általában sokkal kedvezőbb árakon.

Igyekezzünk a konyhát úgy berendezni, hogy mindig legyenek kéznél a kedvenc menük elkészítéséhez szükséges, alapanyagok is! Akárcsak az eszközök: ha mindig, minden kézre esik a konyhában, mert megvan a helye és amúgy is folyamatosan törekszünk a rendre, rengeteg időt megtakaríthatunk. Ráadásul színes, vidám szalvétákkal, kellékekkel otthon is pillanatok alatt teremthetünk trendi hangulatot.

Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Konyhagépek: váljunk meg a felesleges kacatoktól 

A konyhában használatos gépek, eszközök állapota se lényegtelen, ha karrier, munka és család  mellett is pörgős, jól működő konyhát szeretnénk folyamatosan fenntartani. Ezzel szemben minden háztartásban megtalálható legalább egy, elsőre ugyan sokoldalúnak és multifunkcionálisnak tűnő, a valóságban viszont használhatatlan szerkezet - például az ajándékba kapott, hatalmas, ősöreg  robotgép, amely az egyetlen használható és sok másik felesleges funkciója miatt inkább csak üresjáratban foglalja a polcokon a helyet. Arról már nem is beszélve, hogy sok megkezdett étel maradhat félbe vagy mehet keresztül a recept átalakulásán,  menet közben kiderülő, használhatatlan funkciójú eszközök miatt.Az idő viszont drága. Célszerű pont ezért könnyen kezelhető, kis helyen is tárolható, modern konyhagépekkel felszerelkezni. (Ezekből szintén sok kapható már elérhető árakon.)

Gasztro: bőven elég ünnepnapokon brillírozni

Nyugodtan felejtsük el a maximalizmust - vagy legrosszabb esetben is tartogassuk azt az ünnepnapokra vagy a hétvégékre! Senkitől nem várható el, hogy egész nap dolgozva, háztartást vezetve és még gyermekeket is nevelve rendszeresen 5 fogásos menüsorokkal rukkoljon elő a mindennapokban. Ebben az esetben is igaz, hogy nem kell mindenben a legjobbnak lenni - sokszor elég, ha már elég jó vagy.

Főzőműsorok: nem kell, hogy frusztrálják a karrierépítőket   

Mint ahogy azt sem kell a szívünkre venni, ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem megy minden mindig olyan profin és gördülékenyen a konyhában, mint ahogy a főzőműsorokban láttuk! Sok, a munka-család-konyha háromszögben küzdő nőre lehetnek ezek a képsorok frusztráló hatással. Csakhogy ne feledjük: ott a ”főhősök” gyakran már 20 éve főállásban gyakorolják a szakmát és forgatják a fakanalat.

 

Takács Gabriella
 


Back to top