Skip to main content

Így lehetsz sikeres parfümőr – Minya Viktória és a Hedonist

Így lehetsz sikeres parfümőr – Minya Viktória és a Hedonist
Minya Viktória parfümőr. Új illatokat talál ki a több ezer alapanyag-féleség kombinációjából és saját márkás termékével, a Hedonisttal már sikeres a piacon. Munkáját ma már nemzetközi szakmai fórumok is jegyzik. Tíz éve él Franciaországban és 2009-ben alapította cégét. A szakmához és a sikerhez is jó orr kell - akárcsak a ráérzésekhez és a válaszutak elágazásaiban a helyes döntések meghozatalához. És persze türelem - mert a jó parfümhöz és karrierhez is sok finomhangolás szükséges.

Az ország első számú "női orrának" karrierje - ha szigorúan vesszük - szülei telkének udvaráról indult. Az akkoriban hatéves Viktória nagyon szeretett kerti munkákkal foglalatoskodó édesapja körül szöszmötölni. Idáig szokványos is lehetne történet, hiszen ez sok kisgyerekről ugyanígy elmondható. Viktóriát viszont nem a hagyományos problémák foglalkoztatták a kiskertben.

A friss fűillattal kezdődött

 

"A legintenzívebb gyermekkori emlékeim egyike az illatokhoz kötődik. Édesapám füvet nyírt a telkünkön. Én meg annyira megörültem a tavaszi szellő illatával kevert, friss fűillatnak, hogy már az érzés is extatikus boldogsággal töltött el. Így az is elkezdett foglalkoztatni, hogy lehetne ezt az élményt valahogy tartóssá tenni. Persze a parfümőri munkáról kislányként nyilván fogalmam sem volt... Így aztán megpróbáltam kifacsarni a frissen levágott füveket... Ami akkor még nem sikerült úgy, ahogy kellett volna - de az illatok szeretetét már mutatja"- emlékszik vissza a kezdetekre.

Igaz, a "parfümözés" még váratott magára. Viktóriát a pályatervezés időszakában több szakma gondolata is foglalkoztatta: kisiskolásokat oktató lelkes pedagógusként épp úgy el tudta volna képzelni magát, mint művészként a világot jelentő deszkákon. Aztán egy kanyarral - igaz, jobbára szülői unszolásra - inkább a közgazdasági tanulmányok felé vette az irányt. "Erre a szüleim ösztönöztek, mert féltettek a kiszámíthatatlan, "Bizonytalan, mint a kutya vacsorája" típúsú művészi pályáktól és munkaköröktől. Ennek ellenére mindig az alkotás, a kreativitás vonzott. Még akkor is, amikor még azt sem láttam előre, hogyan fog ez megvalósulni."

A francia Erasmus-ösztöndíj hozta a fordulatot

Viktória életében aztán a sokak számára szintén meghatározó Erasmus-ösztöndíj hozta el a fordulatot. A lehetőséggel Franciaországban élt-igaz, eredetileg nem így tervezte, mert első körben Bécset nézte ki magának. "Miután a bécsi Erasmus nem jött össze, egyből beugrott, mennyire tetszett Franciaország már tiniként is. Így azóta sokszor vágytam oda." A téli szünetben lapozgatott parfümlexikonok aztán hirtelen rádöbbentették: végre itt a szakma, melyre mindig is vágyott. Egyből el is kezdte hát feltérképezni a parfümőr képzéseket. Csakhogy a szakma krémjét adó Grasse-i Parfümőrakadémia csillagászati árakon, közel 15 ezer euróért (4,5 millió forint) mérte a tudást. A tandíj előteremtéséhez viszont épp kapóra jött Viktória idő közben megszerzett diplomája. "HR-es lettem egy nagyon jól fizető multinál, így az itt keresett pénzből már spórolhattam a tanulmányaimra." Nem mellesleg: 27 évesen vezetői pozíciót ajánlottak fel számára.

Ennek ellenére inkább az illatáradat mellett döntött, majd hat éve önálló vállalkozásba is kezdett. "A parfümakadémia felvételijén sosem már profi, képzett orrokat várnak - inkább a rátermettséget, a talentumot és az affinitást térképezik fel a jelentkezőknél, mindig ez alapján szűrnek és válogatnak. Én például cédrusfa-illóolajat kaptam felismerésre az egyik feladatnál. Amit korábban nem is ismertem, de azzal, hogy a frissen hegyezett ceruzaillatához hasonlítottam az ott érzett aromát, egyből nyert ügyem volt. Ha ehelyett valamilyen fűszer , -vagy virágillatot említettem volna, nem biztos, hogy sikerül bekerülnöm." A saját vállalkozás pedig szinte egyből a parfümőr-képzés elvégzése után jött. "Egy ismerősöm máris konkrét megbízást adott - ehhez pedig meg kellett felelnem a hivatalos elvárásoknak."

A Hedonist a szakma élvonalába repítette

Viktória 2009-ben alapított cégének azóta már világhírű sztárterméke is van, a Hedonist, mely egyből a szakma élvonalába repítette. Ám rengeteg összetevője van a sikernek - akárcsak munkájának és a parfümőrök munkája gyümölcseinek. "Ez a parfüm valószínűleg azért lett ennyire kapós, mert férfias rum és dohányillatot is tartalmaz a nőies jázmin, -és narancsvirág-illat mellett, ami nem éppen szokványos kombináció. Végülis úgy lett női parfüm, hogy nem tipikusan "csajos", de épp emiatt is kötődnek hozzá."

A parfümillat készítése idegölő szöszmötölés

Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni: a parfümillatok megkonstruálása az inspiráció és a kreativitás mellett néha bizony fárasztó, idegölő szöszmötölés, sokféle és hosszú ideig húzódó finomhangolásokkal. Vannak illatok, melyek két-három éves finomhangolás után mondhatóak késznek. Emellett nőként sem éppen egyszerű ez a szakma. "Tulajdonképpen az egyetlen, szakmailag is elismert magyar nő vagyok a szakmában a nemzetközi porondon. Igaz, amióta felvettek a Francia Parfümőrök Társaságába, illetve a pozitív kritikák miatt, attól kezdve pozitívabb a fogadtatás." 


Back to top