Skip to main content

Trükkök az önéletrajzhoz - így turbózd fel

Trükkök az önéletrajzhoz - így turbózd fel

Az önéletrajz tulajdonképpen az álláskereső személyes marketinganyaga, ”termékcsomagolása” pályázáskor. Amellyel mindössze 10-15 másodperc alatt meg kell tudni győznie a HR-est, miért épp őt hívja be állásinterjúra egy személyes bemutatkozás erejéig is.
A Monster.hu segít elkerülni a legrázósabb aknákat, amelyekre sok álláskereső rálépett már.

Az önéletrajz elkészítője pont ezért nem hagyhatja ki egyetlen munkakörnél sem a munkakör legalább néhány szavas bemutatását - és ha csak megoldható, konkrét tényekkel, számokkal eredményekkel is alátámasztja, miért érdemes éppen őt választani például a meghirdetett értékesítési vezető pozícióra. Például: ”Munkám eredményeképpen a részlegünk bevételei 25% - kal nőttek.” Egy jó önéletrajz épp ezért nem rang és pozíció - sokkal inkább cselekvés és eredménycentrikus, a pályázó sikereit frappánsan, tömören bemutatva. Épp ezért igékből is aktivitást, dinamizmust sugallókat javasolt írni, például: ”megoldottam, megszerveztem, irányítottam, elkészítettem, megterveztem”, stb. Időrendben mindig az amerikai típusú önéletrajz kronológiája az irányadó.

Életkor és családi állapot: nem kötelező feltüntetni

Bár az önéletrajz ”Személyes adatok” blokkjába sokan előszeretettel írják be, ez a rész egyáltalán nem kötelező. Egyrészt mert a jog és az esélyegyenlőségi törvény szerint egyébként is ”védett adat” - másrészt egy rutinos HR-es számára a többi adat alapján úgyis megállapítható a jelentkező életkora. Igazából a név mellett a pályázó elérhetőségei (nem becenevet, szlengeket, hanem komolyságot sugalló, személynevet tartalmazó e-mail címe és mobilszáma) a leglényegesebbek.

Mindig a megpályázott álláshoz kell igazítani

Az önéletrajz sosem statikus, megváltoztathatatlan vagy mindig egyforma. Nem véletlenül nem vet jó fényt az álláskeresőre, amikor minden megpályázott állásra ugyanazt küldi. Nyilván nem kell valótlan infókat írni - ám tanácsos az önéletrajzot mindig a meghirdetett pozícióra szabni, hogy a HR-es érezze: nem sablon-pályázatot kapott, hanem direkt erre az állásra érkezett az álláskeresői e-mail. A legjobb egyébként, ha korábbi munkaköreinkből leginkább a megpályázott állással kapcsolatos tulajdonságokra, jellemzőkre koncentrálunk és azokat igyekszünk hangsúlyozni. Az összképbe nem annyira illőkről elég csak röviden említést tenni vagy ha lehet, kihagyni. Az önéletrajzban épp ezért nem kell az eddigi karrierút minden állomását felsorolni. Az érettségi időpontját például elég csak akkor megemlíteni, ha az álláskeresőnek nincs felsőfokú végzettsége.

Még több tipp és minta: Hogyan írj jó önéletrajzot?

Elkészült önéletrajzod?
+ keress állásaink között és pályázz: álláskeresés
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

A készségek: elég velük kísérőlevélben / állásinterjún brillírozni

Sarkalatos pont lehet az önéletrajzban a pályázó készségeinek, tulajdonságainak felsorolása is. Amit gyakran fontosnak is éreznek - csakhogy a felsorolás-szinten említett ”jó kommunikációs készség”, ”csapatjátékos”, ”jó szervezőkészség”, stb. inkább közhelyes, sablonos, mint meggyőző. Nem csak azért, mert konkrét példák nélkül nem állnak meg - hanem azért is, mert a HR-es ezeket már számtalanszor láthatta. Tipp: ezt a blokkot lehetőleg hagyjuk ki! A témát tartogassuk inkább a kísérőlevélbe, vagy az állásinterjúra, ahol már példákkal alátámasztva mondhatjuk el, miért vagyunk jó kommunikátorok, szervezők vagy csapatjátékosok.

Nyelvtudás a CV-ben: mindig a kommunikáció számít!

Kihagyhatatlan blokk a CV-ből, ennek ellenére azért gyakran elhibázzák. Az egyik leglényegesebb tudnivaló róla: mivel a versenyszférában, ebben a témában sem a szintek, hanem a napi kommunikációhoz szükséges, élesben bevethető tudás számít, az alap, vagy közép, - és felsőfok A, B vagy C helyett a szóbeli tudásszintet érdemes megadni. Azaz: társalgási, kommunikációs vagy tárgyalási szintű nyelvtudásban tanácsos gondolkodni.

Hobbi az önéletrajzban: csak semmi közhelyesség vagy füllentés

Érdekes, mégis kockázatos színfoltja lehet az álláskeresésnek, ha a pályázó ezt a blokkot elhibázza. Az egyik leggyakoribb hiba a túl általános infó: egy HR-esnek se mond túl sokat, hogy valaki szeret olvasni, kirándulni, moziba járni vagy főzni, főleg ha ezt napi 100 pályázati anyagban látja. Ám többet mond, ha túllépünk az általánosságokon, például: ”szeretek indiai ételeket készíteni”, ”Szívesen nézem újra a 80-as évek magyarfilm-termését” vagy ”Szívesen megyek biciklitúrára a balatoni régióba a volt évfolyamtársaimmal.” Nemlétező hobbikat senki ne írjon a jobb benyomás reményében - mert nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha az interjúztatónak viszont tényleg szívügye a terület, miközben az álláskereső egyáltalán nem ismeri.

Takács Gabriella


Back to top