Skip to main content

Itt tanulhatsz informatikusnak – hódítanak az IT iskolák

Itt tanulhatsz informatikusnak – hódítanak az IT iskolák

Csaknem 24 ezer IT-s hiányzik a munkaerőpiacról. Pályamódosító pedig szép számmal akadna: csakhogy nem könnyű egyik napról a másikra újra egyetemre, főiskolára járni, munka mellett tanulni és több évre szóló kötelezettséget vállalni. A piac viszont reagált a változásra: egyre több profi IT-s tanfolyam van, ahol a tanulók sűrítve kapják a szakma legjavát. Bemutatjuk a legjobb ”kockaképzőket.”    

Codecool (link)

A Codecool - nál például 18 hónapos, intenzív nappali képzés után lehetsz junior fejlesztő. Itt 50-60 fős évfolyamokban, két 25-30 fős csapat egyikében, váltott hetekben, a Codecool - ban  tartott gyakorlati képzéseken és önálló, otthoni tanulással sajátíthatod el a szakmát. Eleinte a Python, a Java és a Javascript programnyelveket tanulhatod, ugyanakkor a megoldás-centrikusság irányába is terelgetik a résztvevőket a későbbi eredményes munkavégzés érdekében. Az oktatás a gyakorlati heteken minden nap 9 - től 15 óráig tart.

A képzés díja Budapesten 1 497 000, Miskolcon 990 000 forint. A Codecool azonban megelőlegezi a tandíjat: elég a törlesztést a munkába állást követően elkezdeni. (A tandíj kiegyenlítésére 18 hónap áll rendelkezésre.) A Codecool emellett garanciát vállal a végzősök elhelyezkedésére is: amennyiben nem talál számukra 4 hónap alatt megfelelő állást, nem kell visszafizetniük a képzés árát.  

Green Fox Academy (link)

A képzésükben résztvevők junior szoftverfejlesztőnek és hardver programozónak tanulhatnak.  A képzések náluk 4 hónapon át zajlanak hétfőtől péntekig, napi 8-9 órában, rengeteg házi feladat kíséretében. A részvételt pont ezért főleg azoknak ajánlják, akik ez idő alatt képesek maradéktalanul az informatika-tanulásra koncentrálni. A képzés 10% - ban klasszikus tantermi oktatás: a többi mentorok által vezetett csoportmunka. A tanulás 4 hónapja alatt is a gyakorlati feladatoké a főszerep - az első hónapokban csak gyakorló feladatokkal, de a második 2 hónapban már a partnercégektől kapott, valós projektek mintaprojektjeivel. A tanulók a tanfolyam minden péntekén egyéni és csoportos prezentációkon adnak számot aktuális tudásukról.

A képzés díja előfinanszírozással 990 ezer forint plusz áfa, utófinanszírozással 1 290 000 forint plusz áfa. (A kedvezményes tandíj további feltétele, hogy a tanuló végzés után 10 hétig kizárólag a GreenFox által szervezett állásinterjúkon vehet részt és a legalább havi bruttó 330 ezer forintot kínáló állásajánlatok egyikét el kell fogadnia. Amennyiben nem teszi, életbe lép a drágább tanfolyamdíj.)

YellowRoad (link)

A YellowRoad csapata hamarosan induló képzése keretében 4 hónap alatt képez junior  fejlesztőket.A képzés nem távoktatás. A leendő IT-sok minden hétköznap délelőtt 9 - től délután 17 óráig tanulnak, rengeteg házi feladattal. A programozás, programnyelvek, algoritmuselmélet megismerése után lehet specializálódni - méghozzá FrontEnd fejlesztésre, JAVA-fejlesztésre, .NETre, C# programozásra, de a dinamikus weblapok készítésére alkalmas php-t is megismerheted.

A szervezők szerint semmi ok az aggodalomra: egyáltalán nem kell profi matekosnak vagy született zseninek lenni. Amit kérnek: motiváció, problémamegoldó-szemlélet, a csapatmunka szeretete és némi angoltudás. A cég az egyébként 1,5 millió forint plusz áfa értékű képzést ingyen kínálja, amennyiben a záróvizsgán a diák sikeresen teljesíti a követelményeket, továbbá vállalja, hogy kezdő fejlesztőként partnercégük egyikénél helyezkedik el nettó 180 - 220 ezer forintos kezdőfizetésért. Ám ha a vizsga sikertelen, a képzés árát sajnos vissza kell fizetni. A júniusban kezdődő tanfolyamra április közepéig lehet jelentkezni.

CodeBerry (link)

Vannak olyan képzések is, amelyek nem intenzív gyorstalpalók - inkább fokozatosan csinálnak kedvet a területhez és lépésről-lépésre vezetik be a diákokat az IT-s világba. A CodeBerry például távoktatásos online leckék formájában kínál IT-s képzést. Előképzettség itt sem szükséges. A diákok többek közt HTML5, CSS3, Javascript és Node.js - programozást tanulhatnak, de elsajátíthatják a Bootstrap és a Git használatát is.

A tanulni vágyó első lépcsőben az első 15 feladatot 1 héten át ingyen próbálhatja ki. Amennyiben kedvet kap a folytatáshoz, havi 9850 és 29850 forintos egységeket vásárolva haladhat tovább a tananyagban. (A drágább csomag mentort is tartalmaz, de 60 napos pénzvisszafizetési garancia az olcsóbb csomaghoz is jár.) A CodeBerry körülbelül 100 óra alatt elsajátítható tananyagot állított össze, de a tudásfolyam hetente 10-15 új leckével bővül.

Az online tananyagok OKJ-s bizonyítványt nem adnak - a leckéket készítő csapat szerint a kötöttségek csak kompromisszumokra késztetnék az amúgy dinamikusan fejlődő ágazatot - piacképes tudást viszont igen. Bónuszként a csapat az állásinterjú-felkészítés mellett még web-fejlesztő cégek részére is eljuttatja a legjobban teljesítők elérhetőségét, amennyiben ehhez hozzájárulnak.

BeCube (link)

Ez a ”kockaképző” már azoknak jött létre, akik a ”piacképes szakma - jó lenne kipróbálni - de nem tudom, menne - e” tengelyen egyelőre csak kíváncsiskodnak a terület iránt. Az ő képzéseik kifejezetten azoknak szólnak, akik pillanatnyilag nem engedhetik meg maguknak a divatos IT-képzések borsos tarifáit és/vagy az egész napos elkötelezettséget. A BeCube 10 hetes, munka, egyetem vagy középiskola végzése mellett is teljesíthető kurzusokat ajánl -  ahol a résztvevők az első, önállóan létrehozott játékprogram készítése közben ismerkedhetnek meg többek közt a programozás és a Python - programnyelv alapjaival. A 10 alkalmas tanfolyam ára 30 ezer forint, amely a képzés alatt bármilyen ütemezésben kiegyenlíthető.  


2017.04.13.

Takács Gabriella


Back to top