Skip to main content

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál – így juthatsz be

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál – így juthatsz be

Januárban lehet jelentkezni az Európai Bizottság 2017. október 1-jén induló gyakornoki programjára. Olyan diplomás, legalább az EU egyik munkanyelvét magas szinten beszélők pályázatát várja a brüsszeli testület, akik szeretnék megismerni az EU illetve annak egy területének működését. A túljelentkezés nagy, a szakmai gyakorlattal járó előny (kapcsolatok, referencia, új tudás) úgyszintén. Kinek jobbak az esélyei? A Blue Book nevű programról tartott tájékoztatót a Bizottság a budai Európa Pontban.

„Lehetne nagyobb a magyarok érdeklődése a program iránt. Évi 110-130 jelentkezés érkezik, ami kevesebb, mint a szomszédos országok számai. Ráadásul sok magyar nem is magyarországi egyetemen, főiskolán tanul, hanem külföldről pályázik”– fogalmazott meg némi kritikát Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és sportért felelős biztos több tucat fiatal előtt. A budai Millenáris Parkban található Európa Pontban a brüsszeli gyakornokoskodáshoz tartott tájékoztatót az Európai Bizottság.

Mi is ez pontosan?

Az EU „kormánya”, az Európai Bizottság évente 1300 diplomásnak ad lehetőséget, hogy gyakornokként belekóstoljon a brüsszeli testület működésébe. Az első turnus március 1-jén, a második október 1-jén indul és 5 hónapig tart. Január 1-31. között a 2017. október 1-jén induló programra lehet jelentkezni. A gyakorlatosok havi 1120 eurós (cirka 350 ezer forint) ösztöndíjat kapnak. A jelentkezés feltétele többek között legalább egy bachelor diploma, az EU három munkanyelvéből (angol, német, francia) az egyiknek a felsőfokú nyelvvizsgával igazolt ismerete.

Ki az esélyes jelentkező?

Az írásbeli, online kitöltött pályázatot két, egymástól független értékelő pontozza, akik a pályázónak csak a kódszámát látják, a nevét nem). Plusz pont kapható például több nyelv ismeretéért, külföldi munkatapasztalatért, szakmai publikációért. A sikeres jelentkezés egyik kulcsa a motivációs levél, aminek összeállítására érdemes időt szánni. Minél jobban átjön a célkitűzés, minél letisztultabb a cél, annál jobb a megítélés. A pontszámban legjobb 2 ezer jelentkező első körben egy „Blue Book”-ba kerül, ahonnan az egyes igazgatóságok választanak ki összesen 650 pályázót.

Utána multi cégnél is el lehet helyezkedni

2013-ban vett részt a programban Mernyei Ákos, aki most már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Ő akkor ügyvédi irodánál dolgozott, polgári eljárásjogra specializálódott, brüsszeli pályázatában pedig a kötelezettségszegési eljárások jobb megismerését emelte ki célként. Mező Anita a munkaerőpiaci problémák és azok EU-s kezelésére hegyezte ki anyagát és nem sokkal később pedig a belga EU-biztos kabinetjében találta magát. Anita példája jól mutatja, hogy az EB-s gyakorlat jó ajánlólevél a versenyszférába: most a gazdasági tanácsadással foglalkozó KPMG munkatársa.

Legendásak a brüsszeli "stagiaire party"-k

A fiatalok beszámolóiból kitűnt, a program sok ponton hasonlít az Erasmus ösztöndíjak hangulatához. A munka után sörözések a brüsszeli Luxembourg téren, gyakornoki bulik  (ott stagiaire party-ként hívják), utazások. Garamvölgyi Bence kiemelte, érdemes kiszakadni az "EU-s buborékból" (tehát nemcsak az EU-ban dolgozókkal barátkozni), hanem másokkal is, amire jó eszköz a futball.

Navracsics arra biztatta a fiatalokat, merjenek belevágni. Ugyan nagy a túljelentkezés, nem kell megijedni a kudarc lehetőségétől. „Vannak, akik másodszorra, harmadszorra jutnak be. Ők azok, akik a végén a legtöbbet profitálják belőle, mert tudatosabbak, alaposabban rákészültek” – tette hozzá. Navracsics szerint a siker kulcsa a motiváltság: aki csak úgy megy neki, hogy ’ússzuk meg, jól néz ki úgyis az  önéletrajzban, annak ez kevés hasznot hoz.” Elárulta, az ő munkáját egyébként jelenleg egy magyar és egy lett gyakornok hölgy segíti.

Január 1-31. között lehet jelentkezni

Zupkó Gábor az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hozzátette, ez lehet az első lépcső a brüsszeli karrier elkezdésében. Ő úgy látja, a fiatalok lelkesek, érdemben segítik a munkát a budapesti kirendeltségen dolgozók például szakpolitikai elemzésekkel, rendezvények szervezésével.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár megjegyezte, a magyar kormánynak érdeke, hogy minél többen vegyenek részt a programban. „Ugyan vannak vitáink Brüsszellel, de egy erős EU-ban vagyunk érdekeltek. Emellett kellenek azok a fiatalok, akik belülről ismerik az EU intézményrendszerének a működését, a nyelvezetet, a gondolkodásmódot, hogy ne elbeszéljünk egymás mellett.”

A gyakornoki programra januárban itt lehet jelentkezni: http://ec.europa.eu/stages/home_en


Back to top