Skip to main content

Kérdezzünk okosan! - árulkodó jel állásinterjún

Kérdezzünk okosan! - árulkodó jel állásinterjún
Állásinterjún nem csupán a kijelentések, a válaszok, hanem a kérdések is sokat elárulnak a jelentkezőről. Aki például csak a pénzről és a túlórázásról érdeklődik, valószínűleg nem a kihívás és az erős motiváció miatt választotta a pályázást. Utánajártunk, miről tanácsos kérdezni az első interjún, illetve melyek azok a témakörök, amelyeket csak később vagy egyáltalán nem ajánlott feszegetni.

Ha a pályázó kérdez, az interjúztatók számára egyebek mellett azt jelzi, hogy érdeklődik az állás iránt, és nem csak egynek tekinti a sok közül.

Őszinte érdeklődést tükrözzenek

"A pályázónak úgy tanácsos a kérdéseket feltenni, hogy azok rátermettségét, motiváltságát, őszinte érdeklődését tükrözzék. Ha már mindent elmondtak, felesleges kérdeznie csak azért, hogy elhangozzon kérdés. Tudálékosnak tűnhet, aki további kérdéseket tesz fel annak ellenére, hogy az interjúztató már mindenről részletes tájékoztatást adott - figyelmeztet Szöllősi Ágnes, a HR Development Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

A fejvadász szerint pozitívan hat, ha a pályázó informálódik a betöltendő munkaköréről - milyen feladatai lesznek, önállóan vagy csapatban kell-e dolgoznia, mióta nincs betöltve a pozíció, miért kerül sor a meghirdetésére-, és tisztázhatja, hogy ő tulajdonképpen hol fog elhelyezkedni a szervezeten belül. Emellett a cég jövőjére, valamint minden olyan információra is rákérdezhet, amit nem talált meg a vállalat honlapján - mégis fontosnak tart.

Gazdálkodjunk az idővel

Fontos továbbá, hogy a jelölt ne tolja ki túlságosan az interjúra szánt időt a kérdéseivel. Az érdeklődést megelőzően nézze meg, feltenni kívánt kérdései beleférnek-e az időkeretbe. Amennyiben igen, gondolja át, az interjú végéig nagyjából hány kérdésre lehet ideje - tette hozzá.

Szervezet, kommunikáció, munkakörülmények, munkaidő

"A pályázó céltudatos magatartásáról, gyakorlatias felfogásáról és motivációinak erősségéről ad informális képet, ha az interjún: rákérdez a cég szervezeti felépítésére (szintek, osztályok, köztük lévő összefüggések, munkatársak összlétszáma); érdeklődik a belső kommunikációról (folyamata, kultúrája); kérdéseket tesz fel a dolgozókról (létszám, összetétel). Jó fényt vet rá továbbá, ha informálódik a munkavégzés helyéről, a munkakörülményekről, a munkarendről, munkaidőről (rugalmas-e, mettől meddig tart), és a kiválasztás folyamatáról (lépései, várható időtartama) - sorolta egy szolgáltató cég HR-vezetője.

A kiválasztásról valóban ajánlott érdeklődni, ugyanakkor azt már ne kérdezzük meg, hányan jelentkeztek. Ez ugyanis önbizalomhiányra vall - figyelmeztet Szender Edina.

Bér, előrelépés, próbaidő, betanulás - csak később hozzuk szóba

Az érdeklődés ugyanakkor akár rosszul is elsülhet, ha bizonyos témákról túl korán ejt szót. "Az első interjún még ne tegye fel a jövőbeni fizetésével kapcsolatos kérdéseit. Valószínűleg érdeklődni fognak bérigényéről, erre ajánlott válaszolni. Ezután viszont zárja le a témát. Ne menjen bele a részletekbe, a juttatásokra vonatkozó kérdéseit hagyja a bértárgyalásra. Ellenkező esetben azt fogják gondolni, hogy őt csak a pénz érdekli, a fizetés számára sokkal fontosabb, mint maga a munkakör vagy épp a cég, ami visszatetszést kelt" - véli Szender Edina, az Adecco tanácsadója Szöllősi Ágnessel egyetértésben.

Pályakezdők: kérdezhetnek a karrierútról

"Hasonló a helyzet az előrelépési lehetőségekkel. A vállalatok általában hosszú távra terveznek, nem szeretnének fél éven belül ismét munkatársat keresni az adott munkakörre. Egyebek mellett ezért sem túl pozitív, ha azonnal a továbblépésről kezd el érdeklődni a jelölt. A pályakezdők természetesen kivételek: számukra kifejezetten ajánlott már a kezdetekkor tisztázni, fentebb léphetnek-e idővel, és ha igen, mikor" - tanácsolja Szender Edina.

Az utolsó interjúkra érdemes hagyni a munkavégzés első heteire vonatkozó kérdéseket is. "Az első interjún nem ajánlott, pontosabban felesleges beszélni például a betanulás folyamatáról, a beilleszkedési programról, vagy épp a próbaidőről. Ilyenkor ugyanis még egyáltalán nem biztos, hogy a jelölt lesz a leendő munkatárs" - tette hozzá.

Túlórázás, versenytársak száma: inkább ne kérdezzünk rá

"Az interjúk folyamán felejtsük el a túlórát és az azzal kapcsolatos kérdéseket" - értettek egyet a megkérdezettek. Ha rákérdezünk, úgy tűnhet, ódzkodunk tőle - és ezt egyik cég sem veszi jó néven. Még azok sem, akiknél egyébként nem jellemző a túlórázás.


Back to top