Skip to main content

Mi a véleménye a határkerítésről? - politika az állásinterjún

A mostani menekülthullám apropóján bukkant fel álláskeresők körében az a dilemma, hogy miként reagáljanak az aktuálpolitikát érintő kérdésekre. Mit mondjon a pályázó, ha az a kérdés érkezik, hogy mi a véleménye a kormány által építtetett kerítésről? Néhány stratégia a válaszadásra.

Érdemes leszögezni, hogy állásinterjún a munkakörrel, a szakmával kapcsolatos kérdéseket lehet(ne) feltenni. Ha a pozíció nem politikai jellegű (tehát például nem szakértői, személyi titkári, elemzői munka politikai pártnál, háttérintézménynél, politikai alapítványnál), akkor szóba sem lehetne hozni.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény pedig kimondja, hogy politikai nézetei miatt senkit sem lehet diszkriminálni. Nehezíti a pályázó helyzetét, hogy politikai okokkal a legritkább esetben indokolják a cégek az elutasítást. Vagy nem mondanak semmit, vagy szakmai köntösbe burkolják a negatív választ.

Amiért rákérdeznek politikai kérdésekre

Miért kíváncsi a cég a politikai nézetekre, a személyes meggyőződésre, az értékvilágra? Ennek több oka is lehet.
Az enyhébb változat, hogy kíváncsiságból és / vagy az általános műveltség felmérése miatt. Azt nézi a személyzeti szakember, mennyire tájékozott a jelölt közéleti, politikai kérdésekben, hogyan képes saját véleményét megindokolni. Ebben az esetben ha minél alaposabb, differenciáltabb, tényekkel alátámasztott választ ad valaki, annál jobb megítélés alá esik - értékvilágtól függetlenül.

Ennél meredekebb, ha a politikai nézetek fontos szempontot jelentenek: a felvétel vagy az elutasítás múlik rajta. Ennek hátterében állhat, hogy „egyfelé” húz a csapat / a vezetés és úgy találják, ellenkező meggyőződésű munkavállalót nem akarnak felvenni. A politikai nézet itt felülírhatja a munkára való alkalmasságot is.

Nézzük, mit lehet tenni

Általánosságban elmondható, hogy nem érdemes karcos véleményt formálni, ha nem politikaközeli munkáról van szó. Részint azért, mert kétesélyes a fogadtatás, részint, mert nem ez mutatja meg alkalmasságunkat, teljesen lényegtelen az állás szempontjából.
A címben feltett kérdésnél maradva: „Mi a véleménye a kormány által felhúzott kerítésről?”
Működő stratégia, ha udvariasan visszautasítja a kérdést.

Például így: "Sok hírt hallani erről mostanság. Még annyira nem mélyedtem el a témában, hogy felelősséggel merjek válaszolni. Az utóbbi időben az álláskeresére többet koncentráltam."

Lehet úgy is reagálni, hogy csak látszólag mondunk valamit. Említse meg a két oldal véleményét és ne próbáljon igazságot tenni.
"Nagyon forró téma ez mostanság. Én is látom, hallom a hírekben, hogy naponta 1000-nél is többen lépik át a magyar-szerb határt. Egyrészt segíteni kellene a sok szerencsétlen, üldözött emberen, másrészt Magyarországnak, Európának is véges a teherbíró képessége. Nehéz megmondani, hogy mi lenne a megoldás. Úgy látom, hogy egyelőre nálam okosabb emberek sem tudják erre a választ."

További érzékeny kérdések és udvariasan hárító válaszok

Akadhatnak olyan helyzetek, amikor sokkal közvetlenebb módon kérdeznek rá pártszimpátiánkra. Íme néhány javaslat a hárításra. (A személyes meggyőződést firtató kérdésekre egyébként nem is kell a valóságnak megfelelő választ adni.)

Melyik politikai párttal szimpatizál?
"Nem érdekel olyan szinten a politika, hogy bármelyik párttal is szimpatizáljak. Igyekszem minden oldalról tájékozódni és levonni a magam számára a tanulságot."

Legutóbb melyik pártra szavazott a választáson?
"Elnézését kérem, de ezt a szűk magánéletemnek tekintem. Nem szívesen beszélek róla még baráti társaságban sem."

Szokott templomba járni?
Ugyanaz lehet a válasz, mint az előzőre. Annyit hozzá lehet tenni, hogy „ha előfordulna, hogy valamikor vasárnap is dolgozni kellene, akkor meg tudnám oldani.”

Melyik politikus szimpatikus önnek? Orbán Viktor, Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc?
"Inkább a párom. Vagy a cég, amelynek alkalmazásában állok. Nem állok annyira közel a pártokhoz, pártvezetőkhöz, hogy érzelmileg azonosuljak velük."

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top