Skip to main content

Kiknek a munkáját veszélyeztetik a robotok? Így látja a jövőkutató

Csökkenhet a nyelvtanárok iránti kereslet. Automata HR-ügyintézés is jöhet és akár az autók belterei is alkalmasak lesznek home office munkavégzésre - mondta el Kánai András futurológus, író és kommunikációs szakértő ”A jövő munkahelyei - féljünk vagy reménykedjünk?” című előadásában. A legfontosabb gondolatait idézzük a DreamJo.bs meetupjáról.

Ma a HR, a munkáltatói márkaépítés, sőt még a sci-fi írók szempontjából sem a robotok, a gépek, a fejlesztések ténye a legfontosabb kérdés. Hanem sokkal inkább az: mi, emberek vajon mit lépünk minderre és miként tudunk majd együtt dolgozni az új technológiákkal?

Még több social media és automatizált HR várható

Ami biztos. A digitális forradalom rohamtempóban folytatódik. Így a munkavállalók számára a Skype és a Facebook mellett teljesen alapértelmezetté fog válni az irodai mindennapokban a Slack, a WeChat és a Telegram használata is. Továbbá nagyvállalati környezetben várható azoknak a digitális platformoknak a megjelenése is, amelyek automatikusan képesek lesznek   majd a HR- esek helyett megválaszolni a nekik címzett munkavállalói kérdéseket. Ugyanígy az ügyfélszolgálatokra befutó, fogyasztói kérdéseket is.

Kánai András: Orvosi pályákat és számos építőipari szakmunkát továbbra se fognak tudni robotizációval helyettesíteni

Arathatnak a data scientist szakemberek

A kezelendő infómennyiség miatt még a korábbinál is több IT-s munkatársra lesz szükség a jövőben. A Data Scientist (adattudós) szakmában dolgozók tehát aratni fognak - még optimista becslések szerint is legfeljebb az álláspiacon elvárt pozíciók 2/3-át fogják tudni betölteni az évente 110 ezer dolláros jövedelemmel kecsegtető szakmában a következő 10 évben.

Fordító-rendszerek válthatják ki a nyelvtudást

A technikai fejlődés az idegennyelv-tudással kapcsolatos elvárásokat is felülírhatja. Mert míg a ’90- es évek egyetemistáit a kötelező Rigó utcai nyelvvizsgák rémképe feszélyezte, addig az utánuk következők már legalább poénforrás szintjén alkalmazták hébe-hóba a Google Translate nyújtotta lehetőségeket. Viszont például a WaverlyLabs terméke, az Earpierce és a jövőben várható, hasonló rendszerek alkalmasak lesznek arra, hogy már a beszéd pillanatában fordítsanak az épp egymással kommunikáló felek között a piacon leggyakrabban használt nyelveken. A folyamat miatt idővel a nyelvtanárok iránti kereslet is drasztikusan csökkenhet majd.

Jönnek a robotok és bonyolódik a munkajog

A japán turizmusban előfordulnak már modellek, melyek a szállóvendégek ”Merre van a medence?” és a ”Mikor kezdődik az X-program?” jellegű, egyszerűbb kérdéseit már képesek tőmondatokban megválaszolni. A robotizáció a HR, az adózás, a munkajog és a munkabiztonság terén is komoly kihívás elé állítja majd a vállalati HR-osztályokat. A ”gépek” adóztatása ugyanis még nem megoldott. Mint ahogy az sem, hogy egy esetleges, jövőbeni munkahelyi baleset vajon az ember vagy épp a robot ”lelkén” szárad-e majd.

Önjáró autókban dolgozó távmunkások

Ami az automatizált, önműködő, sofőr nélkül üzemelő autók révén szintén újabb kihívást jelenthet work-life balance fronton. A korábban autóvezetésre fordított idő így akár a munkavégzésre is felszabadulhat. Ami azt eredményezheti, hogy az utak, az autópályák hirtelen megtelnek majd mozgó, négykerekes irodákkal.

Robbanás előtt a bioinformatika

Nem elképzelhetetlen akár egy évtizeden belül többféle genetikai eredetű betegség meggyógyítása génterápiával.

Orvosok és szakmunkások: egyikük sem helyettesíthető robotokkal  

Mindezek ellenére jelenleg úgy tűnik: orvosi pályákat és számos építőipari szakmunkát továbbra se fognak tudni robotizációval helyettesíteni. Az orvosoknál például az emberi jelenlét és a személyes kontaktus -  a szerelőknél pedig a komplex tevékenységgel, mozdulatokkal, váratlan fordulatokkal járó munkafolyamatok miatt. 


Back to top