Skip to main content

Külföldi munka: már az idősebbek is mennek

Külföldi munka: már az idősebbek is mennek

500 ezernél is több lehet a külföldön dolgozó magyarok száma - véli Makó Csaba munkaszociológus, az MTA munkatársa. Az utóbbi években felgyorsult a folyamat, és már az idősebbek is mozdulnak - hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

Matolcsy György nemrégiben arról beszélt, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön. Makó Csaba munkaszociológus, a Szent István Egyetem tanára, az MTA Szociológiai Kutató Intézet tudományos tanácsadója ezt a számot nagyobbra becsüli. Makó Csaba a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, az elmúlt két-három év tapasztalatai és felmérései arról számolnak be, hogy már nem igaz az a vélekedés, hogy amagyarok más közép-európai népekkel összehasonlítva jobban ragaszkodnának a meglévő munkahelyükhöz, lakókörnyezetükhöz.

Megjelentek az idősebb kivándorlók

Makó Csaba hozzátette, a migránsok összetétele jelentősen változott az utóbbi öt-tíz évben. A 2000-es évek közepén főleg a szakmával rendelkezők mentek Észak- és Nyugat-Európába dolgozni, s néhány hónap alatt megkeresték az éves megélhetésükhöz szükséges jövedelmet. Ezen a területen azonban egyre nagyobb a verseny, hiszen az Unió már a dél-európaiak előtt is nyitva áll. Új jelenség, hogy az elmúlt két-három évben nagyobb a kitelepülni szándékozók száma, a fiatalok közül minden második-harmadik, az idősebb korosztálynak pedig harmada, ötöde tervezi, hogy rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozna.

2013. február 8.


Back to top