Skip to main content

Mennyit keres egy informatikus?

Mennyit keres egy informatikus?

Továbbra is az álláspiac sztárjai az informatikusok. Pályakezdőként nagy cégnél bruttó 300 ezer forintról indulnak a fizetések, az állásközvetítők pedig szabályosan vadásszák a jó szakembereket. Itt kevésbé számít, ki melyik egyetemen végzett, a diploma azonban a legtöbb hirdetésben elvárás. Pontosan kiket is keresnek a munkaadók? Hogyan alakulnak a fizetések az első években?

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Rendkívül kelendőek az informatikusok az álláspiacon. A Monster.hu állásportálon például 942, kifejezetten nekik szóló állásajánlat található jelenleg (erre a linkre kattintva érhetőek el), miközben a személyzeti tanácsadó cégeknél is kiemelt helyen szerepelnek az informatika területéhez kapcsolódó állásajánlatok. Hosszú távon tehát még mindig ezen a területen a legkifizetődőbb érettségi után továbbtanulni, diplomát szerezni és karriert építeni. A HR-szakma szereplői azonban naponta szembesülnek a terület fontosságával és a kihívásokkal. "Gyakorlatilag a legtöbb, új munkatársak felvételére irányuló megkeresés a cégektől épp erről a területről érkezik hozzánk - gyakran még a piacon szintén nagyon keresett értékesítők és pénzügyesek iránti igényt is jócskán felülmúlva "- ad képet a helyzetről Greguss Csaba, a Grafton Recruitment ügyfélkapcsolati vezetője, aki éppen 50 nyitott IT-s pozícióról számolt be a területen. Nagyon keresettek például a piacon a tesztelők, az adatbázis, - és a szoftverfejlesztők, így a C+, a C++, a JAVA, a PHP, a .Net fejlesztők. Emellett szintén kelendőek a hálózati szakemberek, de a projektmenedzserek és az üzletfejlesztők is. A tapasztalatok szerint egyébként az autóipari hardware és software-, a mobil- és a klasszikus alkalmazásfejlesztésben jártas szakemberek iránt is komoly igény mutatkozik.

300 ezerrel indítanak a pályakezdők

Jó hír továbbá az IT-soknak, hogy a területen a pályakezdő fizetések is lényegesen magasabbak, mint más szektorokban. "A pályakezdő informatikusok bruttó fizetései átlagosan havi 300-350 ezer forintról indulnak. Ennél alacsonyabb kezdő fizetés a területen legfeljebb a nem Budapesten meghirdetett pozíciók esetén jellemző. Általánosságban elmondható az is, hogy a vidéki fizetések átlagosan 10 százalékkal maradnak el a fővárositól"- magyarázza Dózsa Orsolya, a Kelly IT Resources informatikai területekre specializált üzletágának vezetője. A szoftverfejlesztés területén például a már említett, átlagosan havi bruttó 300 ezer forintról startolnak a kezdő fizetések. 2-4 év szakmai tapasztalattal már havi bruttó 500-600 ezer forintra kúszik fel az összeg. Ugyanezen a területen, 5-7 éves szakmai múlttal a tarsolyban és mindezt némi vezetői tapasztalattal kiegészítve pedig akár havi bruttó 1 millió forint körüli fizetés is elérhető.

Az Excel, az SQL és az Oracle adatbázis-tesztelők és -fejlesztők sem panaszkodhatnak a pályakezdő fizetésükre. A szakemberek kezdőként és legfeljebb 2 év munkatapasztalattal átlagosan havi bruttó 350-400 ezer forintot keresnek. 3-5 év szakmai tapasztalattal, esetükben már átlagosan havi bruttó 400-500 ezer forintról beszélhetünk, míg több mint 6 év gyakorlattal a hátuk mögött már a havi 600 ezer forintos kereset is teljesen reálinak számít a piacon. A szakma összképét tovább árnyalják a szerződéses projektmunkában részt vevő kontraktorok is. Ők a projektmunkák mellett gyakran külföldi cégek éppen futó, de helyben, Magyarországon végzett munkáiba kapcsolódnak be, ekkor sokszor a külföldi fizetésnek megfelelő bérezés fejében. A tapasztalatok szerint egyébként még az autóipari hardware és software-, a mobil- és a klasszikus alkalmazásfejlesztésben jártas szakemberek iránt is nagy az igény. Egyedül a vezetői szintre és a nyelvtudást nem igénylő rendszergazdai pozíciókra igaz az, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Kell a diploma, de a gyakorlati tudás az elsődleges

Az IT-sok szintén nagy álláspiaci szerencséje, hogy - mivel még mindig egy keresett hiányszakmákat tömörítő területről van szó - a cégek is sokkal rugalmasabban kezelik a végzettségükkel kapcsolatos elvárásokat, mint egyébként. A toborzás és kiválasztás gyakorlatában ez annyit jelent, hogy míg például egy pénzügyest többnyire közismert presztízsegyetemekről vesznek fel, az IT-szakembereknél valóban csak a szakmai tudás a mérvadó. Ez persze még nem jelenti azt, hogy diploma nélkül is megnyílnak a kapuk. "Felsőfokú végzettségre azért szükség van, éppúgy, ahogyan legalább erős középfokú angoltudásra is. Újdonság viszont, hogy egyre több informatikust kereső cég keres az angol mellett németül is jól beszélő szakembereket a meghirdetett pozíciókra"- magyarázza Greguss Csaba.

Takács Gabriella, 2012. július 18.


Back to top