Skip to main content

Munka Norvégiában - így látja egy kitelepült pszichológus

Munka Norvégiában - így látja egy kitelepült pszichológus

Szirmay Ágnes munkapszichológus néhány éve úgy döntött, gyakorlatban is megtapasztalja mindazt, amit a gazdagabb, nyugati országokban dolgozóktól hallani. Kitelepült Norvégiába. A táj káprázatos, az életszínvonal magas, a havi átlagfizetés 20 ezer korona (900 ezer forint). Igaz, a megélhetés is sokkal drágább a magyarországinál.

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Norvégiai állások a Monsteren, böngésszen.


Két éve él Norvégiában Szirmay Ágnes, ahol klinikai szakpszichológusként dolgozik. A skandináv ország kultúrája korábban is szimpatikus volt számára, de nem ez volt az egyetlen tényező, ami a térségbe vonzotta. "Itt volt reális lehetőségem megfelelő állást kapni a piac jó felvevőképessége miatt - 2 százalék körüli munkanélküliségi ráta, és viszonylag hamar megfelelő életszínvonalat elérni."

Norvégtudás nélkül esélytelen jó állást kapni

A pszichológus - ellentétben sok más, külföldön szerencsét próbáló magyarral - egyáltalán nem bízta kiutazását a véletlenre."Már munkaszerződéssel érkeztem meg az országba. Előtte közel két évig tanultam a nyelvet. Szerződésem is úgy lett, hogy az interjú alatt végig norvégül kommunikáltam az interjúztatóval és a pszichológusi engedéllyel kapcsolatos ügyeket is önállóan intéztem itt kint, az egészségügyi hatóságnál. A norvég emberek körében alapvető elvárás, hogy aki köztük él, az beszélje a nyelvüket. Máskülönben nem fogadják be, nem tud beilleszkedni, legfeljebb elszigetelődni." Időnként azért akadhatnak kivételek, ám ez ritka. "Egy-egy multinacionális vállalatnál, elegendő lehet az angoltudás, de csak eleinte. Én eddig egyetlen, Norvégiában angolul beszélő és dolgozó gépészmérnökkel találkoztam."

Segítőkészek és megadják a munkafeltételeket

A klinikai szakpszichológus a munka világával kapcsolatban - amellyel korábban már Magyarországon is sokat foglalkozott - rengeteg pozitív tapasztalattal és élménnyel gazdagodott a skandináv országban. "A norvégok nagyon segítőkészek és biztosítják a színvonalas munkavégzéshez szükséges összes feltételt. Az ember maga - de a tudás, az emberi készségek, a tanulás is - jelentős értéket képviselnek a számukra. Utóbbit a legmesszebbmenőkig támogatják, anyagilag is - egy képzésnél például a tanfolyam díja mellett az utazást, a szállást és az ott tartózkodás minden egyéb költségét kifizetik." A korrekt magatartás az emberek egymás közötti viszonyaiban is jól érzékelhető. "Nagyon egyenesek, nyíltak, minden átlátható és követhető - például az összes jövedelemadat nyilvános, elérhető az interneten. A túlórák ki nem fizetése elképzelhetetlen, a szakszervezet is erős és hatékony. Általában a munkahelyekre sem jellemző a rivalizálás, a személyeskedés, a pletyka, a kollégák háta mögötti susmogás. Mindezek helyett viszont nagyon tisztelik egymás szakmai véleményét. Nem jellemző a szakmai titoktartás megszegése sem - es tiszteletben tartják a magánélet határait, az egyének kívánságait.

Nem törődnek bele a problémákba

További pozitívum az is, hogy nem kizárólag egy vagy néhány főnök szubjektív helyzetértékelésén múlnak a munkahelyi élettel kapcsolatos döntések, tennivalók. Az ígéreteiket is betartják - ha valaki valamit megígér, biztosan úgy lesz." A norvégok pozitív hozzáállása a problémákhoz szinten figyelemreméltó. "Általában aktívan, mindenki számára elfogadható módon törekednek a problémák megoldására. Nem törődnek bele és nem hagyják annyiban a kényes helyzeteket azzal, hogy "jó ez így is." A létbiztonság és a jó közbiztonság is mindennapos. "Akár hosszú percekre, járó motorral, slusszkulccsal, retiküllel az ülésen hagyható magára egy autó, mert itt senkinek nem jutna eszébe ellopni. "

Az életszínvonal mellett az árak is magasak

A skandináv ország az életszínvonala miatt is nagyon csábító a külföldi munkavállalást tervezők számára. A tanulás és az egészségügyi ellátás - a drága fogászati kezeléseket leszámítva - ingyenesek. Ugyanakkor érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az élet -még a magas jövedelmek ellenére - drága Norvégiában. "Gyakorlatilag Svájcon kívül Európában itt a legmagasabb az életszínvonal a társadalom szélesebb rétegeiben is. Szinte mindenkinek van saját háza, lakása, nem gond nyaralni sem. A létbiztonság miatt egyáltalán nem ritkák a 3-4 gyermekes családok - a férfiaknak a családalapítás itt anyagi szempontból semmiképp sem jelent stresszt. Az árak ugyanakkor magasak. Egy kilogramm kenyér ára 20-39 korona (800-1600 forint). Egy jobb cipő leértékelve is legalább 500 koronába kerül. Ingatlanokat - például régebbi építésű, 150-200 nm-es házat - 2, 5 millió koronáért, újépítésű házat 3,5 millió koronáért - lehet hozzájutni. Frekventáltabb városokban - például Osloban, Bergenben, Stavangerben - ez az összeg akár a duplája is lehet. Igaz, a lakáshitelek rendszere is nagyon kedvező - minimális kamattal, amely jelentős része az adóból is levonható." Egy 2-3 szobás lakásbérlet ára havonta kb. 6-7 ezer korona, míg 150 négyzetméteres házat általában 9-10 ezer koronáért (Egy korona 40 forint.) lehet bérelni havonta. (A frekventáltabb városokban ez az összeg magasabb is lehet.)

Szirmay Ágnes elmondta, az átlagfizetés körülbelül havi nettó 20 000 korona (800 ezer forint).

Takács Gabriella, 2012. június 29.


Back to top