Skip to main content

Online marketingesként Hamburgban – magyarok külföldön

Online marketingesként Hamburgban – magyarok külföldön

Koncz Richárd 2013-ban költözött Németországba egy online marketing gyakornoki állásért - azóta megvetette a lábát. Milyen karrierlépcsőkön át jutott el mostani munkahelyére? Hogy néz ki a német munkahelyi kultúra?

Richárd 27 éves online marketing szakember. Richárd - akinél minden motiváció együtt volt a nyugat - európai munkavállaláshoz - 2013 júniusa óta él Németországban párjával.

Az online marketing fellegvárában keresett munkát

Több okból is a német munkavállalás mellett döntöttem. Egyrészt a párom korábban kijött dolgozni. Másrészt éreztem, hogy Magyarországon nem tudnék annyit keresni, amivel elégedett lennék. Harmadrészt régóta vonzott az online marketing, amiben az USA mellett pont Németország az egyik legkomolyabb húzónév” – mondja a most 27 éves Richárd.

„Hamburgban rengeteg online marketing ügynökség működik, és nagy elkötelezettséget kell mutatni az állásinterjúkon. A némettudásomat is szerettem volna minél profibb szintre fejleszteni: otthon erre nemigen volt lehetőség” – folytatja történetét.

Magyartudása is számított a szótárprogram állásinterjúján

Richárd egyébként nem bízta a véletlenre a külföldi munka megtervezését sem. ” A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakán kezdtem, de a mesterképzést már nemzetközi gazdálkodás szakon folytattam, az online marketing miatt is. Mellette a hazai T-Systems csapatában dolgoztam.” Közben már a németországi ajánlatokat kereste: első komolyabb, németországi ajánlatát is így kapta a bab.la-nál.  ”Ez egy szótárprogramot készítő cég volt.

Nekem meg hatalmas szerencsém. Mert ide pont olyan magyart kerestek, aki amellett, hogy angolul és németül egyaránt jól tud, még online marketing iránt érdeklődő plusz egyetemista is. Ez egy 3 hónapos gyakornoki állás volt: a magyartudásomhoz egy magyar-angol szótárprogram-fejlesztés miatt ragaszkodott annyira a cég. Így a munkaidőm egyik felében online marketinggel, a másik felében tartalomfejlesztéssel foglalkoztam.”

Az állást így sem adták könnyen

”Legalább 70-75 munkára pályáztam, míg ezt a gyakornoki  pozíciót megkaphattam.” Az álláskeresési rutin és a nyelvtudás folyamatos fejlesztése végül meghozta gyümölcsét. A következő online marketinges munkájáig a wirkungsvoll. GmbH - nál 30-40, míg a legutóbbihoz a GBS-nél már ”csak” kb. 10 helyre kellett pályáznia.

Online keres németeket a nyelvgyakorláshoz

A karriert közel 4 éve Németországban építő Richárd a nyelvtudás terén sem árul zsákbamacskát. ”Egy, az enyémhez hasonló munkakörben stabil felsőfokú, leginkább az anyanyelvi szint közelében lévő némettudás az elvárás. Tényleg olyan jól kell a nyelvet tudni, hogy a nyelvi korlátok ne akadályozzanak a munkavégzésben. Ez minden nap kihívás a németországi munkahelyek magyarjainak: olyannyira, hogy ő is mindent megtesz nyelvtudása tökéletesítéséért. 

”Van egy weboldal, a www.tandempartners.org Ez olyasmi, mint egy randioldal - csak itt nem randevúkat, hanem közös szabadidő-programokat szervezhetünk. Méghozzá olyan németekkel, akik a közös kikapcsolódáson túl szívesen segítenek a külföldieknek a nyelvtudásuk csiszolásában. Erre azért is van szükség, mert felsőfokú tudásszintnél már nem járnak az ingyenes, állami szervezésű nyelvtanfolyamok.

Milyenek a német munkahelyek?

A német kollégákkal dolgozva pedig a következőket tapasztalta. ”Itt nagyon kiszámítható, korrekt kollegialitás jellemző. Ugyanakkor fal is van a magánélet és a munkakapcsolatok között. Nem nagyon jellemző a barátkozás, a munka utáni közös sörözés a többiekkel. 

Pozitív, hogy akkor se visznek túl sok érzelmet a munkahelyi kapcsolatokba, ha valakit nem túlzottan kedvelnek. Ezt igyekeznek a munkavégzésen kívül tudni. Pont ebből kifolyólag rendszerezettek, korrektek a munkakapcsolatok. Érdekesség: kedvelik a formalitásokat, sok helyen még magázódnak is. És nagyon pozitív a viszonyuk a proaktivitáshoz: nagyra értékelik például, ha észlelsz egy szakmai problémát, ráadásul jó javaslataid is vannak a megoldására.”

Ennyi kiadással kell kalkulálni

Richárd jelenleg a 100 ezres lélekszámú Gütersichben él párjával. Ebben a régióban kettejük bevételéből havi 200-250 ezer forintnak megfelelő euróból tudnak egy 70 négyzetméteres, felújított ingatlant bérelni. (Hamburgban ez kb. kétszer, míg Münchenben már háromszor ennyibe kerülne.) Munkahelyére autóval jár: a benzinért nagyjából a magyarországival megegyező árat fizet, míg a szupermarketes bevásárlásoknál is legfeljebb 10-20%-kal kell többet költenie, mint Magyarországon pakolná meg a kosarát.


Back to top