Skip to main content

Melyik a 10 legjobban fizető iparág?

Melyik a 10 legjobban fizető iparág?

A Fizetesek.hu bérinformációs portál az utóbbi egy év trendjeit vette nagyító alá. Hol volt a legnagyobb arányú a béremelkedés? Melyik iparágban lehet a legtöbbet keresni? Íme.

A portál arra is kiváncsi volt, hogy mely ágazatokban növekedtek egy év alatt a legjobban a bérek. A felmérésből kiderült, hogy a legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken történt a legmagasabb bérnövekedés: a szociális ellátás területén például 25%, a vendéglátóiparban 18%, az építőiparban pedig 16%. A postai és futárszolgáltatóknál valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15%-kal lehet idén többet keresni.

A legjobban fizetők: vezet az informatika, második a tanácsadás, harmadik a telekom

Az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén a legmagasabbak a magyar átlagbérek: azok a munkavállalók, akik ilyen cégeknél dolgoznak, átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek. A második helyen a tanácsadó cégek állnak a maguk 450 ezer forintos átlagbérükkel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál valamint a kutatás és fejlesztés területén.

A 10 legjobban fizetett iparág közé bekerült még az autó- és járműgyártás, a papírtermékek gyártása, a vegyi- és gyógyszeripar valamint az energetika.

...és ahol alacsonyak a bérek: vendéglátás, szociális ellátás

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint. Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret.

A szintén nagy munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar (340 ezer forint), az építőipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezőnyben helyezkedik el.

2017.10.13.

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top