Skip to main content

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

Munkaszerződés: erre figyelj munkavállalóként

A munka világában kikerülhetetlen a munkaszerződés, ám sokan nincsenek tisztában azokkal a pontokkal, amiket mindenképpen ellenőrizni kell aláírás előtt. Összeállításunk segítségével kikerülhetőek a legfontosabb csapdák.

 

1. Pontosan olvassuk végig

Bár ez alapvetőnek tűnik, mégis sokan ezt a pontot hagyják ki, mert például a munkáltató bármilyen okból sietteti őket, vagy úgy érzik, hogy helyben kellemetlen lenne mindenkit megváratni a lassú olvasással. Ha kell, kérjünk egy-két nap haladékot, de semmiképpen ne írjunk alá semmit a tartalom pontos ismerete nélkül.

 

2. Munka megnevezése, munkakör pontos leírása

Ha nem akarod magad azon kapni, hogy egy kis idő elteltével a megbeszéltekhez képest háromszoros mennyiségű munkát végzel, gondoskodj róla, hogy minél pontosabban belekerüljenek a szerződésbe a munkaköröd részletei. Legyen ott feketén-fehéren, hogy milyen feladatokért vagy felelős, milyen munkákat bízhatnak rád. Így nem érhet meglepetés.

 

3. Fizetés

Ellenőrizd a számot, és nagyon figyelj a bruttó és nettó szavakra. Mindenképp legyenek leírva részletek az esetleges bónuszokról, jó ha ezek kritériumai is le vannak fektetve, illetve a fizetésen felüli juttatásokról. Az se maradjon ki, hogy mikor és hogyan fizetnek ki, számládra utalnak, vagy készpénzben fizetnek.

 

4. Kiút a szerződésből

Nagyon fontos, hogy pontosan részletezze a szerződés, hogy milyen feltételekkel mondhatod fel azt. Legyen benne a felmondási idő hossza is, illetve vigyázz, nehogy aláírj olyat, hogy bármikor ok nélkül útilaput adhasson a cég neked. Fontos az is, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú szerződést kapsz, ez utóbbi ad több biztonságot.

 

5. Szabadságok

A szabadnapok számát törvény írja elő, de nem árt ellenőrizni, hogy helyesen szerepel-e a szerződésben. Azt is fektessétek írásba, hogy mikor vehetőek ki ezek a szabadnapok, sok cég ugyanis bizonyos időszakokban nem engedélyezi a szabit, jobb ha nem utólag tudod meg, hogy nem mehetsz a karácsonyi ebédre. Azt is írjátok le, hogy átvihetsz e szabadnapokat a következő évre.

 

6. Egyéb részletek

Legyen rögzítve a munkarend, és hogy mikor kell dolgoznod. Ha nem írjátok le, mi a helyzet a hétvégékkel és az estékkel, a munkáltató rugalmasabban tud téged berendelni. Mindenképp részletezze a szerződés a túlórázás részleteit is, különben a végén hétvégén is ingyen dolgozol majd. A munkavégzés helye is legyen pontos, hogy ne tudjanak csak úgy áthelyezni, és az otthoni munkavégzést is írasd bele, ha szóban megegyeztetek róla.

 

Ezekre a pontokra figyelve hatalmas meglepetés már nem érhet a munkavégzés során. Ha munka közben úgy érzed a cég részéről nem teljesülnek a szerződésben foglaltak, akkor ülj le a főnököddel.

Hogyan keress állást?

+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,
    friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Back to top