Skip to main content

Ilyen egy jó ajánlólevél

Ilyen egy jó ajánlólevél

Erősítheti álláspályázatunkat, ha valamelyik korábbi főnökünk nyilatkozik teljesítményünkről, erősségünkről. Ennek írásos változatát referencialevélnek vagy ajánlólevélnek hívják a HR-es szaknyelvben. Hogy néz ki egy ilyen dokumentum?


Egyre több álláshirdetésben kérnek referenciát a pályázóktól. A leendő munkaadó a pályázói "önbevalláson" kívül szeretne ugyanis egy harmadik személytől is véleményt kérni, hogy alaposabb képet formálhasson a pályázóról. Olyan személy véleményére kíváncsi, aki korábban munkakapcsolatban volt az álláskeresővel, aki meg tudja ítélni teljesítményét, erősségét, esetleges gyengeségeit.

A referencia adása történhet szóban és írásban. A szóbeli változatnál nevet és telefonszámot kell megadni - általában egyik korábbi főnökünkét - majd a HR-es vagy a kiválasztást végző munkatárs felhívja a megadott személyt. Az írásos változat egy levél, amelyben a referenciaszemély ír a pályázóról. Érdemes ezt már az utolsó munkahelyen töltött napon kérni, utána ugyanis körülményesebb. Hogy is néz ki egy ajánlólevél?

Még több tipp és minta: Önéletrajz, motivációs levél, kisérőlevél

Példa ajánlólevélre

"Kis Gábor 2008 júniusától dolgozott a Minta Kft. Kutató és Fejlesztő csapatában. CH/CHI típusú ipari keringető szivattyú műszaki felelőssége tartozott hozzá. A rábízott feladatokat ellátta és szakmai tudását számos esetben bizonyította. Gépészmérnökként jól képzett és sok gyakorlatot szerzett eddigi munkássága alatt. Szakmai alázatát és hivatásszeretetét emelném ki, amire a jövőben mindenképpen lehet és kell is építeni. Gábor kreatív, erősen individualista, amiben sok lehetőség rejlik. Maga felé szakmai téren komoly elvárásokat támaszt, és ebből a szakma iránti erős motiváltsága tükröződik.

Gábor nagyon határozott személyiség, erős akarattal, amit a szakmai feladatoknak rendel alá. Sikerorientált és kitartó. Ezek a jegyek alkalmassá teszik sokféle mérnöki feladatra.
Véleményem szerint a sokrétű szakmai és a nemzetközi tapasztalatára építhet karriert.


Szabó Ákos
Kutatás-fejlesztési vezető
Budapest, [dátum]"

Elkészült ajánlóleveled?
+ keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Back to top