Skip to main content

Színmágia interjún és tárgyaláson

Színmágia interjún és tárgyaláson
Milyen színek milyen hatást keltenek az emberben? Milyen kombinációkat tanácsos kerülni, hogy jó benyomást keltsünk a hallgatóban. Kiss Irén stylistot, színszakértőt (www.kissiren.hu) kérdeztük. Emellett az egyes színek szimbolikájáról, a hozzájuk társított fogalmakról adunk áttekintést.

Ügyeljünk arra, hogy üzleti tárgyalásra vagy állásinterjúra ne menjünk háromnál több színű öltözetben. A három szín még elfogadott, a kettő általában az ideális. A túl sok szín elvonja a figyelmet a mondanivalóról. Nem ajánlott éppen ezért egy vibráló csíkos ruha sem.

Divat a "totálfekete" ezüst színű nyakkendővel

A legkonzervatívabb megjelenés a fekete-fehér öltöny-ing-kombináció. Vannak olyan területek - például az ügyvédi szféra - ahol ez az elfogadott öltözködés, ám egy műszaki értelmiségi ennél lezserebben öltözhet. Divat a totálfekete (fekete öltöny, fekete ing) ezüstszürke nyakkendővel, viszont ez sem áll mindenkinek jól, ajánlatos egyéni tanácsot kérni.

Káros a sok piros, de feketével jól megy

Tartózkodjunk a piros túlzott megjelenésétől. A piros-fekete kombináció jól áll, ám ebből ne domináljon a piros, tehát például kerülendő a piros zakó. Láttam ügyfélszolgálatosoknál piros egyenruhát, de ez a szín keveseknek áll jól nagy mennyiségben, ezért érdemes variációs lehetőséget adni. Sok olyan emberrel találkozunk, aki a lila színt nem kedveli élénk formájában, ezért zakóban, kosztümben ez a szín nem előnyös. Halvány árnyalatai viszont jól kombinálhatók más sötét vagy tört színekkel.

A zöld nyugtat és öregít

A zöld nyugtatja a szemet, viszont az üzleti öltözködésben kis szerepet kap. Nyaralásnál lehet, hogy a sárgászöld a divat, interjúra azonban nem ajánlott dominánssá tenni. A sötét fűzöld például öregít. A narancssárga kellemes, napfényes megjelenést kelt, de nem mindig harmonizál a bőr színével. Állásinterjúra ez sem ajánlott.

A kénsárga rontja a közérzetet

A sárgának vannak megnyugtató árnyalatai, de a kénsárga változat például kutatások szerint rontja a közérzetet. A csont-, a krém-, és vajszín nagyon jó kontrasztot alkotnak a kék árnyalataival. Ha az üzleti szempontokat vesszük alapul, fontos különbség figyelhető meg a hideg és a meleg színek hatása között.

Hideg színeknél jobban figyelnek a mondanivalóra

Hagyományosan a sárgás, barnás, pirosas színeket tartjuk melegnek és a kékeket hidegnek. Ám itt is lehet kivétel: a kéknek egy sötét tört árnyalata lehet meleg hatású, míg például a kénsárga inkább hideg. Ha "hideg" színekben jelenünk meg, a tapasztalatok alapján jobban odafigyelnek a mondanivalónkra, míg a "meleg" színeknél a látvány nem élénkíti, hanem megnyugtatja, pihenteti a partnert.

Amit a színek sugároznak

A Wirtschaftswoche című német újság a színek üzenetéről készített pszichológusok segítségével összeállítást. Ez alapján a színek okozta hatás a következőképpen alakul:

Piros: Energiát, agresszivitást, erőt és harciasságot sugároz. Azoknak ajánlják, akik gyengének, félszegnek érzik magukat. Emellett az erotika, a szenvedély illetve a háború és a szerelem színe is.

Sárga: A kreativitást és a döntésképességet fokozza. A színből irigységre, fösvénységre, féltékenységre és önzésre is asszociálnak.

Zöld: A természet, a természetesség, az élet és az életvidámság szimbóluma. Nyugalmat, biztonságot, toleranciát, reményt, kezdődő szerelmet is sugároz.

Kék: Az erény színe. Harmónia, barátság, bizalom, hűség, megbízhatóság társítható vele. Stresszhelyzetben nyugtató hatása van.

Lila: A kisugárzása nyugtató, de az erőszakkal és a hatalommal társítják. Mivel intenzitása a fény erősségével változhat, a kétértelműséggel, a kevésbé szakmaisággal, a hűtlenséggel társítják.

Fekete: A gyász színe. Öltözködésben távolságtartást, méltóságot és erőt sugároz.

Fehér: A fény színe. Tökéletességet, ártatlanságot, tisztaságot, egyszerűséget és szerénységet jelez.

Narancssárga: A biztonság színe, ezért is használják sok védőruhánál. Mivel melegséget sugároz és meleg szín a szórakozással, a kikapcsolódással is összefüggésbe hozzák.


Back to top