Skip to main content

Elérhető fizetés pályakezdőként

Elérhető fizetés pályakezdőként

Nyáron több ezer frissdiplomás kezdi meg az álláskeresést, és küldi el önéletrajzát a kiszemelt cégeknek. Szerencsés esetben néhány héten belül eljutnak az első interjúkig, ahol már a kezdő fizetésről is szó eshet. Mekkora összegek érhetőek el? Mikor érdemes alkudozni a bérről?

A versenyszférában jelenleg a legkeresettebb szakemberek közé a mérnöki, informatikai és a gazdasági végzettségű fiatalok tartoznak. A tapasztaltakért kapkodnak a cégek, de a frissdiplomások számára is adódnak jó kezdő fizetéssel kecsegtető lehetőségek. Elsősorban multinacionális cégeknél.

Pályakezdő állás

Frissdiplomás állás

Milyen álást keresel?
➜ 1. találd meg és pályázz:
➜ 2. töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal
➜ 3. kérj hasonló állásokat e-mailben, hogy ne maradj le egyetlen lehetőségről sem

"A mérnökök közül jelenleg a gépész- és villamosmérnökök számítanak igen keresettnek. Ők tárgyalóképes idegennyelvtudással egy multinacionális cégnél bruttó 280 ezer forintot is megkereshetnek", tájékoztatott Pálné Mező Eszter, a személyzeti tanácsadással foglalkozó T-HR Kft. ügyvezetője. A gyakoribb azonban a bruttó 180-200 ezer forintos indítás. Ráadásul nem csupán nálunk "keresik lámpással" a németül, angolul beszélő mérnököket, hanem Nyugat-Európában is. Németország például a munkavállalási korlát enyhítésével tervezi a hiányt orvosolni.

200 ezer forint felett informatikusként

Hét éve még sztároknak számítottak az álláspiacon, mára a korábbi, irreálisan magas bérek zsugorodtak az informatikus pályakezdőknél. Ettől függetlenül az egyetemi, főiskolás évek alatt szakmai tapasztalatot szerzők még mindig a jól keresők közé számítanak. A C, Java, ABAP programozók fizetése multinacionális cégnél bruttó 250 ezer forint. Az IT - help desk-esek fizetése a 270 ezres határt is elérheti, ám ehhez magas szintű feladatok megoldása szükséges. Egyszerűbb problémákat megoldó IT help desk pozícióban inkább a bruttó 170-200 ezres sáv a gyakoribb. Kutatóintézetben ennél szerényebbek a fizetések: pályakezdőként bruttó 180-190 ezer forint érhető el.

Közgazdász diplomával sokfelé vihet az út. Kontrollerként, könyvelőként viszonylag könnyű az első munkahely megtalálása. "Ők multinál bruttó 250-300 ezer forintos fizetésre számíthatnak", árulja el Végh Zoltán, a ProfiPower tanácsadója. Nem árt tudni azonban, hogy nem mindenhol ilyen kiemelkedők a bérek. Kisvállalatok például 20-30 százalékkal kevesebbet fizetnek. Ugyancsak nem panaszkodhatnak a piackutatók. Ugyan kevesebb az álláslehetőség, ám nagy céghez bejutva bruttó 260-280 ezer forint érhető el.

Bölcsész diplomával asszisztensi pozícióban

Mit tehetnek azok a fiatalok, akik bölcsészkaron végeztek vagy tanári diplomát szereztek, ám a közszféra leépítése miatt nem jutnak munkalehetőséghez? Jó hír, hogy keresetben nem járnak rosszabbul a versenyszférában, ám ehhez az egyetemen, főiskolán tanultaknak nem veszik hasznát, mechanikus, adminisztratív, végrehajtó munkát kell végezniük.

Pályakezdő tanárként 110-120 ezer forintot kínálnak az iskolák. "Recepciósként bruttó 140-170 ezer forintos fizetés érhető el. Ennél magasabb összeghez két nyelvtudás és multinacionális munkaadó szükséges", mondja Szigeti Eszter, a Riss&Partners személyzeti tanácsadó cég tanácsadója.

Hozzáteszi: Az egy nyelvet beszélő és vakon gépelni tudó titkárnők átlagosan bruttó 170 ezer forintot keresnek. Kivételt az ügyvédi irodánál elhelyezkedők jelentenek, az ő fizetésük elérheti a bruttó 300 ezer forintot is. Nekik azonban jóval többet, néha 10 órát is kell dolgozniuk a bérért. Egy kategóriával feljebb találhatóak a vezérigazgatók, ügyvezetők, felső vezetők munkáját segítő személyi asszisztensek, akik két nyelvtudással 240 ezer forint körül kezdenek.

Közigazgatás: 200 ezer felett csak nyelvvizsgával

Ugyan szűkös a közigazgatás felvevőképessége, azért nem árt egy pillantást vetni az itt elérhető fizetésekre. Minisztériumba bejutva a kezdő bruttó fizetés felsőfokú végzettséggel 171 150 forint, ami egy középfokú "C" típusú nyelvvizsgával (22 080 forint plusz) 200 ezer forint körülire srófolható fel. Ha még egy nyelvvizsga megvan, akkor már 200 ezer felett lehet keresni. Valamivel kevesebbet kapnak a pályájukat közigazgatási hivatalban kezdők (154 ezer forint). A bejutáshoz mindkét területen erős kapcsolati háló szükségeltetik...

Tapasztalat nélkül ne alkudozzunk

Sok pályakezdőben megfogalmazódik, mi a teendő állásinterjún, ha a fizetésre kerül a sor? Merjen alkudni vagy fogadja el a munkaadó ajánlatát?

Kiss Gabriella karriertanácsadó elmondta: tapasztalattal nem rendelkező jelöltnek egyáltalán nem ajánlott alkudozásba kezdeni. "A frissdiplomás a bértárgyaláson nincs alkupozícióban, kivéve, ha már szerzett komolynak nevezhető munkatapasztalatot. Ha például szakmai gyakorlata során részt vett egy nagyszabású projektben, amelyben neki is kiemelkedő feladat jutott. Ha nincs ilyen tapasztalata, jobb, ha vita nélkül elfogadja a cég bérajánlatát. Sok olyan jelölttel találkoztam, aki hajthatatlan volt, ragaszkodott az általa meghatározott összeghez, és egy év múltán is állástalanul tengődött. Pályatársai pedig mindeközben már dolgoztak, sőt, elérték az illető által kezdő fizetésként meghatározott bért. Egy pályakezdő mindig tartsa szem előtt, hogy a diplomázást követő két-három évben a tapasztalat megszerzése a legfontosabb, a fizetés csak másodlagos" - mondta el Kiss Gabriella.

Pályakezdői bérek (bruttó összegek, multinacionális cégeknél)

 • Gépész-, villamosmérnök: 180-280 ezer forint
 • Könyvelő, controller: 250-300 ezer forint
 • C, Java, ABAP programozók: 250 ezer forint
 • IT-Help desk: 170-270 ezer forint
 • Piackutató: 260-280 ezer forint
 • Tanár: 110-120 ezer forint
 • Recepciós: 140-170 ezer forint
 • Titkárnő: 170 ezer forint
 • Személyi asszisztens: 240 ezer forint
 • Ügyfélszolgálatos: 200 ezer forint
 • Minisztériumban felsőfokú végzettséggel: 171 ezer forint
 • Közigazgatási hivatalban felsőfokú végzettséggel: 154 ezer forint

2008. június 15.


Back to top