Skip to main content

Top 5 karriertipp – motivációs levél

Top 5 karriertipp – motivációs levél

A motivációs levél megkerülhetetlen bizonyos állásokra való pályázásnál. Az önéletrajz mellett a motivációs levél képviseli a pályázót először a megcélzott cég előtt. Összefoglaltuk, hogy a kísérőlevélként is nevezett pályázási anyag elkészítése közben mikre érdemes figyelni.

Íme top 5 tanácsunk és egy példa motivációs levélre.

 1. Három alapkérdésre válaszoljon.
  A motivációs levél vagy kísérőlevél az önéletrajz mellett az írásbeli pályázat másik fontos eleme. Fél oldalnál nem hosszabb és általában három blokkból áll:
  1. hol találtuk az állásajánlatot,
  2. miért pályázunk,
  3. miért tartjuk magunkat alkalmasnak a munkára / milyen erősségeinkre építhet a munkaadó.
 2. Legyen személyes.
  Míg a cv száraz tények gyűjteménye, addig a motivációs levél lehet személyesebb. Egyrészt próbáljuk meg kideríteni, ki kapja meg és személyesen szólítsuk őt meg (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név), másrészt a belső motivációra is lehet utalni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni.)
 3. Ne az önéletrajzot ismételjük meg.
  Gyakori hiba a motivációs levelekben, hogy a pályázót prózában leírják önéletrajzukat. Lehet benne utalni egy-egy állomásra, de csak csínján, ugyanis ez unalmassá és hosszúvá teszi a levelet.

 4. Óvatosan a közhelyekkel.
  Szintén gyakori probléma, hogy a pályázók felsorolásszerűen írnak pozitív tulajdonságokat. („Szeretem a kihívások, csapatjátékos, rugalmas, kreatív vagyok, kiváló a kommunikációs készségem.”) Ezek így futószalagon inkább üres szólamok.
  Inkább kevesebbet írjunk, de az legyen tényekkel, esetekkel alátámasztva. Például így: „Előző munkahelyemen egy öt fős csapatot irányítottam. Minden évben 5 százalékkal növeltük az egység bevételét.” Vagy így: „Szeretem a kihívások. Előző munkahelyemen a nulláról egy önálló üzletágat építettem fel, amely egy év után a cég árbevételének 10 százalékát hozta.”

 5. Ügyeljünk a nyelvi igényességre.
  Ahogyan az önéletrajznál, úgy itt is jelentősen rontja az összképet a rossz nyelvhelyesség és az elütések. Futtassunk át rajta egy helyesírás-ellenőrzőt és/vagy kérjük meg egy ismerősünket, olvassa át.

Még több tipp és minta: Hogyan írj jó kisérőlevelet, motivációs levelet?

Egy konkrét helyzetet modellezünk. Kiss András 32 éves, egy kisvállalkozásnál dolgozott eddig értékesítőként. Egy nagyobb céghez szeretne váltani. A Monster.hu oldalon olvasott egy álláshirdetést. Úgy döntött, belevág. Önéletrajzát összeállította, már csak a motivációs levél van hátra. Nagy Éva HR-igazgatónak írt, aki a monsteres álláshirdetésen kapcsolattartóként volt megadva. Ezt írta:

Tisztelt Nagy Éva!

A Monster.hu állásportálon találtam meg azt az álláshirdetést, amelyben értékesítő munkakörre keresnek új munkatársat. A munkalehetőség felkeltette a figyelmemet és úgy érzem, megfelelek az elvárásoknak.

Amint csatolt önéletrajzomból kiderül, hat éve dolgozom ebben a szakmában. Eddig többnyire kis- és középvállalkozások alkalmazásában álltam. Most szeretnék nagyvállalathoz váltani, ami előrelépést és újabb kihívást jelentene.

Hogy miért Önökhöz pályázom? Erős és jó nevű piaci szereplőnek tartom vállalatukat, amit bizonyítanak a különféle szakmai elismerések (Innovációs díj 2015, Legjobb munkahely 2016) valamint a cég termékeinek minősége (utóbbival egyébként vásárlóként nagyon meg vagyok elégedve).

Amit kiemelnék magamról:

 • Egy-egy álláspályázatnál hosszú távra tervezek, a stabilitás fontos érték számomra. Ezt mutatja, hogy mindegyik korábbi munkahelyemen legalább három évet töltöttem.
 • Feladatközpontúan gondolkodom és dolgozom. Korábbi munkahelyeimen szinte minden negyedéves tervet teljesítettem. Volt, amikor 30-40 százalékkal több bevételt hoztam a vártnál.
 • Szeretek emberekkel beszélgetni, szakmai rendezvényekre eljárni, kapcsolatokat építeni. Korábbi munkahelyeimen havonta legalább egy konferenciára elmentem, ami számomra az üzletkötés fontos terepe.
 • Lényegesnek tartom az üzleti etikát, ugyanis csak ilyen hozzáállással lehet hosszú távú partnerséget kialakítani.
 • Fontos számomra az önfejlesztés. Munka után nyelvet tanulok, rendszeresen részt vettem értékesítési tréningeken. Úgy gondolom, csak így lehet versenyképesnek maradni.

Ha szeretne referenciát eddigi munkámról, kérem, jelezze, és elküldöm korábbi munkahelyi vezetőm telefonos elérhetőségét.

Nagyon örülnék, ha lehetőséget kapnék egy személyes bemutatkozásra.

Visszajelzését várva, üdvözlettel:

Kiss András

E-mail: ...

Mobiltelefon: ...

Budapest, 2017. február 3.

TIPP: Ha elkészült motivációs leveled, keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
Kövesd tippjeinket, híreinket és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Back to top