Skip to main content

Önéletrajz a kudarcokról – ezt tanulhatod belőle

Önéletrajz a kudarcokról – ezt tanulhatod belőle

”PhD-programok, melyekre nem jutottam be.”
”Díjak/ösztöndíjak, melyeket sosem nyertem el.”
”Elutasított publikációim listája.”


Az amerikai adjunktus negatív önéletrajza korábban sosem tapasztalt figyelmet generált. A kérdés már csak az: megérte-e - és álláskeresőként vajon megérné-e? Magyarországon legfeljebb magunknak, hogy mit tanultunk belőle.

Ilyen menüpontokban bővelkedik Johannes Haushofer, a Princeton Egyetem pszichológus-szociológus adjunktusának kudarcönéletrajza. A negatív CV nem várt publicitást kapott: csak a közzététele utáni napokban 500-an írtak róla és sokkal kíváncsibbak voltak a ”bukáslistára” mint Haushofer tényleges önéletrajzára valaha. Pedig szerzője csupán arra szeretett volna rávilágítani: az emberek többsége csak a sikereket látja, ám a mögötte lévő munkát, erőfeszítéseket már nem.

Senki sem ”bezzeg”: nincs siker kudarcok nélkül

”A legtöbb próbálkozásunk során elkövetünk hibákat. Csakhogy míg ezek többnyire titokban maradnak, a sikerek már látványosak. Én is találkoztam már azzal, hogy a tevékenységemből csak a sikereket ismerők hajlamosak voltak azt gondolni: nekem bezzeg minden összejön. Ezzel párhuzamosan rengetegen hajlamosak arra, hogy minden egyes hibát vagy bukást kizárólag a saját rovásukra írjanak a karrierépítés során. Teljesen kizárva a rajtuk kívülálló dolgokat, tényezőket, a véletleneket és azt, hogy mondjuk a HR-eseknek, a döntéshozóknak is lehetnek rossz napjaik.

A kudarcönéletrajz lényegében a karrierépítők önmagukról alkotott képének árnyalásában, ezáltal perspektíváik bővítésében segíthet. Mert ahol siker van, ott az ahhoz vezető út is elképzelhetetlen kudarcok nélkül” - avatott be a negatív CV születésének történetébe a szerző. Aki azt sem titkolja: az ötletet -  melyet azóta  már többen megpróbáltak a gyakorlatba ültetni -  a Nature magazin publicistájától, Melanie I. Stefan -  től merítette.

Aki kudarcönéletrajzzal turbózza online lábnyomait  

Ráadásul akad olyan aktív karrierépítő is, aki annyira megbízik a kudarcönéletrajzok hatékonyságában, hogy még saját weboldalára is feltöltötte azt ”Hagyományos” önéletrajza mellé. A hol Svédországban, hol Dániában élő, de a munkája miatt sok időt utazással töltő vezetői tanácsadó, Sara Rywe például azt se titkolja: bukott már el a célegyenesben 10 héten át napi 10 órában készülő Ted X előadást és KPMG-s ”A jövő vezetője” díjat. Továbbá pályázott már sikertelenül a Google, a Viacom és a H&M gyakornoki programjaira, miközben egy szintén neves bankban tervezett nyári gyakorlata is kútba esett. Az eddig kudarcba fulladt start-up próbálkozásokról már nem is beszélve.

Csakhogy ”igazából nincs is megfelelő szó arra, mennyi mindent tanultam és profitáltam ezekből a próbálkozásokból. Kiváltképp a hibáimból” -  indokolja Rywe, miért is kell szakmai profiljába ez a ”mínusz-lista.” Amerikai egyetemisták már  karrier-kurzusok feladataiként tesztelték a kudarcönéletrajzokat: igaz, a negatívumok mellé helyezve a problémára adható legjobb válaszokat, kiutakat is.    

Jó CV nincs pozitívumok nélkül

A coach, karrier - tanácsadó szerint magyar álláskeresőként a kudarcönéletrajz nem sok jót sejtet. Épp ezért legfeljebb elgondolkoztató helyzetgyakorlatnak lehet jó: élesben valószínűleg többet ártana, mint használna.

Elkészült önéletrajzod?
+ keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Még több tipp és minta: Hogyan írj jó önéletrajzot?

Ne legyünk se túl optimisták, és csak kudarcosak se

”Mint minden iparágnak, úgy a coach,  - és a karrier - piacnak is megvannak a túlkapásos megfogalmazásai. A túlpörgetett, mesterséges műoptimizmus legalább annyira visszatetsző lehet, mint a csak a negatívumokon lovagló kudarcönéletrajz. Egy korrekt CV elsősorban a pályázó által elért konkrét eredményekre, erősségekre koncentrál, miközben mind a pályázót, mind a döntéshozókat a jelölt pozitívumaiban erősíti meg.

A pályázó korrekt bemutatkozásához két dolog mindenképpen szükséges: hogy nem söpri szőnyeg alá ami nem megy, de tudja, milyen kompetenciák azok, amelyekben még fejlődnie kell. Utóbbiaknak csak később, szóban, az állásinterjún lesz jelentősége, de a CV- ben még nem kell foglalkozni vele” -  mondta el Joó Zsuzsanna life coach, karrier - tanácsadó, hozzátéve: álláskeresőként is jó választás egy, a pályázókat kiegyensúlyozott módon kezelő, így nem csak a pozitívumaira vevő vagy a negatívumaira összpontosító munkáltató. Aki álláskeresőként ilyen bánásmódot tapasztal, az valószínűleg később, munkavállalóként se csalódik a kiszemelt munkahelyben. 

 


Back to top