Skip to main content

Kedvet csinálni lányoknak az informatikához – íme a Skool sztorija

Kedvet csinálni lányoknak az informatikához – íme a Skool sztorija
Eredetileg "csak"kisvállalkozások munkaadói márkaépítése céljából utazott az USA-ba egy ösztöndíjjal. Hogy aztán végül egy, a fiatal lányoknak szóló és az informatikához kedvet csináló ingyenes képzés, a Skool ötletével térjen haza és meg is valósítsa azt. Az képzést aztán felkarolta a Google, a Morgan Stanley, már közel 1000-en vettel részt. A HelloKarrier bemutatja Koleszár Szilvit és a Skool-t.

A Skool nem is elsősorban arról szól, hogy minél több női programozót adjon az IT-s világnak. Ez csak részcél. Sokkal inkább szól arról, hogy minél több lánynak csináljon kedvet ahhoz, hogy a későbbiekben hasonló területeken építsenek karriert, több női jelenlétet, így látószöget is behozva a technológia, a fejlesztések világába. Csak egy példa: most mindössze két olyan vállalat létezik, ahol nők is részt vesznek a személygépkocsik tervezésében, a designelemek kialakításában...De ahonnan hiányoznak, ott megtörténhet, hogy nincsenek az autókban például a női táskahelyek, a praktikus megoldások. És ez csak egy a számtalan apró, de fontos részlet közül, ahova elkelne a női szem, a tudás.

A 12 év alattiakat könnyebb az IT felé terelni

 

Koleszár Szilvi általános iskolás lányok gyűrűjében. 12 éves kor alatt könnyebben lehet terelni a fiatalok érdeklődését az informatika felé.

Amiből a legtöbb, hasonló profilú cégnél hiány van: korábbi munkahelyemen, a LogMeIn csapatában például a kollégák alig 10%-a volt hölgy. És ahogy tapasztaltuk: a középiskolában talán már kevésbé, de 8-12 éves korban még lehetünk pozitív hatással a lányok pályaválasztására, a későbbi karrierépítésre."

Szilvi nem is tétlenkedik: mindjárt konkrét példával alá is támasztja. "Dorka, a foglalkozásaink egyik résztvevője korábban kizárólag festőművész akart lenni, édesanyja hatására vett részt egynapos workshopon, majd a kéthetes nyári táborban. A tábor alatt viszont rájött: ehhez már a grafikusság elsajátítása, a tervezőprogramok is kellenek. Ő most errefelé fogja venni az irányt: és nagyon örül annak, hogy az ambícióinak megteremtettük a szükséges, modern kereteket, hogy konkrét irányt is tudtunk mutatni."   

De hogy kezdődött mindez?

"Tulajdonképpen 2003 óta aktívan tevékenykedtem a technológiai szektorban. 2007-ben csatlakoztam a LogMeIn csapatához, ahol a Skool teljes gőzzel elindulásáig, 2014-ig, dolgoztam. A LogMeIn-nél töltött idő alatt többször fordultam meg az USA-ban is. Így HR-es, toborzási projektek miatt jártam Bostonban. Majd 2013-ban nyertem el a HAESF senior kutatói ösztöndíját, az USA-ban. Az ösztöndíj olyan témák kutatását támogatja, amelyeket az ösztöndíjas később, a saját anyaországában is tud hasznosítani. Az akkori, HR-es munkám miatt elsősorban a kkv-k employer brandingjének (munkáltatói márkaépítését) fejlesztését akartam kutatni. Amit megcéloztam: olyan profi, vonzó munkáltatói márka építése, hogy szinte felrobbanjon majd a cég weboldala a spontán özönlő szakemberek érdeklődésétől... A program szerint viszont a szükséges kutatásokhoz meghívólevelet is küldő, fogadó céget kell találnia az ösztöndíjasoknak. Kaptam is együttműködő visszajelzéseket - és a kutatás közben bukkantam rá a Black Girl's Code-ra és programjaira. Ahol hátrányos helyzetű, jobbára fekete és latino fiatalokat vontak be a számítástechnika, a programozás világába. Itt annyira beleszerettem az ötletbe, hogy egyből elhatároztam: ha törik, ha szakad, otthon csinálok valami hasonlót. És ha már az IT-s világban úgyis kevesen vannak, akkor a lányoknak."

Néhy hónap alatt megalakult a Skool

Szilvi ekkor sem teketóriázott sokat: akkori kollégáit és szakmai kapcsolatrendszerét segítségül hívva, 2014 májusára gyakorlatilag 4 hónap leforgása alatt össze is hozták a Skool-t. De mint mondja, ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat.   "... Mivel a résztvevők földrajzilag távol voltak egymástól - én Amerikában, mások Magyarországon, míg a csapatban most is kulcsszerepet játszó Major Zsófia Barcelonában - így teljesen Skype-on és távmunkában csináltuk végig a szervezési időszakot..." Jókor jött viszont, hogy már az első időszakban neves támogatói kör látott fantáziát az ötletben. Így többek közt a Facebook, a Google és a Morgan Stanley is bekapcsolódott.

1000 lány vett részt eddig

Most a turnusonként - ahol az oktatás a 8-10, a 10-12, a 13-14 és a 15-18 - éves korcsoportból áll  - 4 szombati foglalkozásból álló programban egy oktató-mentor jut 2-3 diákra. Így amellett, hogy gyorsan haladhatnak a tanulásban, a programozásban, mindenkire jut idő és senki nem marad le a tananyagban. És a program végére egyszerűbb játékprogramokat, puzzle-t és logikai játékokat vagy akár egy saját weboldalt is el tudnak majd készíteni. A Skool egyébként eddigi fennállása óta közel 1000 lánynak adott bepillantást az IT világába. Szilvinek pedig 2014. augusztus 1-e óta már főállású munkát is jelent az iskola. "Annyi teendő adódott a Skool körül, hogy végül ezt a döntést is meg kellett hoznom."

Az alapító:

Koleszár Szilvia (36), a Skool alapító-ügyvezetője eredetileg régésznek készült. Kétszer is felvételizett, ám a mindössze 20 hallgatónak helyt adó képzésre végül nem került be. (Amit ma már egy cseppet sem bán.) Majd a Miskolci Egyetemen hallgatott filozófiát, pedagógiát és kulturális antropológiát. Ezt követően egy rövid ideig Budapesten tervező-grafikusnak tanult munka mellett. Majd visszatért a Miskolci Egyetemre, ahol végül közgazdász és HR-szakos diplomát szerzett.  Tanulmányaiba még egy féléves, dániai ösztöndíj is belefért az International People College keretein belül. A véleménye a külföldi tanulásról/munkavállalásról pedig a következő: ... "...Én mindenkinek javasolnék pár hónapnyi külföldi tanulást/munkát, mert nagyon kinyílik a világ, szélesedik a perspektíva. Ezzel együtt úgy gondolom: ez akkor jó, ha később a tudást hazahozzuk, ha itthon kamatoztatjuk. Az én generációm még megteheti, hogy érdemben legyen lehetősége korszerűsíteni sok területen..."


Back to top