Skip to main content

Ő készítette az Év Fagylaltját – karriertippek leendő cukrászoknak

Ő készítette az Év Fagylaltját – karriertippek leendő cukrászoknak

Eszenyi Ferenc fagylaltkészítő - mestercukrász kreációja lett az Év Fagylaltja közel 100 szakember remekművei közül az idén 20. alkalommal rendezett megmérettetésen. Ráadásul nem a mascarpone – túrókrém - sós karamell trióval tarolt először. Már 30 éves pályafutása alatt eddig további 12 alkalommal nyert fagylaltversenyeken aranyérmet.

Példája nyári szünetre diákmunkákat keresők számára is komoly motiváció lehet. Merthogy az ő pályafutása is így kezdődött.

”Ma is vannak diákmunkák, de az én diákkoromban ezt sokkal komolyabban vették. A tanárok mellett a szülőknek is fontos volt, hogy a fiatalok megismerjék a munka világát. Hogy megismerjék,  milyen az, amikor iskolán kívül is feladatok, utasítások várják őket, amelyek alól nem lehet csak úgy kibújni azzal, hogy magukra csapják a szobájuk ajtaját. Így szinte mindenki csinált valamit nyaranta. Gyárban dolgoztunk, kukoricát címereztünk, konzervet pakoltunk - de én egyik alkalommal, 17 évesen egy cukrászdában kötöttem ki dolgozni, ahol a fagylaltot kellett kevernem. Ami egyből nagyon megtetszett. Jól is ment, így végül a szakma mellett döntöttem. A gimnáziumot viszont estin végeztem el, így a cukrász szakmát már felnőtt fejjel, OKJ-s képzésben tanulhattam ki.”

A debreceni Aranybikában indult a karrier

A szakmai fogásokat már a debreceni Aranybika Hotelben sajátíthatta el tanulóként. ”Ide  rendeltek ki gyakorlatra 3 évre, de pont jól jött a lehetőség, mert nagyon híres volt a szálloda a nívós,  színvonalas süteményeiről.” Pedig a profi cukrászok nem lelkiztek a szakmai fogásokon túl sokat. ”Az volt az elvük, hogy nem fognak a diákoknak minden lépést külön elmagyarázni. Inkább figyeljünk. Lessük el tőlük a munkafolyamatokat, tanuljunk és tanuljunk - aztán egy idő után, ha látták a figyelmet, az alázatos hozzáállást, már bármit lehetett kérdezni.”  

eszenyi ferencKreativitás és nagy munkabírás kell

A gyakorlaton az is hamar világossá vált: a profi cukrász munkája nem a kedvtelésből űzött hobbi-sütögetés profi kiterjesztése. A kreativitás mellé átlagon felüli munkabírás és terhelhetőség is szükséges. ”Újabban sokan a divatos, pár napos, mestercukrászok által tartott sütő, fagylaltkészítő tanfolyamokon vagy blogokat olvasgatva kapnak kedvet a szakmához - de erre a területre az való igazán, akinek nem okoz gondot a kemény munka, a terhelés, a hajnali kelés.

Hajnali fél 4-kor is fel kell tudni kelni

Itt nem ritkán már hajnali fél 4-kor kezdődik a napi munka - például egy szálloda kínálatában a reggelihez tálalt briós vagy búrkifli sütése miatt. A profi cukrász nem addig dolgozik, amíg a munkaidő tart. Hanem addig, ameddig feladata van - és hát a vendéglátásban rengeteg ilyen nap van.” Ugyanakkor a hozzáálláson is rengeteg múlik. ”Tudok a szakmában olyat, aki korábban évekig az építőiparban dolgozott. Aztán kedvet kapott a cukrászathoz. Elkezdte képezni magát, szorgalmasan tanult, maga járt utána a legfontosabb szakmai tudnivalóknak. Ő ma már profi vállalkozó a területen.”

 

„Ne csak elég jó akarj lenni, hanem a legjobb”

Ferenc azt vallja: a szakmai hírnévhez és a több, megnyert versenyhez egyértelműen kellett az is, hogy soha nem akartak átlagosak vagy csak elég jók lenni. Hanem mindig a legjobbak akartak lenni a mezőnyben. ”A kolleganőmmel, akivel már 16 éve dolgozunk együtt, mindig azt mondjuk: nem elég simán jónak lennünk, mert az alap, hogy a versenyen minden induló profi a szakmájában. A győzelemhez mindig kell valami szokatlant, valami plusz különlegességet is adni a végeredményhez. Abból indultunk ki, hogy a sós íz a karamell édességét fogja egy picit tompítani - míg a pörkölt mogyoró a robbanó ízhatást, a mascarpone pedig a krém selymességét biztosítja. A fagylaltversenyeken egyébként az ízt, az állagot és a díszítést is nézik -  plusz idén külön szerencse volt, hogy ezúttal mindenki saját kreációval indulhatott a versenyen, megkötés nélkül” – zárja gondolatait Eszenyi Ferenc.

 

Takács Gabriella


Back to top