Skip to main content

TOP 5 karriertipp – bértárgyalás

TOP 5 karriertipp – bértárgyalás

Minden kiválasztásnak a része a fizetésről való egyeztetés. Vezetői posztokon előfordul külön ilyen témájú interjú, a legtöbb álláskereső azonban a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készülj? Milyen hibákat kerülj?

1. Mérd fel, mennyi kell a megélhetésedhez

A bértárgyalás előtt célszerű alaposan átgondolni összes havi kiadásunkat - autó-és lakáshitel, lakbér, rezsi, közlekedés, és minden egyéb – ami alatt nem tudunk egy munkalehetőséget sem elvállalni. Ezt aztán bruttósítsuk, ugyanis a munkaadó ebben a kategóriában terveznek.

2. Tájékozódj több forrásból

Előrevihet az adatgyűjtésben, ha böngészünk az internet fizetés témájú fórumain. Az emberek a neten nicknevek mögé bújva bőkezűen szolgáltatják az információkat bérezésükről. Segíthetnek még a tájolásnál a fejvadászok, a karrier-tanácsadók, az egykori évfolyamtársak, a netes bérkalkulátorok is. Ügyeljünk arra is, hogy cégméret, iparág és felelősségi kör szerint nagy különbségek lehetnek. Emellett az állásinterjús teljesítmény is befolyásolhatja a végső bérajánlatot.

3. Ha kérik, írd be a cv-be a bérigényedet

Az álláshirdetések egy részében bevett fordulat a „Pályázatát fizetési igény megjelölésével a … címre küldje”. Mit tegyünk ilyenkor? Rossz fényt vet az álláskeresőre, ha nem ír semmit. Ennek az üzenete: figyelmetlen vagy nincs tisztában piaci értékével. Célszerű egy fizetési sávot megadni (50 ezer forintnál ez ne legyen nagyobb. Például így: „Fizetési igény: bruttó 200-250 ezer forint. A munkakör és a juttatási rendszer pontos ismeretének függvényében finomítható.”

4. Várd ki a cég bérajánlatát

Törekedjünk arra a bértárgyaláson, hogy ne mi mondjuk ki a konkrét összeget. Így ugyanis előfordulhat, hogy reméltnél sokkal magasabb fizetés szerezhető. Ha keveset mondanak, akkor pedig lehet érvelni álláspontunk mellett. Érdemes a bértárgyalás alatt kérdezni a felelősségi körről, a munka tartalmáról. Ha az álláskeresőtől kérnek összeget, akkor az előadásmód is számít. Nézzünk a partner szemébe és határozottan mondjuk ki az összeget. A bizonytalanság, a szemkontaktus hiánya nem jelent előnyös tárgyalási pozíciót.

5. Ne feledkezz el a béren kívüli juttatásokról

Előfordulhat, hogy a vártnál alacsonyabb összeg hangzik el bérajánlat gyanánt. Béren kívüli juttatásokkal (benzinpénz, utazási, étkezési hozzájárulás stb.) vagy egy teljesítményközpontú bónusszal feljavítható az ajánlat.

Még több cikk és info a fizetésekről magazinunkban.


Back to top