Skip to main content

Sikertelen interjú? Így profitáljunk belőle

Sikertelen interjú? Így profitáljunk belőle

"Sajnálattal közlöm, hogy nem ön nyerte el a meghirdetett állást." Akár telefonon, akár e-mailben érkezik az elutasítás, lelombozza, valamikor letaglózza az álláskeresőt. Nehéz ilyenkor pozitívan gondolkodni, mégis meg kell próbálni tanulni a hibából. Miként lehet egy sikertelen állásinterjú után visszajelzést és jótanácsot kapni a személyzeti szakemberektől?

Szinte mindenkivel megesett már, hogy állásinterjú után várta a cég válaszát, ám az napokig, hetekig, rossz esetben sohasem érkezett meg. "Sajnos sokan nem válaszolnak az elutasított pályázóknak. Ennek egyik oka a leterheltség, a másik nemet mondás kultúrájának hiánya" - magyarázza a jelenséget Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó.

Kérjünk időpontot

Ám vannak cégek, amelyek jelzik az eredményt. Valaki e-mailben, más telefonon. Mit tegyünk, ha közlik velünk a rossz hírt? Gerlei Béla vezető karrier-tanácsadó javaslata: Amennyiben csak egy személytelen e-mailt kapunk tájékoztatásul, akkor is érdemes megkeresni azt, akinél interjún voltunk. Ha leráznak bennünket, akkor ezt udvariasan tudomásul kell venni. Nem segít, ha túlságosan erőszakosak vagyunk, mert azt könnyen vehetik zaklatásnak. Telefonos értesítés esetén előfordul, hogy nem az interjúztató hív fel. Ha mégis, akkor még sok más pályázót kell értesítenie. Tehát általában ez nem a megfelelő pillanat az elutasítás okainak megvitatására. Feltétlenül érdemes kérni egy időpontot, amikor néhány percet beszélhetünk vele" - vélekedik Gerlei Béla.

"Mit kellene másképp csinálnom?"

A beszélgetés előtt fussuk át az interjún készített jegyzeteinket, idézzük fel az ott történteket. "Az elején hangsúlyozzuk, nagyra tartjuk az adott vállalatot, azt is elmondhatjuk, hogy szeretnénk ennél a cégnél dolgozni. Ezután kérjük a segítségét és véleményét ahhoz, hogy a későbbi megmérettetéseink jobban sikerülhessenek. Mit érdemes ilyenkor kérdezni? Például azt, hogy szerinte mi volt az, amit másképpen kellene csinálnunk; mit csináltunk jól; mit tanácsolna, hogy legközelebb jobbak legyünk. Ha az interjú során sikerült személyes kapcsolatot kialakítanunk az interjúztatóval, akkor jó esélyünk van arra, hogy használható válaszokat fogunk kapni" - jegyzi meg Gerlei Béla.

Ne érezze a rosszindulatot

Rozovics Krisztina a Job Center személyzeti tanácsadója arra hívja fel a figyelmet, nem mindegy, hogyan tesszük fel a kérdéseinket. "Nagyon fontos, hogy diplomatikusan érdeklődjünk, mert ha a visszautasítás oka valamiféle diszkrimináció - kor, nem, vagy ha esetleg a jelöltnek van már gyereke - akkor azt úgysem mondják meg nekünk. Ha ilyen választ próbálunk meg kicsikarni a HR-estől, akkor nem járunk sikerrel. A kiválasztásért felelős személynek azt kell éreznie, hogy tényleg fejlődni szeretnénk és nem a bíróságra rohanni."

A személyzeti tanácsadó példával is szolgál, miként lehet egy sikertelen interjúból profitálni. "Egyik ügyfelünk korábban vezető pozícióban dolgozott, sokszor interjúztatta a cégéhez pályázókat. Majd amikor ő keresett állást és ment el egy interjúra a megszokás miatt szinte ő interjúztatta le a céget, saját magáról pedig nem mondott el mindent. Az elutasítás után megkérdezte, miben javulhat. Miután felhívták a figyelmét az elkövetett hibára, és tanácsolták neki, hogy inkább a saját képességeit, a következő interjúján már sikerrel is járt és megkapta az állást."

Tartsuk a kapcsolatot, ahogyan lehet

Jó stratégia lehet, ha nem veszítjük el a kapcsolatot a céges HR-esekkel. Célszerű időnként elküldeni önéletrajzunk aktualizált változatát vagy csak tájékoztatni őket karrierünk alakulásáról - tanácsolja Gerlei Béla. A kapcsolattartás meghozhatja gyümölcsét "Egy fiatalember szakmai gyakorlatra jelentkezett. Az interjú kellemes hangulatban zajlott, de végül mégsem ő kapott ajánlatot. Ennek ellenére tartotta a kapcsolatot az interjúztatóval. Két év múlva, még diplomázás előtt a cég megkereste és felajánlott neki egy pozíciót."

Néha mi is gyakorolhatunk nyomást

Különösen a nagyvállalatokra jellemző, hogy hosszan elhúzzák a kiválasztás folyamatát, ezért ha ilyen céghez jelentkeztünk, ne vonjuk le túl hamar azt a következtetést, hogy nem választottak ki, csak azért, mert sokáig nem jelentkeznek. "Volt olyan esetem, amikor az első interjútól a végső döntésig - a felvételig - négy hónap telt el. Ilyen esetben, amikor már az utolsó körnél járunk, meg lehet mondani a cégnek, hogy mi jelenleg is aktív álláskeresők vagyunk és több más lehetőséget is mérlegelünk. Ilyenkor hangsúlyozzuk, hogy az adott vállalat preferenciát élvez, a legszívesebben náluk dolgoznánk, de nem tudunk túl sokáig várni. Sok esetben ezzel a kis nyomásgyakorlással megsürgethetjük a kiválasztást" - mondta Gerlei Béla.

Dorofejev Tamara, 2009. október 8.


Back to top