Skip to main content

Mit ad a külföldi önkéntes munka a karrierben?

Mit ad a külföldi önkéntes munka a karrierben?
Kovács Réka az ELTE - n végzett sportszervezőként 2014-ben. Diploma után - részben tapasztalatszerzés és referencia, - de élménygyűjtés miatt is - a külföldi munkavállalás és önkéntesség mellett döntött egy időre. Az egy török és két olasz városban is megfordult huszonévesnek olyannyira bevált a stratégia,  hogy mostani munkahelyét is (Magyar Önkéntesküldő Alapítvány) pont ennek a 2014-16 közötti intenzív időszaknak köszönheti. Önkénteskedni egyébkén is hálás feladat: a fogadó ország általában nagyra értékeli, így aztán támogató környezetben lehet az idegennyelv-tudást is csiszolgatni.

”Frissdiplomásként, egyetem után szerettem volna kipróbálni a lehetőséget. Nem is kellett túl sokat várnom. Az első, a törökországi projekt gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra hullott az ölembe. Épp az fb - n böngészgettem, amikor rátaláltam: az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretein belül Kazanliba, egy pici dél-törökországi faluba kerestek önkéntest. Mivel az elődöm közben váratlanul kiszállt a projectből, villámgyorsan, 3 nap alatt kellett döntést hoznom, angol CV-t írnom, jelentkeznem majd utaznom.

Réka egy spanyol és egy olasz önkéntessel az Európai Önkéntes Szolgálat 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen

Török iskolában tanított környezettudatosságot

A munka a kutyák és a halállományt féltő halászok miatt veszélyben lévő teknőstojások védelme lett volna a tengerparton, időnként némi parttisztítással is egybekötve. (A kutyák előszeretettel ették volna a tojást, a teknősök viszont a halakat.) Ám mivel októbertől a teknőcök visszavonulnak a tengerbe, a project rám eső részében én már környezettudatosságra oktathattam a török kisiskolásokat. Ami a nyelvgyakorlás miatt is pont jól jött: a ”ne szemetelj, ne pazarolj, figyelj oda az energia-takarékosságra, ne folyasd a vizet feleslegesen” tematikát végig angolul taníthattam nekik.”

Babysitter Milánóban

Így zajlott tehát Réka önkéntessége Törökországban, 14’ októbere és decembere között. Ő viszont nem érte be ennyivel. Egyrészt az EVS szabályai szerint 12 hónapot lehet 2 különböző helyszínen eltölteni - másrészt 2. kitűzött fő célja, az olasztudás bővítése az első körrel még nem teljesült. ”Az első helyen amúgy is kevés időt tölthettem, hiszen eleve a project közben érkeztem. Plusz mindenképpen szerettem volna valamilyen ”olaszos” helyen munkát vállalni.” Így aztán közel 1 év milánói babysitterkedés - majd újabb 10 hónapos önkéntes munka következett. ”A milánói munkára egy tematikus portálon találtam rá, az olasz családnak az itt feltöltött CV-m alapján lettem szimpatikus. Míg a cremonai önkéntes munkára szintén az EVS-en keresztül jelentkeztem. A 2. önkéntes, olaszországi munka előkészületei már sokkal simábbak voltak, mint az elsőé. Ide már eleve Olaszországból érkeztem, nem is volt az előző munkahelyemtől túl messze. Ráadásul több mint 1 hónap állt rendelkezésemre a felkészüléshez.”

Sportszervezőként Cremonában

Félmarathon Cremonában

Réka Cremonaban ráadásul még szakmabeli kihívásokkal is foglalkozhatott. Sportszervezői feladatként a fogyatékkal élők sporton keresztüli integrációjáért felelt. ”Lényegében azt kellett vizsgálnom és rendszereznem, hogy a környékbeli fogyatékkal élőknek hol, mikor, milyen sportolási lehetőségeik vannak integrált közegben, illetve a velük foglalkozó önkéntesek milyen kompetenciákat fejlesztenek munkájuk során. Emellett az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőségeit hirdettük fiataloknak. Például a saját infópontunkkal mindenféle fesztiválra meg rendezvényre járva tartottam a kapcsolatot az emberekkel és az adatgyűjtéseknél is rengeteget beszélgettünk. Sőt pont úgy, ahogy Törökországban, itt is tarthattam előadást még iskolákban is.” A témával egyébként nem volt egyedül. ” Más szervezetektől, hasonló témákban rendszeresen tartottam a kapcsolatot pl. spanyol és francia önkéntesekkel is.”

„Kreatívabb és jobb problémamegoldó lettem”

Réka a külföldön töltött éveket utólag úgy összegzi: amennyire rugalmasságot is igényel, épp annyira megedz. Plusz folyamatosan feltölt új élményekkel. ”Amellett, hogy külföldön vagy, amellett, hogy nem az anyanyelveden beszélsz, önkéntesként a feladatoknál is elvárnak egyfajta plusz önállóságot. Gyakran csak az alaphelyzetet kapod - és szabad kezet a megoldáshoz, amiben már neked kell kreatívnak lenned. Találkoztam Olaszországban is olyan önkéntessel, akit ez kicsit váratlanul ért. Így aztán sokszor naphosszat unatkozott a könyvtárban.” Emellett fejlődik a kompromisszum, - és az alkalmazkodó készség. ”A török projectnél például 6-an voltunk egy közös szálláson és az egész csapat közösen kapta a kosztpénzt. Csapatmunkában szerveztük le, mikor mi lesz a menü, hogy ki vásárolja a hozzávalókat és főzi meg az ételt.”

Az olaszországi babysitter - munkánál már egész más kihívásokkal került szembe. ”A család, akinek a kisfiára vigyáztam, idővel annyira megszeretett, hogy kishíján családtaggá fogadott. Ugyanakkor eközben arra is vigyáznod kell, hogy ne zavarodjanak össze a szerepek. Elvégre a családfő mégiscsak a főnököd, a munkaadód.” További pozitívum az önkéntes munkáknál a fogadó ország lakóinak barátságos attitűdje. Amelyet szívesen ki is nyilvánítanak. ”Mivel tudják, hogy segíteni, adni megyünk, a legtöbbjük rendkívül hálás azért, amit teszünk.”

Aki szeretné kipróbálni magát önkéntesként külföldön, írjon bátran Rékának erre a címre: reka.hvsf@gmail.com

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top