Skip to main content

Magyar kutatóorvos is a legjobbak között – EU-s pályázaton nyert

Magyar kutatóorvos is a legjobbak között – EU-s pályázaton nyert

Közel hat éven át dolgozott-kutatott Manchesterben, aztán visszatért Magyarországra. Szakterülete az idegrendszeri megbetegedések. Pályázott a Horizont 2020 EU-s pályázaton és egyike az öt magyar győzetesnek. Az Unióban összesen 314 kutató kapott támogatást 605 millió euró értékben. Dénes Ádámmal beszéltünk, hogyan sikerült ezt elérni.

”Nagy megtiszteltetés számomra a támogatás, hiszen tudományos körökben is eleve igen magas presztízsű elismerésről van szó. Így már az elnyerése is magas presztízsű elismerésről van szó és a legkiválóbb kutatók versenyeznek érte” - mondta el a HelloKarriernek Dénes Ádám (az alábbi fotón), a hazai támogatottak egyike. A pályázatok elbírálása során a jelentkezők korábbi tudományos tevékenységét, projektjeit, publikációit és kutatásait is alapul vették: a konszolidátori  támogatás  elnyeréséhez például legalább PhD-re, majd további 7-12 év tapasztalatra és figyelemreméltó kutatási eredményekre is szükség volt. 

És Ádámnál bőven volt miből meríteniük, hiszen a 40 éves, jelenleg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében dolgozó tudós már a kétezres évek óta foglalkozik neuro-immunológiai kutatásokkal.

Idegrendszeri megbetegedések kutatásával került a legjobbak közé

”Munkám során a kutatócsoportommal azt vizsgáljuk, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben milyen szerepet játszanak a  gyulladásos folyamatok. Ezen belül a fő agyi gyulladásos sejttípus, az ún. mikroglia szerepét szeretnénk megérteni. A legtöbb idegrendszeri betegség hátterében álló folyamatok nem tisztázottak és terápiájuk nem megoldott -  ez nagy kihívás az egész világ számára ahol egyre több elöregedő társadalmat találunk. Konkrétan, az Európai Uniónak mintegy 800 milliárd eurós kiadást jelent évente az idegrendszeri megbetegedések kezelése. Ismert, hogy az agy gyulladásos folyamatai szerepet játszhatnak a stroke-ban, az autoimmun kórképekben és a neurodegeneratív megbetegedésekben is, de még a depresszióhoz, a kedélybetegségekhez, sőt a skizofréniához is hozzájárulhatnak.”

A karrierépítés külföldi szakasza egyébként Dénes Ádám életéből se maradhatott ki. ”2013-ban tértem haza Magyarországra, de előtte több mint 5,5 éven át az angliai University of Manchester - en vizsgáltam az agyi gyulladásos folyamatokat. A kiutazás  minden bizonnyal életem egyik meghatározó döntése volt. A látókör-bővítés, az élménygyűjtés és a kulturális tapasztalatszerzés mellett szakmailag is rengeteget lehetett profitálni ebből az  időszakból: az egyetemen a mai napig "visiting scientist" vagyok, több kinti PhD hallgató témavezetője voltam és a kollégákkal azóta is folyamatosan tartjuk a szakmai kapcsolatot.”

A kutatási területével összefüggésben még az egészségmegőrzés és az ismeretterjesztés is foglalkoztatja.Az egészségtelen életmódot folytatók és kedvezőtlen anyagi körülmények között élők számára még inkább kockázatot jelenthetnek az idegrendszeri megbetegedések, náluk számos betegség korábban jelenik meg. Ezért is érzem kiemelten fontosnak azt, hogy a lehetséges veszélyekre felhívjuk a figyelmet és közérthetően kommunikáljuk ezt az érintettek felé.” 

Több mint 2 ezren pályáztak

A támogatást egyébként a ”Horizont 2020” uniós és innovációs keretprogram ”Kiváló Tudomány” pilléréből nyújtják a kutatók számára. A támogatott területek a tudományos élet széles skálájáról kerülnek ki: műszaki, fizikai és természettudományos területen kutatókat éppúgy támogat, mint humán vagy társadalomtudományi területen pályázókat. Az E.K.T. összesen 23 ország 2274 pályázója közül válogatta ki a legjobbakat. A támogatás egyúttal kb. 2000 új munkahelyet is teremt a díjnyertes kutatók csoportjaiban közreműködők - például doktoranduszok, kutatók, tudományos munkatársak  -  számára.   


Back to top