Skip to main content

Meghökkentő interjúkérdések - miért teszik fel a HR-esek?

Meghökkentő interjúkérdések - miért teszik fel a HR-esek?

"Melyik fél nyerne egy esetleges Batman-Pókember párbajban?""A Disney-karakterek közül melyik a kedvenc rajzfilmfigura-hercegnője?" "Hogyan próbálná elmagyarázni egy vaknak a sárga színt?" "Mit tenne egy repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélőjeként?" -avagy hogyan vághatjuk ki magunkat, ha meghökkentő kérdést szegeznek nekünk állásinterjún...

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon

A tengerentúlon már egyre gyakrabban kerülnek terítékre az ilyen és ehhez hasonló, abszurd és meglepő kérdések az állásinterjúkon. Amelyek kezelése viszont az állásinterjúkon a magukból épp a legtöbbet kihozni kívánó pályázóknak nem csekély kihívást jelenthet. A San Francisco-i székhelyű, szállásfoglalásra szakosodott, közösségi piactér, az Airbnb például már 2014-ben azt a kérdést szegezte az álláskeresőknek: vajon mit tennének egy repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélőjeként? Ennél ugyan jóval nyugalmasabb körülményekre utalva, de igencsak a privát szféra határait feszegtve kérdez rá a Banana Republic ruházati cég a jelöltektől arra, hogy "Mit reggelizett ma?"

interjú


Valahogy dönteni kell a legjobbak között

Kreatív fejtörő továbbá a Squarespace webfejlesztő cég interjúkérdése, amelyben azt tudakolja az álláskeresőktől, vajon melyik 90-es évekbeli rockbanda a kedvencük? A Marketwatch.com publicistája szerint a meghökkentő interjúkérdésekre pofonegyszerű a magyarázat: az állásinterjúkon idáig már sikeresen eljutókkal kapcsolatban a HR-es számára is teljesen egyértelmű, hogy a jelölt alkalmas a megpályázott munkakörre. Csakhogy van egy bökkenő: van még a talonban legalább egy sor jelölt, aki valószínűleg épp annyira alkalmas. Ám a cégek a legjobbak közül is a legjobbakat szeretnék a csapatukban tudni. Ennek tesztelésére viszont pont ideális a jelöltek stressztűrésének felmérése - amelyben rengeteget segíthet a cégnek egy-egy meghökkentő kérdéssor.

Tesztelik az álláskereső reakcióját, gondolkodását

"Az ilyen és ehhez hasonló, meghökkentőnek szánt interjúkérdések általában két csoportra bonthatóak. Míg az egyik felük színvonaltalan és szakmailag teljesen megalapozatlan, addig a másik csoportba tartozók valóban képet adhatnak valamelyest a pályázói találékonyságról, az ötletességről és a kreativitásról. Így leginkább értékesítői vagy ügyfélszolgálatos pozíciókban elképzelhetőek, ahol sokszor kerülhetnek a munkavállalók váratlan szituációkba" -mondta el Koncz András üzletfejlesztési vezető, tanácsadó-coach, aki korábban három évig foglalkozott toborzással-kiválasztással is.

Kulturáltan kell rá reagálni

A szakember az extrém interjúkérdéseket átlapozva a rajzfilmfigurák minősítését például komolytalannak találta. Ám a pályázót elözönlő e-mailek közötti, a megválaszolásukban fontossági sorrend felállítását célzó feladatot már alkalmasabbnak látja a kreativitás feltérképezésére. Egy biztos: a cégek nem véletlenül nyúlnak ilyen eszközökhöz. A legtöbbször a jelölt reakcióinak feltérképezése áll a meghökkentő, abszurd vagy szokatlan interjúkérdések mögött. Azt viszont senkinek nem tanácsolja, hogy hasonló helyzetben ne vegyen az interjún egy-egy ilyen kérdést a lehető legkomolyabban. Mint ahogy a tüntető némaságot vagy a helyzetből kihátrálást sem javasolja. Ezek óhatatlanul "rosszpontot" jelenthetnek az állásinterjún.

"Az ilyen kérdésekre nincs egyetlen konkrét, megfelelő válasz,de nem is ez a céljuk: inkább a jelölt gondolkodásmódjára, elképzeléseire, problémamegoldó készségére kíváncsiak az interjúztatók. A helyzetet álláskeresőként mégis komolyan kell venni. A legjobb tehát, ha a pályázó partner a szituációban és igyekszik átgondolt, összetett és értelmes választ adni a feltett kérdésekre."

2015. április 17.


Back to top