Skip to main content

Így csúszhat el állásinterjún - tanuljon a HR-esek hibáiból

Így csúszhat el állásinterjún - tanuljon a HR-esek hibáiból

Munkájuk közben elvileg a pályázás mesterei, állásokra pályázva időnként ők is banánhéjra léphetnek. Sok személyzeti szakember hibázik nagyot vagy teljesít gyengén az interjúkon. Kelkó Tamás szervezetfejlesztési szakember említ tanulságos eseteket.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon

A HR-szakemberekkel kapcsolatban - a munkáltatói oldal és az álláskeresői oldal részéről egyaránt - jogos elvárás lehet a profi viselkedés igénye. Különösen, ha az állásra pályázó, állásinterjúkon résztvevő személy pont maga a HR-es... Csakhogy ők sem mindig teljesítenek tökéletesen és érzik magukat komfortosan ebben "az amikor a hóhért akasztják" jellegű szerepkörben és megmérettetésen. Interjú-tapasztalatok szerint ugyanis a HR-es állásokra pályázók túlnyomó többsége ugyanazokon a banánhéjakon csúszik el az interjúkon, mint azok a "közönséges földi halandók", akik hétköznapi munkaidejük alatt egyáltalán nem a toborzás-kiválasztás világával foglalkoznak.

Ha gyenge az önmarketing és nincs megbízhatóság

"Az elmúlt időszakban több tucat, többnyire a HR világához kötődő pályázó interjúztatásában vettem részt - ám ahogy tapasztaltam, semmivel nem teljesítettek jobban azokhoz a pályázókhoz képest, akik teljesen más területeken dolgoznak és szakmai szempontból semmi közük nincs a HR világához. Az ok: az álláspályázás is egyfajta profi marketingmunka, amit még szakembereknek is el kell sajátítaniuk. Ám sokan sajnos még mindig nem végzik el megfelelő minőségben ezt a munkát"- tapasztalta Kelkó Tamás tanácsadó, szervezetfejlesztési szakember.

Az előre egyeztetett interjúidőponton például nem megjelenni - és még utólag sem kommentálni a távolmaradást - komoly szakmai szarvashiba, pláne HR-szakemberként. Ennek ellenére elég gyakran előfordul... "Nemrégiben például felelősségteljes pozícióra, HR-vezetői munkakörre toboroztuk a jelölteket. Ám két, eleinte még jó eséllyel is pályázó HR-vezető jelölt egész egyszerűen meg sem jelent az állásinterjún. Róluk azóta sem tudunk..."

Aki nem olvassa el pontosan az álláshirdetést

Ráadásul az állásajánlatokban szereplő információk helyes értelmezése sem mindig magától értetődő - úgy tűnik, még szakemberként sem... Pedig az egész pályázást félreviheti, ha a jelölt nincs tisztában a korábban egyértelműen ismertetett részletekkel.

"Olyan komplex, karrier-tanácsadói és HR-es feladatokból álló munkakörre kerestük a legrátermettebb jelölteket, ahol a munka mintegy 75%-a a karrier-tanácsadói feladatokból, míg a fennmaradó egynegyede már kifejezetten HR-es tevékenységekből tevődött össze. Ám a jelöltek legalább fele a legkülönfélébb módokon értelmezte félre az álláshirdetést. Volt, aki úgy: csak a munka negyedében kell néha-néha karriertanácsokat adnia, de a többi feladat színtisztán napi HR-es munka. De volt, aki úgy: ő lesz majd a 25 fős karrier-tanácsadó cég ugyanennyi tanácsadójának (!!!) HR-managere, aki egyéb teendői mellett a háttérből támogatja majd ezeket a szakembereket - de a fenti félreértések számtalan változata jött elő ugyanennél az álláshirdetésnél..."

Ugyanaz a motivációs levél mindenhová

Emellett nem ritkák a HR-eseknél a más szakmákhoz tartozók pályázási típushibái sem. "Számtalan olyan CV-vel és motivációs levéllel találkoztam mostanában, amelyekről már messziről látszott: a HR-szakember nem írta a konkrét, megpályázott pozíciókra azokat. Éppcsak továbbküldte a nála lévő, átlagos sablonokat a saját adataival kitöltve."

Nagyotmondás

Előfordulhat emellett időnként a HR-es pályázók nagyotmondása is: így aztán könnyen lehet a CV-ben a HR-generalistából hirtelen vezető és a HR-asszisztensből pedig HR- generalista. A valóságra már csak az interjún derül fény...

Takács Gabriella, 2015. május 29.


Back to top