Skip to main content

Nők, munka, karrier 2012-ben - helyzetkép a tűzvonalból

Nők, munka, karrier 2012-ben - helyzetkép a tűzvonalból

Mihamarabb visszatérnének szülés után az irodába de nem mindig van hova. 10 nő közül 9 még mindig aránytalannak érzi a rátestált házimunka mennyiségét. A felsővezetői szférában sincsenek annyian, ahányan szeretnének és még a kapcsolatépítés terén is bőven van mit tanulniuk. A távmunka viszont megváltás lehet. Nők, munka, karrier 2012-ben. Az idén 10 éves Jól-Lét Alapítvány konferenciáján kutattuk a trendeket.

Kövesd híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Mosolygó, örömükben ugráló kollégák. Plafon felé röpülő mappák, biztató vállon veregetések … majd a 9 hónap és úgy bő másfél év elteltével az üres íróasztalra tett "Nóra helye fenntartva" felirat. Ilyen képeket látni a kisgyermekes nők visszatérését segítő Jól - Lét Alapítvány reklámspotjában (itt tekinthető meg). Egy ideális világ képe rajzolódik ki, amelyben a gyermekvállalás és a munka folytatása természetes. A valóság már korántsem ennyire szívmelengető. A várandósok és a kismamák ugyanis még mindig inkább vegyes fogadtatásával találkoznak a környezetükben.

Kétharmad: a házimunkában még mindig a nőké...

Az alapítvány 15 multinacionális vállalat HR-esével és női munkavállalójával készítettel el a "Biztonságos várandósság, biztonságos munkahely" felmérését. Mindebből kiderül, hogy a nők terhei - mármint a munkahely és a család vonatkozásában - nemigen csökkentek az elmúlt években sem. A megkérdezettek 87 százaléka ugyanis úgy véli, még mindig aránytalanul nagy terheket kell cipelniük mindkét fronton. (Európában a házimunkák kétharmada ugyanis a nőkre hárul.) Emellett a nők lelkén további nyomasztó teher a megfelelés kényszere a társadalmi elvárásoknak: ezt legalább 40 százalékuk érzi égetően fontosnak.

Üzletasszonyok

A középvezetők empatikusabbak

A várandós vagy már kisgyermekes édesanyák vegyes munkahelyi fogadtatását ráadásul a felmérés is számszerűen alátámasztja. “15 megkérdezett közül csak 1 találkozott egyértelműen pozitív fogadtatással, amikor kiderült, hogy gyermeket vár. 7 esetben már kifejezetten rosszabbodott a helyzete a munkahelyen, míg másik 7 esetben a környezet inkább igyekezett semlegesnek mutatkozni ebben a kérdésben"- mondta el Kánya Kinga, a felmérés projektmenedzsere. A vezetők hozzáállása sem mindig egyforma a kisgyermekes édesanyákhoz. "A középvezetők jellemzően érzékenyebben közelítik meg a kérdést és jóval empatikusabbak is. Az ok nagyon egyszerű. A gyermekvárás híre hozzájuk előbb jut el, ráadásul a helyzetet kezelniük érdemben is nekik kell" - magyarázza Kánya Kinga. További vakfolt lehet e területen a cégek alapító gárdájának személyi összetétele is: mivel gyakran zömében férfiak, gyakran fel sem merül bennük a kérdés.

Karrierista, aki szülés után 1 éven belül visszatér?

Komoly stresszfaktort jelenthet a várandósság bejelentése is: a leendő kismamák általában a terhesség 12. hetében, először a munkahelyi HR-rel tudatják a hírt hivatalosan. Emellett gyakori a kisgyermekesek körében az otthonmaradás és a mielőbbi munkába állás közötti őrlődés: még a HR-esek 36 százaléka is szimplán karrieristának bélyegezte a gyermek 1 éves kora előtt visszatérni szándékozókat. (A nők negyede viszont épp a karrierfejlesztés igénye, a megrekedések kiküszöbölése miatt érzi ezt szükségesnek.) A nők 60 százaléka mindenesetre a gyermek 1-2 éves kora közti időszakot tartja leginkább megfelelőnek a visszatérésre. Ennek ellenére sem kedvező a speciális esetekben a gyermekekkel otthon maradó "kispapák" megítélése sem: rájuk a megkérdezett HR-esek és kismamák közel fele tekint furcsán a mai napig. A hölgyek fele ugyanakkor fájlalja, hogy tapasztalataik szerint a cégük nem érzi eléggé fontosnak várandósságukat és az ennek kapcsán felmerülő problémák megoldását - már csak azért is, mert 46 százalékuk épp valamilyen, őket a visszatérésükben támogató munkahelyi programban látná az optimális megoldást.

Továbbra is alig van női felsővezető

Ám a még javában dolgozó nők helyzete is bőven hagy maga után kívánnivalót a karrierek építésében. A férfi-női bérszakadék ugyanis még fennáll. Egy férfi jelenleg átlagosan 17 és fél százalékkal keres többet, mint kolléganője.(közel azonos vagy azonos végzettséggel, szakmai tapasztalattal és tudásszinttel, ugyanabban a pozícióban dolgozókat alapul véve.) A különbség a rosszul fizetett, minimálbéres pozíciókban még kevéssé tapasztalható: a problémák már a férfi és női közép, - és felsővezetői pozíciókban érhetők tetten igazán. Vezető pozíciókban ráadásul még mindig kevesebb a nő, mint a férfi. A nagyvállalatok igazgatótanácsában mindössze 12 százaléknyian, míg a csúcsvezetői körben ennél is kevesebben, alig 3 százaléknyian vannak. Ám ennek valós okai kevéssé ismertek.

Nem hozott áttörést a nők javuló képzettsége

"30 évvel ezelőtt, amikor a hölgyek elözönlötték a felsőoktatást, az üzleti szakújságírók azt vizionálták, hogy villámgyorsan behozzák majd a hátrányukat az üzleti szférában. Ehhez képest ezt a mai napig nem sikerült teljesen ledolgozniuk. Egy amerikai felmérés arra kereste a választ, miben lennének a nők rosszabbak vezetőként. A női és férfi kvalitások végül nem mutattak látványos különbségeket: így inkább arról van szó, hogy a férfi többségű vezetői szféra még mindig nincs felkészülve a női vezetőkre"- mondta el Szelényi Zsuzsa, a Savoir Faire Fejlesztési Tanácsadó ügyvezetője.

Networking: sokat lehet tanulni a férfiaktól

Szabó Eszter, a GE Corporate kommunikációs igazgatója szerint mindebben az is közrejátszik, hogy a nők sajnos még mindig kevésbé tudatosak a kapcsolatok és a személyes karrier építésében, menedzselésében - annak ellenére, hogy egyébként kiváló szakmai képességekkel rendelkeznek. A férfiaknak viszont mindez a “vérükben van, lubickolnak az imázs építésében és a networking tudományában." "Megfigyelhető, hogy számos nőnél az egyetem/főiskola befejezése után gyakorlatilag lezárul a szakmai kapcsolatépítést is segítő közös fórumok látogatása - a baráti összejövetelek, a közös szórakozás az évfolyamtársakkal. Ezzel szemben a férfiak tudatosan vesznek részt ilyen megmozdulásokban. Arról már nem is beszélve, hogy a közös sport, teniszezés, golfozás, a vadászatok - az informális kapcsolattartás gyakori terepei - is előrelendítik szakmai előmenetelüket is." A férfiak vezető pozícióba jutásának az is kedvez, hogy nekik nem kell szülniük: így aztán a férfi karrierek gyakran abban az időszakban vesznek igazán repülőrajtot, amikor a hölgyeknek már a karrier újratervezésén kell gondolkodni a gyermekvállalás és a csemeték nevelése miatt.

Nem építi le a kismamákat az otthonlét

Az újratervezésben mindenesetre hatékonyan segíthet egy támogató céges háttér. "Szomorú és egyben megalapozatlan tévhit, hogy a kisgyermekes édesanyákat "leépíti" az otthonlét a gyermekekkel. Ez egyszerűen nem felel meg a valóságnak. Nemrégiben a cégnél egy nagyobb fejlesztéshez hirtelen, égetően szükségünk volt új munkatársakra. Végül aztán kisgyermekes édesanyák távmunkás alkalmazása mellett döntöttünk egy "adatbázistisztító" program használata kapcsán. Az egy hónapos betanulási időszak után 10-ből 7-en maradéktalanul meg is feleltek az elvárásoknak"- mondta el Ézsaiás Tünde, az Opten Kft. céginformációs vezetője. Az édesanyák ráadásul nem is élték meg elszigetelődésként új helyzetüket. "Nem hagytunk senkit magára a felmerülő problémákkal - a megadott telefonon, e-mailen és chaten bármikor elérhették a kapcsolattartójukat. Ez minden távmunkásnak megadta a megfelelő biztonságérzetet"- tette hozzá.

Takács Gabriella, 2012. november 23.


Back to top