Skip to main content

Hogyan lehetsz légiutas-kísérő?

A légiutas-kísérő szakma a világ megismerésének  előnyével jár, de komoly alkalmazkodóképességet és fegyelmet követel. Melyek az elvárások? Lehet-e tetoválással sikerrel felvételizni? Mi a napos és az árnyoldal? A munkáról és a képzésről az Europe Crew Academy vezetője, Papp András beszélt a hellokarrier.hu-nak.

+ Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki megállja a helyét légiutas-kísérőként?
- Extrovertált, csapatban gondolkodó, csapatmunkára alkalmas, szabálykövető, magabiztos, barátságos, kommunikatív, kellő önismerettel rendelkező, jól terhelhető. Ezeket emelném ki.

+ Hogyan léphet egy fiatal erre a pályára?
- Betöltött 18. életév, érettségi bizonyítvány, repülőorvosi vizsgálati alkalmasság kell hozzá. Emellett legyen hatékony a kommunikációja magyar és angol nyelven szóban, írásban. Vannak a megjelenésre vonatkozó előírások is: látható helyen ne legyen a jelöltön tetoválás, piercing, valamint testtömeg indexe az életkorának megfelelő legyen. Egyes légitársaságok pedig még a jelöltek minimum-maximum magasságát is meghatározzák (általában 158-190 cm között, de légitársaságtól függ - a szerk).

+ Ha jól tudjuk, repülőben zajlik a képzés egy része.
- Tantermünkbe beépítésre került egy Airbus A320-as repülőgépbelső, a gép első konyhaeleme, egy légiutas-kísérő állomás. Ezáltal a termünk alkalmassá vált egyes vészhelyzeti szituációk szimulálására, és a fedélzeti kiszolgálási folyamat bemutatására és gyakorlására.

+ Miben látja ennek a szakmának a vonzerejét?
- Aki ezt választja egy folyamatosan fejlődő iparágban helyezkedik el. Mivel állandóan mozgásban van, a megismerkedhet számára ismeretlen kultúrákkal és néha több napon keresztül a bázisrepülőtértől távoli helyen tud tartózkodni. A fizetések a teljesített utak számának arányában alakulnak, de mindenképpen átlag felettiek.

+ Mi az árnyoldal? Biztosan akad...
- Talán az, hogy eltérő időpontokban kell munkára jelentkezni, például amikor azon a helyen, ahol akklimatizálódott a légiutas-kísérő, éjszaka van, amikor mások pihennek, neki dolgoznia kell. Az ünnepnapok és hétvégék sem tervezhetőek magától értetődően a folyamatos munkavégzés miatt.

+ Mit lehet önöknél másfél hónap alatt megtanulni?
- Elméleti és gyakorlati ismeretekből álló alapképzésünk teljes időtartama 120 óra, ami alatt tíz tantárgyat oktatunk. Az a hallgató, aki folyamatosan tanul és fejleszti magát a képzés során, nálunk belső vizsgát tehet. Megfelelő átlag megszerzésekor, lehetősége nyílik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium-Légügyi Hatóságánál vizsgázásra. Amennyiben itt is sikert ér el, kérelmezheti a hatóságnál a légiutas-kísérő engedély – „Attestation” – kiadását.

+ Hol tudnak elhelyezkedni a végzősök?
- Személyes kompetenciáiktól függően bármely légitársaságnál (ha sikerrel veszik a felvételi vizsgát – a szerk.). A légiközlekedés folyamatosan fejlődő iparág, mely állandó munkaerő-utánpótlást igényel. Cégünk hét éve foglalkozik légiutas-kísérő képzéssel, ebből két éve van engedélyünk az EU-s normatívák szerinti oktatásra.


Back to top