Skip to main content

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

Hogyan (ne) írj önéletrajzot pályakezdőként? 10 tanács

Néhány hónappal ezelőtt több tucat pályakezdői önéletrajz véleményezésére kértek fel. Olyan fiatalok anyagaira küldtem visszajelzést, akik mostanában diplomáznak vagy fél éven belül diplomáztak, jártak egy félévet külföldi egyetemre és ezzel a tudással, tapasztalattal felvértezve vágtak neki a hazai álláspiacnak. Nem konkrét pozícióra készült, hanem általános CV-t küldtek magukról.
Akadt néhány tanulság, ami gyakran előjött vagy fontosnak tartom közreadni. Íme 10 útravalóm.

1.Legyen Karriercél rovatod

Ha nem konkrét állásra pályázol, akkor készíthetsz a Személyes adatok után egy Karriercél rovatot, ami kis motivációs levélként is működhet. Ebben leírhatod célkitűzéseidet, milyen értékek fontosak számodra a munkában, mi hajt előre, mivel tudsz hozzájárulni a leendő munkaadód sikereihez. Ne legyen túl konkrét, hagyjál nyitva kapukat, de jelezd milyen irányba szeretnél elindulni. Ez egyébként a LinkedIn szakmai közösségi oldalon is előfordul, ahol a Summary (Összegzés) blokkban lehet nyilatkozni.

2. Ne rendeld alá a terjedelmet a tartalomnak

Több anyagból érződött, hogy a szerzők 1 oldalt akartak írni. Vélhetően azért, mert azt olvasták valahol, hogy a CV férjen bele ennyibe. Ne legyen ilyen terjedelmi korlát előtted. Ha több a mondanivalód, akkor árulj el többet magáról és kezdj el egy második oldalt.

3. Ha fotót teszel bele, az jó legyen

Igazolványkép helyett egy profi fotós által készített képet. Megéri ebbe pénzt fektetni. Egy negatív benyomást keltő kép rányomja a bélyegét a teljes pályázatra. Az előnytelen képnél még az is jobb, ha kép nélküli CV-t küldesz.

Elkészült önéletrajzod?
+ keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

4. Praktikusan gondolkodj, ne bürokratikusan

Főleg a személyes adatoknál jött elő az a probléma, hogy egy budapesti kollégiumban élő fiatal hivatalos “Állandó lakcímet” tünteti fel, ami történetesen Nyíregyháza, majd egy “Tartózkodási hely” blokkban megemlíti a fővárosi diákotthont. Budapesti állásra pályázva felesleges a vidéki lakcímet megadni, csak megtéveszt. Ha vidéken élsz, Budapestre pályázol és megoldod a lakhatást, akkor sem kell hangsúlyozni a CV-ben, hol élsz. Elég a név, az email cím és a telefonszám. Magyarországon belül frissdiplomásként család nélkül nem nagy ügy a költözés. Ha állásinterjún szóba kerül a lakóhely, akkor elmondhatod a megoldással együtt.

5. Csökkentsd a kérdőjeleket minél több konkrétummal

Ha még nem diplomáztál és állásra pályázol, akkor írd bele a CV-be, hogy várhatóan mikor végzel a tanulmányokkal, mikortól vagy hadra fogható. Fogalmazz így: “Várható diplomázás:”

A szakmai gyakorlaton végzett munkáról, feladatokról írj részletesebben, ne csupán a cég nevét és a munkakört említsd meg. Ha külföldön tanultál, akkor az ottani tanulmányokról, projektekről ossz meg minél több infót. Például emeld ki, hogy miben fejlődtél szakmailag vagy a munkában is kamatoztatható személyes képességekben.

6. Fókuszálj a lényegre, szabjad cégre az anyagot

A CV akkor sikere az, amikor 10-20 másodpercen belül képbe kerül az olvasó (“ki vagy, mit akarsz”) és kellemes benyomása lesz. Ha politológus diplomával szeretnél a versenyszférában például egy nemzetközi ügyféltámogató központban elhelyezkedni, akkor inkább nyelvtudásodat és személyes képességeidet emeld ki. A politológia diplomán kívül nem kell hosszasan írni diplomamunkádról, a politológián belüli szakosodásodról. Ha viszont szakirányú kutatóintézetbe pályázol, akkor sokkal részletesebben mutasd be a politológiában szerzett tapasztalatodat, írhatsz mentoraidról, akik egyengettek az egyetem alatt.

7. Így írj a nyelvtudásodról

Ugyan a nyelvtudást elsősorban a gyakorlatban méri a munkaadó (például telefonos interjúval, tesztekkel), érdemes lenne kicsit bővebben nyilatkozni a tudásszintről. Ehhez az Europass önéletrajzban van hasznos szintezés, ami az Európai referenciakeret szerint készült A1-től C2-ig tartó értékeléssel. Mellé lehet írni a magyar köznyelvben használt alap-, közép-, felsőfokú bontás megfelelőjét vagy a társalgási, tárgyalási szint meglétét. Érdemes az írásbeli és a szóbeli készségeket külön bontani.

8. Legyen személyes rész is benne, például egy Hobbi rovat

Oldhatja a hangulatot egy állásinterjún, a személyzeti szakemberek megnézik ezt és szóba is hozzák. Azt írd ide, ami tényleg a hobbid (nem azt, ami jól hangzik…) és konkrétumot. Az például kevés, hogy kirándulás. Fogalmazhatsz úgy (ha igaz), hogy túrázás az Alacsony-Tátrában.

9. Egyéb rovat helyett találj ki egy jól hangzó címet

Többeknél is láttam, hogy mindent, ami nem a tanulmányokhoz, a szakmai gyakorlathoz és a nyelvtudáshoz kapcsolódott egy “Egyéb”-ként megjelölt rovatba sűrítettek. Ha hallgatói önkormányzatnál dolgoztál, akkor ott lehet a cím “Közéleti tevékenység”. Ha egyetemi programok szervezésében vettél részt, akkor azt egy “Önkéntes munka” rovatba teheted. Az egyéb szónak gyakorlatilag nincs jelentése, az önéletrajz pedig fontos marketingeszköz.

10. Ne legyenek ellentmondások

Ügyelj arra, hogy ha több helyre töltöd fel a CV-det (például állásportálokra, szakmai közösségi oldalokra), akkor az évszámok, az iskolák, a külföldi ösztöndíj, a szakmai gyakorlat mindenhol stimmeljenek. Előfordul, hogy a személyzeti szakember “utánagugliz” az esélyes jelöltnek. Kínos, ha ellentmondásokra bukkan. Ha állásinterjúra készülsz, akkor nyomtasd ki magadnak a cégnek elküldött CV-det és ez alapján mutasd be magad.

Karácsony Zoltán


Back to top