Skip to main content

Keresd vágyaid, küzdd le félelmeid - karriertervezés

Keresd vágyaid, küzdd le félelmeid - karriertervezés

Sokan azért tartanak a jövőtől, mert a múltban érzik magukat biztonságban - ez viszont visszavethet a célok kitűzésében, a karrierépítésben sőt akár a váltásban is - derült ki a Future Work Festival „És Velem Mi Lesz? Félelmek és vágyak a karrierépítésben” című workshopján Petrány Viktóriával.
Mire figyelj, ha nem érzed jól magad a munkában, de tartasz a jövőtől?

Petrány Viktória coach, HR szakember minderről nem pusztán elméletben beszél: karrierjének alakítása közben maga is átélt egy 9 hónapos, kihívásokkal és küzdelmekkel teljes átmeneti időszakot. ”Első diplomámat az ELTE némettanár szakán szereztem. Majd 1 éven át tanítottam, de már a tanulmányaim alatt a német irodalom, azon belül is a filozófia, gondolkodásmód és a pszichológia vonzott leginkább. Ezután 5 évnyi marketing, majd HR business partneri pozíció  következett, de egy idő után egyszerűen úgy éreztem, nem vagyok a helyemen. Ekkor döntöttem el, hogy inkább ”felállok a székből”, lépek és váltok.” Az idő 9 hónapos átmenet után igazolta döntése helyességét. ”Ha elindulok saját vágyaim felé, a nekem való projektek, a feladatok is megtalálnak.”

Alkalmas vagyok rá vagy ezt akarom?

Számtalan ember jár hasonló cipőben: csakhogy a váltás a legtöbb esetben elmarad. A coach szerint az okok főként a jövővel kapcsolatos félelmekben és a meg nem fogalmazott célokban rejlenek. ”Rengeteg coaching ülést vezetek karrier témában. Ahol általában 10 jelenlévő közül 7-ről derül ki: igazából nem olyan területekben gondolkodik a karriertervezéskor, amelyeket tényleg szeretne és magáénak érez. Inkább valami olyat céloz meg, amire alkalmasnak érzi magát.” A halogatás másik gyakori oka a megtörtént múlt biztonságába vetett hit és a bizonytalan jövő elutasítása.

Fókuszálj magadra

”A legtöbb ember akkor gondolja a jövőt biztosnak, ha van róla képe, ha látja a lépései következményét, ha úgy véli, sikerül elkerülnie a fájdalmat és ha örömöt jelentő élményeket választ magának. A jövő azonban nem a múlton alapul: csak egyetlen elem biztos benne, az, hogy nem látható. Ami viszont valóban biztonságot adhat, ha önmagunkra fókuszálunk: az egészséges napirend, a jóleső tevékenységek keresése, a nyitott látásmódra törekvés, saját meggyőződés és pozitív önkép kialakítása és megőrzése.

Egy jó partnerkapcsolat ugyanúgy biztonságba képes helyezni. Amellett ugyanis, hogy emeli a pozitív önképünket, remek tükör és visszacsatolás is mindarról, hol tartunk éppen az önismeretben – ha azt tükrözi, amit magunkról gondolunk, akkor jó úton vagyunk.”

Nehezíti a változást és az önmegvalósítást, ha a jövőbe vetett tervek hiányosan vagy nem a saját vágyakra koncentrálva lettek kitűzve. ”Ahogy azt egykor Seneca is megfogalmazta: ”Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” Emellett gyakori coaching - tapasztalat az is, hogy sokan egy ugrással szeretnék rendbe tenni az életüket – miközben, mindenkor elegendő, ha az éppen aktuálisan örömöt okozó állapotra törekszünk, és megengedjük, hogy minden állapotban újra kitaláljuk, mire vágyunk.

Sorolj fel 10 pozitívumot, ami garantálja a sikert

Szintén gyakori még a hiánycélok -  több pénz, magasabb pozíció,  előléptetés, férj  kellene, stb. -  megfogalmazása. Ám puszta égbe kiáltott célokkal, hiányból indítva még nem jutunk közelebb a boldogsághoz. ha nem társul ugyanis valódi élményvágy, akkor semmi nem garantálja, hogy a megvalósulás örömmel fog járni, mi több, önmagunk felé visz közelebb. Azonban máris tettünk lépéseket a megvalósítás irányába, ha önmagunkra gondolva, felsorolunk 10 olyan pozitívumot, amelyek miatt biztosak vagyunk a sikerben. Ezek tudatosítása azért is fontos, mert alapjáraton a legtöbbünk sokkal jobb önmaga lehúzásában, mintsem támogatásában.

Akad visszahúzóerő bőven

Plusz kiválóan ellenpontozzák az olyan, leggyakrabban előforduló visszahúzó gondolatokat, mint például a ’Nincs önbizalmam”, ”Nehezen indulok el” ”Nincs kitartásom”, ”Nincs időm”, ”Félek, hogy rosszul választok”, ”Félek elengedni a biztosat.”

A jövő tehát nem biztos - de nem is csupa bizonytalanság. Legfeljebb csak nem látszik. Azt viszont megválaszthatjuk, hogyan szeretnénk jól érezni magunkat. Ha csak arra figyelünk, hogy a számunkra örömöt okozó élményeket válasszuk, elkerülhetetlen a jó jövő.

 

Takács Gabriella


Back to top