Skip to main content

Mi kell a sikeres álláskereséshez? – Job Klubban jártunk

Mi kell a sikeres álláskereséshez? – Job Klubban jártunk
Négy évvel ezelőtt indult a budapesti MagNet Közösségi Házban egy nonprofit kezdeményezés. A Job Evolution nevű tanácsadó cég az álláskeresésben elakadt munkavállalóknak segít kéthetente ingyenesen a "Job Klubban". Megnéztük, hogyan zajlik egy ilyen rendezvény és néhány útravalót is gyűjtöttünk.

-„Épp gyesen vagyok, így már gyerekek mellől kell terveznem a továbbiakat.”

-„20 éve vagyok egy munkahelyen és régóta érzem, hogy váltanom kell. De nagyon izgulok, mert fogalmam sincs, mi vár rám egy interjún” ”Szakmailag érdekelne ez is, az is - de pont a bőség zavara miatt nehéz néha a választás.”

-”Én viszont pontosan tudom, mit akarok szakmailag - csak az odavezető úthoz nem találom az iránytűt”

Csak úgy röpködnek a személyes történetek a „Job Klub" nevet viselő renezvényen. Vegyes a szakma-paletta is: a hozzászólók között profi logisztikus, controller éppúgy akad, mint nyugdíjazás előtt álló mérnök és épp a bőség zavarával küszködő vállalkozó. Egy közös: most mind tanulni akarnak. Így a teremben körbe pillantva csupa nyitott jegyzetfüzetet látunk.

Merthogy itt ma Job Klub zajlik. Ahol 12, információra éhes álláskereső vár tanácsra  -  és arra, hogy a többiekkel közösen áttárgyalt sztorikból is okulva végül újabb lépést tegyenek a sikeres álláskeresés és találás irányába. A délelőtt felelőse pedig Hadas - Hajdu Helga HR, -és outplacement - szakértő. Aki lassan 4 éve hozta létre és vezeti a kéthetenkénti Job Klub üléseket.

Ne akármilyen állást fogadjunk el

Ahol egyébként senkit nem szeretne elkapkodott döntések meghozatalára bíztatni. ”Soha nem az a cél, hogy az álláskereső kompromisszumból minél előbb találjon valamilyen, ám számára egyáltalán nem  kedvező munkakört. Sokkal inkább az, hogy bár néha nagyobb energiabefektetés útján és árán, végül mégis megtalálja azt a pozíciót, amelyben  hosszabb távon is otthonosan, megelégedetten érezheti magát.”

Kezelni kell a lelket elbocsátás után

Ám ehhez az álláskeresés során felmerülő lelki tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni.  ”Az állásvesztés vagy felmondás után mindenki kivétel nélkül átmegy a sokk, az optimimus, a pesszimizmus és a fatalizmus állomásain is. Ám fontos, hogy az állomásokat végigjárva segítséget kapjon a  problémák feldolgozásában. Máskülönben megtörténhet, hogy a problémák át nem beszélése miatt majd az állásinterjún ”robban a bomba”.  Nem túl kellemes, amikor például az előző vezetőjére neheztelő álláskereső a sérelmei miatt az interjúztatóra zúdítja minden dühét - de gyakrabban fordulhat elő, mint gondolnánk. ”

Ám az is rengeteget segíthet, ha a keresés kudarcai közben tudatosan idézünk fel pozitív élményeket, eseményeket az elmúlt időszakból vagy életünk bármely területéről. Például 8 percet szánva arra, hogy egy képzeletbeli képernyőn, filmélményszerűen lepörgetjük magunkban mindezt. És egy újabb 8 percben már arra keresve a választ: mi minden történt akkor? És vajon minek köszönhetően alakultak úgy a dolgok, ahogy?

Nem kudarc, hanem a tanulási folyamat része!

Szintén hasznos és inspiráló lehet az álláskeresésnél és a karrierépítésben, ha a menet közben felmerülő kihívásokat és nehézségeket nem kudarc, hanem tanulási folyamat gyanánt fogjuk fel. ”Vegyünk példát Edisonról! A több mint 1093 szabadalmat jegyző tudós - feltalálónak például közel 10 ezer próbálkozásra volt szüksége az izzó kivitelezéséhez. Ő viszont úgy fogalmazott: nem 9998 kudarc érte. Hanem épp ennyi alkalommal tanulmányozhatta, hogyan nem lehet jól villanykörtét készíteni.” 

A HR-es sem mindig ideális álláskereső

Sok álláskereső viszont már akkor nyúl mellé, ha a pályázási folyamatban csak az egyik fázisra fektet hangsúlyt - de a szintén fontos másikat valami miatt figyelmen kívül hagyja. ”Egyszer épp egy HR-tanácsadó került nehéz helyzetbe: a felszámolás alatt lévő gyárban a részlegének saját maga felszámolásában is részt kellett vennie. Mivel profinak ismertem a hölgyet, nem gondoltam, hogy pont neki nem fog menni az álláskeresés. Csak aztán fél év múlva csodálkozva láttam, hogy a számtalan interjúbehívás ellenére még mindig semmi eredmény. Ám később, a vele való beszélgetésből már kiderült: bár ő végig ”nagyon jól érezte magát az interjúkon”, valahogy a személyes jelenlétével végig dominálta a beszélgetést, az asztal túloldalán ülővel mit sem törődve.”

Ráadásul picit azt is hitte, hogy egy jó CV mindent visz.” A tanulság: nem szabad túldimenzionálni a CV - k szerepét, hiszen azoknak csak az állásinterjúkra kell bejuttatniuk a pályázót.  Az interjúk egyoldalúságát pedig úgy lehet a legjobban elkerülni, ha együtt vagyunk az eseménnyel - de nem görcsösen a következő mondat megfogalmazásán jár az eszünk a beszélgetés közben sem.”  

Networkingre is használható

A Job Klub során tehát számos gyakorlati példát is kielemezhettek a résztvevők Helgával. Emellett kontakttgyűjtésre és kapcsolatépítésre is remek a klub: az ülés végén többen azonnal névjegy, -és telefonszám-cserébe fogtak. Sőt egy jelenlévő HR – es még pénzügyes és bérszámfejtő pozíciókat is ajánlott az érdeklődőknek. Aki tehát szeretne, ne habozzon jönni!

A Job Klub minden 2. hét csütörtökön délelőtt fél 10- től várja az álláskeresőket a MagNet Közösségi Házban a budapesti Andrássy úton. A legközelebbi rendezvény október 6-án 9.30-kor kezdődik „Kompetenciatérkép, karrier iránytű” címmel.


Back to top