Skip to main content

Próbáld ki a videóinterjút!

Próbáld ki a videóinterjút!
Mutasd meg igazi énedet, szakmai tapasztalatodat. Készíts videóinterjút és mi megfelelő állásajánlat esetén összekapcsolunk leendő munkaadóddal. Mire is jó ez? Hogyan hozhatod ki ebből a maximumot? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

A videóinterjút a cégek előválogató eszközként használják. Olyan szerepet tölt be, mint egy személyiségteszt vagy egy motivációs levél. Segít abban, hogy az önéletrajz adatai mellett személyes benyomást is adjon, és ez alapján hívják be a jelölteket személyes interjúra.

Legyen jó a technika
Ami kell hozzá: laptop vagy asztali gép kamerával és mikrofonnal. Utóbbi kettő általában alapból beépített részei egy számítógépnek. Amivel fut: Windows 7,8,9, MAC OSX 10.9+, a böngészők közül pedig a Googel Chrome és a Firefox két legutóbbi változata. És legyen megfelelő sávszélességű internet is. Néhány további tanács a felkészülésre:

Iktasd ki a zavaró tényezőket
Interjú előtt mondd el lakótársaidnak, családtagjaidnak, hogy most ne zavarjanak. Ne jöjjenek be a szobába, ne menjenek el a kamera mögött. A kutyát érdemes kivitetni, a telefont lenémítani, az ablakokat becsukni, a számítógépen futó egyéb alkalmazásokat (üzenetküldő szoftverek, közösségi oldalak, levelezés) leállítani.

Öltözz úgy, mintha állásinterjúra mennél
Gyűrött póló, kócos haj helyett legyen ing / blúz, ápolt arc, haj. Ezzel is jelzed, hogy tiszteled a másik felet.

Figyelj a háttérre
Nemcsak te, hanem a környezeted is fontos. Rossz benyomást kelt a rendetlenség, a bevetetlen ágy, a tegnapi parti maradványai. Legyen semleges vagy kellemes benyomást keltő a háttér. Ez lehet egy színes fal , egy könyvespolc, egy cserép virág is.

Figyelj a megvilágításra
Meg kell találni a megfelelő megvilágítást. Ha túl erős a háttérfény, akkor csak a kontúrod látszik. Ha az asztali lámpa fénye domináns, akkor pedig ijesztő benyomást keltesz. Az oldalirányból érkező természetes fénnyel nem fogsz mellé, ám ha kell, gondoskodj alternatív megvilágításról.

Nézz az interjúztató szemébe
Gyakori hiba a videó-interjúkon, hogy az álláskereső saját számítógépe képernyőjét nézi. Így a másik fél a jelölt homlokát és szemöldökét látja az előtérben. Helyette érdemes a kamerába figyelni és oda is beszélni. Sokkal szimpatikusabbnak látszik az a pályázó, akinek látja a szemét a toborzó.

Mosolyogj
Sokat dob a megjelenéseden, ha nem komor arccal ülsz a gép előtt, hanem időnként mosolyogsz. Ha kicsit akadozik a webkapcsolat, akkor beszélj lassabban.

Néhány gyakori kérdés és válasz:

Végig lehet-e előre futni a kérdéseken vagy élesben látom ezeket először?
A videointerjú olyan, mint egy éles interjú, mindig csak az adott kérdést látod, amire válaszolnod kell. A kérdések között tarthatsz pihenőidőt de nem fogod tudni, hogy mi a következő kérdés. Amikor az új kérdés megjelenik, akkor 30 másodpercnyi felkészülési idő áll rendelkezésre.

Mit csináljak, ha egy kérdést újra meg szeretnék válaszolni, mert elégedetlen vagyok a válasszal?
Nem lehet újra megválaszolni, de soha nem egy kérdésen múlik egy interjú, illetve vannak, akik ügyesen, ha kell egy következő válaszukba is beleszövik, ami kimaradt. Fontos, hogy  atúloldalon is emberek ülnek, nem a tökéletesség a lényeg, a személyisé, szakmai tudás pedig nagyon láthatóan átjön.

Lesz-e valahol tárolva ez az interjú?
A Monster Indivizo rendszerében tároljuk az interjúkat. Harmadik félnek csak a hozzájárulásoddal adjuk ki. Ha ajánlunk állásra, akkor felvesszük veled a kapcsolatot.

Törölhetem-e, ha elégedetlen vagyok vele?
Lehet kérni a törlést, ha írsz a support@indivizo.com címre.

 


Back to top