Skip to main content

Kinek nyerő co-working irodában dolgozni?

Kinek nyerő co-working irodában dolgozni?

Szabadúszóként részt venni szellemi munkát igénylő projektekben nagyon jó - mindezt az otthon négy fala között gubbasztva már nem mindig. De pont a fentiek miatt jöttek létre bő 10 éve a közösségi munkaterek. És míg az induláskor alig 75-en voltak, ma már évi 1 millió 200 ezer szabadúszó is megfordul a világ közel 14 ezer co-working munkaterében.

Willen van den Ven holland szabadúszó designer és grafikus. A 35 éves férfi 9 éve járt először Magyarországon. Ám annyira beleszeretett a magyar fővárosba, hogy az utóbbi 2-3 évben egyre gyakrabban ingázott Amszterdam és Budapest között. ”A magyar főváros dinamikus, mozgalmas, mindig meg tud lepni valami újdonsággal. És azóta is töretlenül fejlődik, hogy először megpillantottam: lépten-nyomon új boltokkal, helyekkel találkozom itt. Amszterdam se rossz hely, de szinte minden része egyforma.” Ma már Budapesten él és szabadúszóként saját vállalkozását is innen irányítja a Paulay Ede utcai Loffice közösségi munkatérből. Weboldalán - amsterdami székhelye mellett - már a budapesti is fel van tüntetve.

„Jó a magyarokkal együttdolgozni, főleg inspiráló környezetben”

”Egy héten legalább 3 napot vagyok itt. A lakásom körülbelül fél órára van innen, de nagyon megéri. Itt is csend van és nyugalom, mégsem kell egész nap otthon, a lakásban gubbasztani a feladatok fölött. Ráadásul a co-working irodában többnyire kreatív emberek gyűlnek össze. Akikkel bármikor meg lehet vitatni, ha felmerül valami váratlan szakmai kihívás.” Willen mindemellett azt is tapasztalta: nagyon különbözik egymástól a magyarok tömegközeledésben látott és a munkában mutatott arca. ”Az utcákon járva, a tömegközlekedésben utazva szinte mindenki komor, senki nem mosolyog. Ehhez képest a szakmai kapcsolatteremtésben, a közvetlen kommunikációban már épp ellenkezője jellemző. Személyesen mindenki teljesen más, főleg ha inspiratív a munkakörnyezet.”

A co-working irodákban jut hely és idő a kikapcsolásra is.

A belföldi szabadúszók is szívesen élnek velük

Nem Willen az egyetlen Budapesten, aki a közösségi munkaterekre esküszik. ”A létesítményünk gyakorlatilag állandó teltházzal üzemel. A törzsközönségünk jellemzően a 20-40 éves, belföldi, szabadúszó vállalkozókból áll, férfiakból és nőkből vegyesen” - mondta el Békefi Anna, az óbudai Szinbád közösségi iroda és rendezvénytér vezetője. Hasonlóról számolt be a VIII. kerület Horánszky utcai H13 ügyvezetője, Zékány Zoltán is. A H13 jelenleg a közösségi munkatér funkciója mellett startupok számára is inkubációs övezet. És a teltházakat ők sem nélkülözik. A pillanatnyilag ezért a két területért felelős létesítmény 62 munkaállomása többnyire foglalt.

Leginkább a szellemi munkát végző harmincasok terepe

A co-workerek munkastílusát kutató Deskmag - felmérés szerint a munkájukat a közösségi munkaterekben végzők átlagéletkora 36-37 év. Közülük 10-ből 6-an férfiak, 4-en nők. Jellemzően körülbelül egyötödük informatikus (szoftvermérnök, webfejlesztő). További 20% - uk foglalkozik tanácsadással (PR, marketing). A co-worker torta nagyobb, 60%-os részén már a felsővezetők, trénerek, designer-ek, rendezvényszervezők, bloggerek, fotósok, fordítók, tolmácsok, írók, újságírók, zenészek és filmesek osztoznak különböző arányban. Mintegy 80% -uk úgy tapasztalta a közösségi munkatérben végzett munka során: sokat fejlődött a kapcsolatteremtő képességük, motivációjuk, társadalmi életük, miközben a networkingben is határozottan sikerült előrébb jutniuk. Emellett háromnegyedük kiemelten értékeli, hogy a közösségi munkatérben nincs magányra kárhoztatva. Míg közel felük kifejezett előnyként a szükség esetén gyorsan érkező segítséget értékeli - de azt is, hogy nem marad a munkájuk visszajelzés nélkül. A trend egyébként tovább folytatódik: 2020-ra az álláspiac megközelítőleg 40%-a is szabadúszókból állhat majd.

Miért választják sokan a közösségi irodát? - Íme a top 10 ok:

 • Kapcsolatteremtési lehetőség és tapasztalatcsere másokkal 74%
 • Közösségi élmény 72%
 • Kellemes és barátságos irodai légkör 66%
 • Hasonló gondolkodású emberek elérhető közelsége 58%
 • Biztosítottak a legalapvetőbb irodai kellékek 57%
 • Gyorsan jön a segítség váratlan szakmai kihíváskor 48%
 • Profi online kapcsolat 44%
 • Kedvező távolság az iroda és a lakóhely között 44%
 • Tiszta és gondozott munkatér 41%
 • Könnyű megközelíthetőség 41%
 • Olcsó és anyagilag is megéri 39%

Back to top